7 gouden social media tips: hoe krijg je meer volgers?

12

Social media volgers zijn goud waard voor bloggers. Je kunt een trouwe groep volgers krijgen, die zorgen voor constant verkeer naar je website. Maar ze zorgen ook voor nieuwe aanwas, als ze je berichten delen of retweeten. Vergeet social media dan ook niet! Met onderstaande social media tips kun je direct aan de slag.

1. Ga op zoek naar de beste tijdstippen

Een van de belangrijkste social media tips: zorg voor een goede timing! Uit internationaal onderzoek is gebleken dat Facebook-berichten op maandag voor het meeste verkeer zorgen en berichten op dinsdag juist weer meer worden gedeeld. Maar dit hoeft niet bij iedereen hetzelfde te zijn. Heb je veel werkende mensen onder je volgers, dan is de zondag misschien wel het beste tijdstip. Gebruik niet alleen je Google Analytics-account om dit te analyseren voor jezelf, maar ook zeker de statistieken die Facebook jouw als pagina-beheerder tot beschikking stelt.

2. Gebruik hashtags

Misschien ben je er te lui voor, misschien denk je dat het voor irritatie zorgt bij je volgers, maar het werkt wel als je meer social media volgers wilt: hashtags. Jouw berichten worden automatisch aan een groter publiek vertoond en dat is toch wat je wil? Bedenk wel: altijd zo relevant mogelijk & niet in overvloed.

3. Op zoek naar social media volgers? Vergeet Pinterest niet!

Social media tips: meer volgersPinterest wordt vaak vergeten, maar dit kan wel degelijk veel verkeer opleveren. In het bijzonder als je veel over fashion blogt, beauty of producten uitlicht. Ook woonblogs en foodblogs doen het goed op Pinterest. De kerstrecepten die we momenteel op Like & Love (it!) plaatsen, zorgen elke dag voor meer verkeer. Zorg voor een Pin it!-button op je website.

Dit kan eenvoudig met de plugin de jQuery Pin It button for images of de Pinterest Pin It Button For Images, die beiden zorgen voor een Pin it!-knop als je over je plaatjes scrollt. Steeds meer betaalde templates bieden dit overigens al standaard, via eenzelfde overlay of door middel van een knop boven of onderaan het artikel. Extra tip: deel ook altijd je eigen artikelen. Eerst vanaf het Pinterest-account van je website en daarna re-pin je hem met je persoonlijke account. Nog meer bereik!

4. De kracht van biografieën

Onderschat de kracht van je social media-bio’s niet. Zet hier altijd – dus ja, ook op Pinterest en zelfs op Instagram – je volledige URL in. Zeker op Instagram is deze erg belangrijk: het is de enige link op Instagram die clickable is, bij je foto’s worden geen clickable links geplaatst.

5. Tag merken & mensen áltijd

Of je nu een update plaatst op Instagram, Twitter, Pinterest of Facebook, zorg dat je – waar mogelijk – altijd relevante mensen & merken tagged. Jouw review voor bedrijf X wordt dan echt wel opnieuw gedeeld. En als fotograaf worden je foto’s aanzienlijk meer bekeken als je je klanten tagged in hun foto. Houd er wel rekening mee dat als je mensen wilt taggen op Facebook je uit persoonlijke naam met hen bevriend moet zijn. Pagina’s van bedrijven kun je altijd taggen.

6. Stel vragen!

Vragen stellen helpt altijd. Op Facebook heb je te maken met een streng algoritme, waardoor niet elke volger per definitie jouw statusupdates ziet. Sterker nog: dit is slechts een klein deel. Maar als mensen vaker op je reageren (of een status liken), zullen ze vaker jouw updates voorbij zien komen. Door een vraag te stellen maak je ze meer betrokken bij je website én krijgen ze dus meer te zien in de toekomst.

