Reisbloggers opgelet! Zo groeit je blog óók door tijdens het reizen

14

De spagaat van elke reisblogger: veel op reis zijn en toch je blog laten groeien. Niet altijd een makkelijke opgave! Met deze tips kun je als reisblogger echter gewoon doorgroeien tijdens de vele tripjes.

Menig blogger is jaloers op reisbloggers. Ik ook. Al weet ik uit ervaring – ik werkte zeven jaar lang voor een online reisplatform – dat persreisjes veel mooier lijken dan ze zijn. Je moet in een korte tijd zoveel mogelijk zien, minstens 10x sneller dan een normale reiziger. Je moet de hele dag socializen en hebt weinig invloed op het programma. Je moet dus ook wel eens dingen doen, die je niet graag wilt. De gemiddelde reisblogger neemt die nadelen echter voor lief: de drang om veel van de wereld te zien is groter. En veel van de wereld zien lukt als je je als reisblogger goed in de markt weet te zetten zeker.

Maar dan komt er een groter nadeel om de hoek kijken: je vliegt van de ene naar de andere bestemming, je bent koud thuis of je kunt alweer je koffer pakken. Wanneer werk je dan echt aan je blog? Wanneer typ je alle inspiratie van je af? Gebruik je persreizen om dit óók te doen! Maar ook om nog meer met je bezoeker in contact te komen, of jezelf verder te ontwikkelen tijdens het reizen.

De uitdaging van reisbloggers

Gisteren vond op de Vakantiebeurs een interessante presentatie plaats voor reisbloggers. Ik kon er helaas niet bij zijn door andere verplichtingen, maar lang leve mijn Twitter-timeline. Ik kwam een fascinerende tweet tegen van Sabine Koning:

Full page advertentie bij Condé Nast kost $142.000 terwijl zij minder bereiken dan 50 topbloggers bij elkaar. – @ohmyfoodnessnl

Het leven van een reisblogger is hard werken. Niet alleen omdat die reisjes best vermoeiend zijn, maar ook omdat het moeilijk is om al je geïnvesteerde tijd terug te verdienen en een boterham op de plank te verdienen. Reisbloggers worden door adverteerders namelijk niet altijd serieus genomen. Onterecht, dat bewijst bovenstaande wel.

En dat maakt ook dat reisbloggers moeten blijven trekken aan hun bezoekerscijfers, om er uit te springen. En aan hun online presence om op te vallen tussen alle reisblogs die momenteel als paddenstoelen uit de grond schieten. Ik hoop je, als beginnend of gevestigde reisblogger, dan ook met deze tips op weg te helpen.

Plan vooruit!

Als je op reis bent, heb je vaak niet de tijd om artikelen te plaatsen, en om contactmomenten via social media met je lezers in te plannen. Zorg dat je dit vooruit schrijft en plan je berichten – lang leve WordPress – alvast in (ik ben fan van de plugin Edit Flow. Ze worden dan automatisch gepubliceerd. Ook je tweets kun je al vooruit inplannen met bijvoorbeeld Hootsuite, evenals je Facebook-berichten. Zo blijven je bezoekers ook gewoon komen als je op reis bent.

Maak gebruik van je offline tijd

De tijd in een vliegtuig, zonder wifi, nutteloos? Not at all! Eindelijk heb je tijd om in je notitieboek al je ideeën te ordenen. Typ eindelijk dat ene artikel – dat al zolang in je hoofd zat, maar waar je maar niet aan toe kwam – uit op je tablet of laptop. Ga aan de slag met de fotobewerking van je vorige reis. Of maak speciale afbeeldingen voor Pinterest. Maak een redactionele kalender voor de komende maanden. Pak een reisboek in van de plek van bestemming en doe vast research.

Bedenk de dag voor je vertrekt wat je graag in het vliegtuig zou willen doen en tref maatregelen. Zorg dat de beelden die je wilt bewerken op je laptop staan, zorg voor de laatste updates van je programma’s. Je kunt dan zonder afleiding van het wereldwijde web direct aan de slag. Weet je hoe productief dat is?

Gebruik de reistijd in eigen land

Productiviteit reisbloggersBezoek je veel bloggers-bijeenkomsten, hotels en evenementen in eigen land en ga je met de trein op pad? Hoewel ik geen reisblogger ben, reis ik wel veel met de trein. Voor mij is dit ideaal: in deze tijd beantwoord ik mijn mails, reageer ik op comments & en als het niet te druk is (weg focus!) schrijf ik nieuwe content. Ongeacht of ik wifi in de trein heb.

