Last Days of Spring: vrolijke lifestyle blog van Marlous

12

Ze is nog maar 22 jaar en toch blogt ze al 11 jaar (!) lang. Bloggen is dus niet meer weg te denken uit het leven van Marlous. En op Lastdaysofspring.com geeft ze je meerdere keren per week een kijkje in dat leven. Dat overigens uit meer dan bloggen bestaat…

Je leven bestaat niet alleen uit bloggen. Wat doe je naast het bloggen, studeer of werk je?

Op dit moment heb ik even een tussenjaar. Na twee mislukte studies besloot ik eventjes tijd te nemen om te ontdekken wat ik nou écht wil. Ik werk als barista en daarnaast blog ik natuurlijk!

Je bent 11 jaar en je besluit te gaan bloggen. Waarom? En wat vonden je ouders er van?

Ik denk niet dat mijn ouders wisten dat ik een blog had. Ik heb twee oudere broers, dus was toch vaak op mezelf aangewezen. Toen we eenmaal een computer in huis kregen was het vaak vechten om een uurtje computertijd. Ik weet eigenlijk niet hoe ik het bloggen ontdekt hebt, en hoe ik wist hoe het allemaal werkte. Het ging eigenlijk vanzelf…? Als klein kind schreef ik ook altijd al in boekjes en schriftjes, dus het was een logische stap om dit uit te breiden naar het internet. Mijn ouders waren pas op de hoogte van het bloggen toen ik mijn huidige blog begon. Al duurde dat ook even voordat ik ze daarvan op de hoogte stelde. Het blijft toch iets ‘geks’ voor de leek.

Sinds 2010 heb je de naam Last Days of Spring. Waar komt deze vandaan?

Ik zou een heel tof verhaal kunnen ophangen dat ik ben geboren in de laatste dagen van de lente, of dat dit mijn favoriete tijd van het jaar is (beide waar). Maar ik had gewoon een naam nodig. Toen ik mijn blog startte was het de zoveelste blog die ik begon, en was het blogwereldje nog niet zo’n mega business. Dus een logische, duidelijke naam die je tegelijkertijd voor Twitter, Facebook en Instagram kan gebruiken? Nope!

Ik luisterde op dat moment het nummer First Days of Spring van Noah and the Whale, en tikte dat in. Dat was al bezet, dus werd het Last Days of Spring. Een naam waar ik in het begin nog vaak spijt van heb gehad. Hij slaat nergens op, is lastig te onthouden (merk ik aan het aantal Google-hits met de zoekwoorden ‘blog last spring day’ haha) en hij is te lang voor bijvoorbeeld Twitter. Maar hij past wel bij me, en hij is origineel.

Als je je blog in vijf woorden zou mogen omschrijven, welke zou je dan noemen?

Oprecht, creatief, ontspanning, inspiratiebron en mooi. Althans, ik hoop dat mijn blog dat uitstraalt. Ik hoop dat mensen naar mijn blog komen voor ontspanning, dat ze het écht leuk vinden om mijn blogs te lezen en daarvan geïnspireerd raken. Ik hoop ook dat mijn blog oprecht overkomt, als mijn echte passie en niet als een commercieel iets wat we tegenwoordig zo vaak zien.

Daarom vind ik het ook belangrijk dat mijn blog er mooi uit ziet. Een mooie layout, mooie foto’s, goede teksten (met hopelijk zo min mogelijk fouten).. Allemaal erg belangrijk. Als mijn blog aan deze voorwaarden voldoet ben ik erg tevreden!

Blogs, en met name lifestyle blogs, schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Waarin denk je dat jij onderscheidend bent?

Oh ja? Ik vind het eigenlijk wel meevallen. Lifestyleblogs zijn mijn favoriete blogs, dus ik ben altijd op zoek naar nieuwe lifestyleblogs maar ik vind het lastig om goede lifestyleblogs te vinden. Een goede lifestyleblog is denk ik een blog die alle onderwerpen kan belichten: reizen, interieur en food. En wellicht ook fashion en beauty al is dat niet zo mijn ding.

Ik denk dat het lijkt alsof er veel lifestylebloggers ontstaan, maar dat is volgens mij omdat veel beautybloggers steeds meer persoonlijke en DIY-artikelen zijn gaan plaatsen, maar dat maakt het nog geen lifestyleblog, vind ik.

Ik denk dat mijn blog onderscheidend is omdat ik heel erg mijn eigen stijl doorvoer in mijn blog, en dat dit wordt gewaardeerd. Een blog is pas succesvol als deze authentiek is, en daardoor probeer ik zoveel mogelijk content zelf te produceren. Teksten, maar ook foto’s.

Ik weet niet of mijn blog beter is dan andere blogs, maar zolang je je eigen persoonlijkheid voorop zet ben je natuurlijk altijd anders dan de rest. Ik denk ook niet dat ik voordelen geniet omdat ik langer blog. Hooguit ben ik misschien wat kritischer en nuchterder als het gaat om advertising, omdat ik ook een periode heb meegemaakt in de blogwereld waar die hele business nog niet bestond.

Je hebt een redelijk gevarieerde lijst aan blogartikelen. Met veel onderwerpen heb je vast genoeg inspiratie om over te schrijven. Waar haal je deze inspiratie vandaan?

Dat is ook mijn grote voordeel: ik kan overal over schrijven, zolang ik het maar leuk vind. Gelukkig vind ik veel leuk!