Ook op Twitter kan een vraag werken? ‘Wil jij weten waar je gratis beeld kan vinden voor jouw blog? Kijk op <link>’ werkt aanzienlijk beter dan wanneer je alleen ‘Gratis beeld voor bloggers <link>” plaatst.

7. Herhalen mag

Je mag je nieuwste blog best twee keer per dag delen, zeker op Twitter. Je volgers kunnen simpelweg niet elke tweet volgen en de kans dat ze hem missen is aanwezig. Maar wel kleiner als je hem twee keer deelt. Zorg wel dat er genoeg tijd tussen zit.

Heb jij nog gouden social media tips die jou veel volgers hebben opgeleverd? Help andere bloggers op weg & deel jouw ervaringen hieronder.

P.S. Binnenkort vind je hier overigens meer artikelen die in gaan op elk social medium apart.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties12 reacties

  1. Wat een goede tips meid. Ik merk echt dat op sommige tijdstippen veel minder mensen mijn foto’s liken. Vooral in het weekend is het totaal anders dan doordeweeks. Het laatst punt vind ik wel tricky. Ik heb een paar mensen op twitter die echt 10 keer per dag hun link delen. Daar word ik echt gek van.

    • Dank voor je reactie, Claudia. Tien keer per dag is natuurlijk wel een uiterste, maar per dagdeel is minder storend. En: ook verstandig om dan een andere tekst te gebruiken. Dus geen simpele copy paste.

    • Ik gebruik ze zelf ook te weinig hoor, Paul. Ik vergeet het of ik ben bang dat ik spam. Maar het schijnt echt te werken, dus ga mezelf er consequenter op wijzen. Kan ik uiteindelijk hier weer mijn ervaring met hashtags voorleggen 😉

  2. Wat heerlijk deze site. Ik ben sinds een maandje begonnen met bloggen en loop nu ( zoals je in een aantal artikelen op je site al omschrijft) tegen wat dingen aan. Ik heb zo half half van SEO kaas gegeten etc. etc.. Anyway, lang verhaal kort; dank voor al je concrete tips! Groet, Berdien

  3. Vriendelijk dank. Ik heb een twitteraccount en blog sinds van de week met blogger. Er staan veel tips op je site en ik heb ze met plezier gelezen. Ik kwam binnen via Een goede start, maak jouw blog klaar voor 2015. Mag ik een vraag stellen? Ik probeer blogs te volgen, maar met name bloglovin vind ik hoogst onplezierig in gebruik. Ook tumblr stoort me, dan moet ik het zoveelste profile aanmaken. Begrijp ik goed dat je “overal” profielen voor nodig hebt? Heb je daarover misschien al eens iets geschreven Laura?

    • Dank voor je reactie, 1zaam, en welkom ik blogland. Ik heb nog slechts een klein aantal artikelen (denk nu zo’n 40), omdat de website vandaag pas twee weken oud is. Er volgt nog wel veel, waaronder een artikel met alle ins en outs over Bloglovin’. Voor mij namelijk nog steeds de beste RSS-reader. Waarom? Dat lees je ergens volgende week.

      En ja, als je zelf wilt kiezen welke blogs je wilt volgen zal dit altijd aan een eigen profiel gekoppeld moeten zijn. De website moet jou immers laten zien wat jij graag wilt zien en ze weten dat door jouw profiel. Hoe herkennen ze je anders? Wel is het steeds meer mogelijk om zo’n profiel sneller aan te maken aan de hand van je Facebook-account.

  4. Hallo! Wat een goede en inhoudelijke tips! Er wordt natuurlijk veel geschreven over hoe een professionele website met bloggen en social media om zou moeten gaan, maar ik had er bijvoorbeeld nog nooit over nagedacht dat zelfs het tijdstip en dag da je iets plaatst het verschil zouden kunnen maken. Ook het gebruik van hashtags vind ik een goede tip. Ik ga hier zeker meer rekening mee houden!

Laat een reactie achter