Wist je dat je je iPhone kunt gebruiken als hotspot voor je telefoon? Je vindt deze optie direct onder ‘Instellingen’, genaamd ‘Persoonlijke hotspot’. Voor mij de uitvinding van de eeuw, maar let wel op je databundel. Ik heb een ruime databundel (10GB, lang leve T-Mobile), maar als je die niet hebt, let er dan op dat je niet teveel pagina’s opent met groot beeld en ga al zeker geen filmpjes kijken of beelden downloaden.

Betrek bezoekers bij jouw reis

Je hebt op reis misschien geen tijd om direct nieuwe blogartikelen te schrijven, dat betekent niet dat je niet op andere manieren contact kunt zoeken met je bezoekers. Heb je beschikking tot (mobiel) internet, betrek ze dan vooral bij je reis.

Vraag je lezers advies op het gebied van hotels, restaurants en leuke dagtripjes. Ze voelen zich bij je betrokken, je neemt hen serieus en hoe leuk is het als ze achteraf op je blog lezen dat je misschien wil in het restaurant bent geweest dat zij tipten. Het kan je ook nog eens extra verkeer opleveren:

Met dank aan @naamvanvolger ontdekte ik dit extreem goedkope én lekkere restaurant in Rome. (link naar blog)

Dit wordt zonder twijfel geretweet, wedden? Extra engagement, gratis tips, leven op je social media-accounts én extra verkeer: wat wil je nog meer als reisblogger?

Ga aan de slag met reisfotografie

Ik heb heel wat lijstjes vol blogdoelen van bloggers voorbij zien komen begin deze maand. Opvallend genoeg willen veel reisbloggers aan de slag met fotografie. Ze willen vooral mooiere beelden maken. Gebruik de spaarzame vrije uurtjes tijdens je reizen om te oefenen. Met het licht, de compositie, je onderwerpen… Neem een kaartlezer mee en je laptop en op de terugweg in het vliegtuig kun je ook nog eens aan je eigen stijl werken. Nog nooit met Lightroom gewerkt? Als fotograaf raad ik dit Adobe-programma van harte aan!

Voordeel van veel oefenen met fotograferen op reis is dat je ook met veel beelden thuis komt. Je kunt zo blijven afwisselen qua beeld in de verschillende artikelen die je schrijft over één bestemming. En je kunt als reisblogger ook nog een extra zakcentje verdienen door je beeld beschikbaar te stellen op stockbureaus als Shutterstock.

Ontspan!

Het leven van een reisblogger kan aardig intensief zijn, het missen van een ritme door de vele tripjes (en jetlags) kan de energie uit je lijf soms wegzuigen. Zorg voor genoeg ontspan-momentjes op je reis. Je kunt niet altijd bezig zijn met je blog, met informatie verzamelen, met koppen verzinnen, met foto’s maken. Ontspannen, genieten, alles even vergeten: dit zal je uiteindelijk tot een betere reisblogger maken. Doe op reis dus vooral wat je gelukkig en ontspannen maakt. Of dat nu ochtendwandelingen zijn of dat je liever lang uitslaapt. Alleen als je doet wat jij wilt, kun je er met passie over schrijven.

Ik weet inmiddels dat een aantal reisbloggers de weg gevonden hebben naar Blogaholic. Wat zijn jullie tips voor andere reisbloggers om ondanks het drukke reisschema toch genoeg aan bloggen (en bloggerelateerde zaken) toe te komen?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties14 reacties

  1. Sterk artikel Laura, heel herkenbaar allemaal! Ik reis wel iets minder dan de ‘echte’ Travelbloggers aangezien Food bij mij ook nog een wezenlijk onderdeel is, maar ook ik loop wel eens tegen dit soort dingen aan. Ik werk eigenlijk ‘s avonds altijd nog wanneer ik op reis ben. Hoewel de dagen lang en vol zijn, probeer ik wel de tijd te nemen om ‘s avonds nog iets te doen. Ik houd altijd in mijn achterhoofd dat die perstrips toch bij het werk horen, dus content moet geproduceerd worden.

    En inderdaad: ik doe onderweg heel veel. In het vliegtuig of tijdens een transfer. Na verloop van tijd word je er best handig in om iedere vrije minuut productief te benutten.

    Wat betreft social media: ik schaf meestal een internetbundel aan wanneer ik in het buitenland ben, dan kan ik in ieder geval blijven Instagrammen en Twitteren 🙂

    • Ja, zo’n schema kan dan best pittig zijn. Zeker omdat ik uit ervaring weet dat je soms pas om 22.00 uur op je kamer bent, omdat persprogramma’s ook gewoon in de avonden doorgaan…

  2. Wat een goed artikel weer. Ikzelf blog ook over reizen en zit op reis een beetje in een spagaat. Vooral mijn lange vakanties met mijn vriend zijn heilig. Laptop of tablet blijft thuis en telefoon wordt nauwelijks opgepakt. Ik werk vooruit maar merk toch dat het rustiger is op mijn blog. Je tips over social media zijn wel handig, maar moet toch voor komende zomer nog een beetje uitvogelen hoe ik het ga combineren.