Ik weet dat het tegenwoordig wordt aangeraden om je te richten op een niche, en wanneer je dat doet je blog in een rap tempo kan groeien. Nadeel is wel dat je dan altijd over dezelfde onderwerpen moet bloggen. Doordat ik over alles kan bloggen blijf ik altijd wel geïnspireerd. Na een toffe stedentrip heb ik genoeg inspiratie voor het schrijven van een cityguide. En wanneer ik een nieuw recept probeer en dit slaagt, deel ik ‘m vervolgens ook op mijn blog. Andersom ga ik ook aan de slag voor mijn blog, bijvoorbeeld met DIY’s of het schrijven van blogtips voor anderen.

Blogdips heb ik bijna nooit last van, hoogstens wanneer ik te veel leuke niet bloggerelateerde dingen in mijn agenda heb staan. Dan heb ik het vaak te druk met leuke dingen om te bloggen, en dan voelt het een beetje als een ‘moetje’. Dit laat ik dan maar ook gewoon aan me voorbij gaan. Mijn blog is niet mijn hoofdinkomstenbron, dus een dagje rust is geen probleem.

Is het bloggen wat je ervan had verwacht, of zijn er dingen die mee- of tegenvallen?

Ik blog al zo lang, dat ik niet echt kan zeggen dat het is zoals ik het verwacht had. Ik ben niet echt begonnen met bloggen met een missie. Ik vond het gewoon leuk om dingen te delen, of dit nou een lekker recept of een leuke hotspot was.

Wel merk ik dat het blogwereldje het laatste jaar enorm aan het veranderen is, en het heel erg een business wordt. Enerzijds vind ik dit erg tof: het geeft je de ruimte om van je hobby je beroep te maken. Ik ken bloggers die afwijzing na afwijzing kregen en een uitkering dreigden te krijgen, maar die door hun blog nu volledig zelfstandig zijn. Dat vind ik echt heel tof.

Anderzijds vind ik het stom dat bloggen steeds commerciëler wordt. Bloggers die de ene dag nog verkondigen nooit uit pakjes en zakjes te koken, en de volgende dag een product van Maggie aanprijzen. Of bloggers die zelfs over de meest suffe producten (een schoonmaakdienst of een dakraam) nog een artikel kunnen schrijven.

Ik vind het belangrijk dat een blog oprecht blijft. Ik heb niet zoveel moeite met advertenties (ik weet immers hoeveel tijd en geld er in een blog gaat zitten), maar ik heb een hekel aan blogs die met afgeraffeld werk, foto’s van anderen (zonder bron!) toch nog geld verdienen. Een goed voorbeeld hoe het wel moet: A Beautiful Mess. Een van mijn favoriete blogs, die ik ook al het succes van de wereld gun omdat zij prachtige content leveren.

Hoeveel bezoekers mag je maandelijks verwelkomen en waar komen ze vandaan?

Ik hou me er eigenlijk helemaal niet zo mee bezig. Ik ontvang maandelijks ruim 20.000 bezoekers en de pageviews liggen zo rond de 65.000. Waar ze vandaan komen is me niet helemaal duidelijk, ik heb Google Analytics nog niet helemaal onder de knie.

Geld verdienen met bloggen: er is de laatste tijd veel om te doen. Verdien jij al geld met bloggen?

Ik heb mijn blog eind vorig jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als bedrijf, omdat ik wat leuke opdrachten kreeg en mij dit handiger leek voor toekomstige opdrachten. Ik verdien dus af en toe wat geld met mijn blog, of nevenactiviteiten die bij mijn blog horen zoals het geven van workshops. Al moet ik zeggen dat ik erg kritisch ben: de meeste bedrijven willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten (nee bedankt), of ik krijg gekke aanvragen over autobanden…

De leukste extra’s zijn misschien nog wel de perstripjes of de cadeautjes. Dingen waar ik de huur niet mee kan betalen, maar waar ik stiekem toch wel heel blij van word. Mijn laatste aanwinst was een Daniel Wellington horloge, in ruil voor een Instagram-foto. Bizar hè?

Welk adviezen zou je beginnende bloggers graag meegeven? Wat is voor jou dé gouden blogtip?

Wees jezelf. Blog vanuit je hart en vanuit passie, creëer je eigen content en onderscheid je daarmee van de rest. Je merkt het heel goed wanneer iemand blogt vanuit passie, of omdat het ‘moet’. Begin dus niet in het wilde weg, in de hoop zo snel mogelijk groot te worden en dan te cashen (tenzij je het bloggen als serieuze baan ziet). Blog over wat jij leuk vindt, dat hou je het langste vol. Want onderschat het niet: er gaat nog best wel wat tijd en geld zitten in het onderhouden van een blog!

Dank je wel voor je antwoorden, Marlous!

Fotografie: Mariët Mons.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties12 reacties

  1. Ik vind haar raad echt een mooie: blog gewoon omdat je het leuk vindt. Dat mis ik soms nog wel eens bij bloggers. Ze lijken maar content te plaatsen met zoveel mogelijk foto’s en overzichtjes, terwijl een artikel met een persoonlijke toets gewoon zoveel leuker is om te lezen! Soms zijn alle lijstjes op het einde van de maand er wel een beetje teveel…

  2. Heel leuk interview, bedankt voor de leuke en inspirerende tips! En het leuke van een lifestyle blog is dat het inderdaad met verschillende onderwerpen kan worden ingevuld, en dat echt niet al die onderwerpen op alle blogs aan bod hoeven te komen. Dat maakt ze weer zo uniek 🙂

Laat een reactie achter