  3. Dank je voor de praktische tips! Ik hoop dat ik ze kan toepassen tijdens mijn lange reis die in april van start gaat. Die reis is voor mijn plezier, niet voor werk. Maar ik wil wel zoveel mogelijk blijven bloggen, om lezers op de hoogte te houden van mijn avonturen. Ik ben benieuwd hoe en of ik het vol ga houden om net zoveel te schrijven als ik nu doe!

  4. Goede blog Laura en heel herkenbaar. Ik schrijf veel vooruit en onderweg naar de bestemming kan je ook veel doen. Ter plaatse komt er vaak weinig van maar als je niet elke avond uren blijft natafelen, je ontbijt op je kamer eet een ochtend dan heb je ook al weet wat extra tijd;)

  5. Helemaal mee eens. Plan zelf tegenwoordig ook veel vooruit en als ik niet “live” kan bloggen probeer ik dat met social media te compenseren. Ik heb twee blogs en blog bijvoorbeeld ook specifiek over reisfotografie op http://fotograferenopreis.nl. Misschien hebben jullie wat aan de tips die hier op staan.

  6. Bloggen op reis is me tot nu toe nog niet echt gelukt maar daar ga ik met jouw tips zeker meer aan doen. Er staat wat mooie trips naar onder andere IJsland en Catalonië op het programma. Tot nu toe beperk ik mij tot veel desktop research naar de beste reisaanbiedingen die ik dan ook zo’n 5 keer per week publiceer, ook wel bekend als TravelDeals (daar hoef je dus niet perse voor op pad), en schrijf ik over handige tips & tricks om zelf je reis voor te bereiden en te boeken (TravelTricks).

  7. Supergoed artikel! Mijn laptop gaat wél mee op reis, ik heb vaak de behoefte dingen op te schrijven, anders blijven ze maar in mijn hoofd zitten. Als het een privéreis is waar ik ook over blog, kies ik wel vaste momenten die ik dan block. Wel zo leuk ook voor je medereizigers namelijk, anders ben je constant alleen maar bezig met schrijven en door vaste momenten te kiezen ben je de rest van de reis gewoon ‘vrij’.

  8. Ook hier herkenbaar! De meeste blogposts schrijf ik op de trein. Ik moet dagelijks bijna 4 uur pendelen. En zo is die treinrit ook weer nuttig besteed. Ik plan mijn to do’s in Nozbe ook in met tags ‘wifi nodig’ of ‘op de trein’. Zo kan ik efficiënter doorwerken en verprutst ik thuis geen tijd met dingen die ik perfect op de trein kan doen om dan de dag erna op de trein naar buiten te zitten staren omdat ik wifi nodig heb voor wat ik nog moet doen. Ja, er komt dus heel wat planning bij.

  9. Super artikel. Ik ben nog maar net begonnen mijn verhalen op te schrijven in een blog. Fotograferen deed ik al heel lang en dit is vooral ook een goede manier om mijn ervaringen mooi bij elkaar te hebben. Superleuk om te zien dat andere mensen dat ook handig of leuk vinden om te lezen. Wat ik op vakantie in Canada deed was (ook zonder wifi) schrijven in de notitieoptie van mijn telefoon. Copy-paste naar je mail als je wifi hebt en dan zodra er een gewone computer in de buurt is plakken in mijn site.
    Ik moet nog veel leren…vooral de regelmaat is nu lastig, omdat ik ook een full-time baan ernaast heb.

  10. Wat een super handig artikel. Bedankt voor de tips! Ik neem zelf overal mijn laptop mee naar toe. Voor het schrijven van een blog heb je geen wifi nodig. Het schrijven kan dan op locatie en dan plaatst ik het later als ik wel wifi heb.

  11. Leuk dat je hier over hebt geschreven! Ik ben nog maar net bezig met een reisblog en voor mij is dit dus minder aan de orde. Ik moet wel zeggen dat ik het op vakantie juist fijn vind om niet steeds online te zijn, dus plannen is dan wel belangrijk. Maar als ik wat langer wegga zal ik er niet aan ontkomen, haha.
    Ik maak tijdens reizen altijd aantekeningen in een soort dagboek. Hierin plak ik alle bonnetjes en schrijf ik per dag wat we gedaan hebben. Superhandig naslagwerk voor mijn blogposts later!

Laat een reactie achter