10 WordPress-plugins waar je niet zonder kunt

14

Met een aanbod van bijna 35.000 WordPress-plugins (en dat aanbod groeit nog dagelijks) kun je door de bomen het bos niet meer zien. En welke plugin je kiest, is eigenlijk geheel afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Toch zijn er WordPress-plugins waar je simpelweg niet zonder kunt…

Mijn 10 favoriete WordPress-plugins (en waarom!)

Als startende WordPresser in 2009 snapte ik er maar niets van: WordPress-plugins? Wat doen die? Waarvoor heb ik die nodig? Het was allemaal ook maar eng om te installeren, straks zou mijn website het niet meer doen… Maar oefening baart kunst en al snel bleek dat ze 1. toegevoegde waarde hadden en 2. dat WordPress-plugins zo te verwijderen waren als ze tegenvielen of voor problemen zorgden elders op de website. Inmiddels heb ik mijn favoriete plugins ontdekt en zijn er ook echt WordPress-plugins waar ik niet zonder kan. Kijk je mee?

1. Akismet

Akismet is een van de weinige WordPress-plugins die al geïnstalleerd  isop het moment dat je WordPress op je domeinnaam zet. Je moet hem alleen nog activeren. Vervolgens houdt hij heel veel spam tegen die je anders met de hand had moeten verwijderen. Welkom efficiëntie!

2. SEO-plugin Yoast

Hoewel ik mij na een paar specialisatie gerust een expert op het gebied van SEO kan noemen, stond ik ooit aan het begin. Mijn eerste stappen in de wondere wereld van zoekmachineoptimalisatie zette ik echter met dank aan de plugin WordPress SEO plugin door Yoast. Ik schreef daar overigens eerder een uitgebreid artikel over.

3. Codestyling Localization

De betaalde themes die verkocht worden zijn veelal internationaal georiënteerd en bevatten daardoor veel Engelse benamingen. Ik vind dat storend bij websites die duidelijk een Nederlandse markt bedienen, zoals die van mezelf. Een van de eerste dingen die ik doe, is Codestyling Localization installeren. Hiermee kun je eenvoudig alle woorden die je wilt vertalen, zonder dat je in alle codes hoeft gaan te zoeken en te veranderen. Scheelt een hele hoop werk en is tevens een nettere oplossing.

4. Contact Form 7

Hoewel steeds meer templates standaard contactformulieren inbouwen, blijf ik het liefst werken met Contact Form 7. Met een handige tool maak je een formulier in, die je door middel van een shortcode in elke willekeurige pagina of willekeurig bericht kunt plakken. Ideaal!

5. Facebook Comments

De meningen zijn er over verdeeld en heel eerlijk: ik snap het als mensen zeggen dat hij een beetje uit de toon valt binnen websites, omdat je hem simpelweg niet kunt aanpassen aan je huisstijl en -kleuren. Maar het draagt wel bij aan je verkeer vanuit Facebook én het is laagdrempeliger om mensen te laten reageren. Helaas was het vroeger zo dat het vinkje van ‘Reactie op doorplaatsen’ aan stond, tegenwoordig staat die – wat wel heel logisch is vanuit jouw bezoeker gezien – standaard uit en moet men deze expliciet aanklikken. De reacties worden daardoor niet, zoals vroeger, standaard op iemands Facebook-profiel doorgeplaatst. Maar voor mij blijft Facebook Comments desondanks een must, scheelt veel invoerwerk als je ergens wilt reageren.

6. Edit flow

Werk je aan een blog met meerdere mensen of ben je gewend om veel vooruit te schrijven. De plugin Edit flow biedt tal van opties, maar het is met name een must have WordPress-plugin vanwege de kalenderfunctie, waar ik eerder een uitgebreid artikel over schreef.

7. WP Super Cache

Als je veel bezoekers hebt kan dat nogal een belasting zijn voor je server. Elke keer als een bezoeker een pagina oproept, worden er relatief zware WordPress PHP-scripts ingeladen. WP Super Cache zorgt voor statische HTML-pagina’s, die worden vertoond aan gebruikers die op een pagina komen die al eerder bezocht is door een bezoeker in de ingestelde cache-tijd. Dat scheelt een hoop dataverkeer en daarmee geld. En je website wordt sneller, wat niet alleen goed is voor de gebruikerservaring, maar ook voor zoekmachine optimalisatie.

8. Redirection

Als SEO waardevol voor je is, dan kun je niet alleen af met de plugin van Yoast. Met de plugin Redirection voorkom je 404-fouten. Beter voor SEO, gebruikersvriendelijk voor je bezoekers. Lees er alles over in het artikel over 404-fouten.

9. Pinterest Pin It Button For Images

Pinterest wordt steeds belangrijk voor bloggers als het gaat om verkeer genereren. Maak het Pinners eenvoudig door jouw content meteen te kunnen delen. Met de plugin Pinterest Pin It Button For Images worden er Pin it-buttons geplaatst op alle afbeeldingen op jouw website (uitgezonderd uitgelichte afbeeldingen/featured images).

10. Shareaholic

Deelknoppen voor Facebook, Twitter, Google-plus & Pinterest (op zijn minst, misschien wil je er nog wel meer) zijn een must als je meer verkeer wilt genereren. Steeds meer betaalde templates zorgen dat deze al in het theme zitten. Gebeurt dat niet, dan moet je op zoek in een gigantisch bos van WordPress-plugins met betrekking tot social buttons. Ik heb er oneindig veel getest en kom toch steeds weer uit bij Shareaholic (niet in de laatste plaats vanwege de getalletjes die er bij komen te staan als iemand een item deelt, dat motiveert). Hoe hij werkt? Test het zelf met de knoppen onderaan dit artikel.

En toen waren we alweer bij de tien. En natuurlijk zijn er veel meer, die ik binnenkort in specifieke artikelen met jullie deel. Voor nu: wat zijn jullie favoriete WordPress-plugins? Ik ontdek graag nieuwe!

P.S. Bekijk ook de lijst met de beste WordPress-plugins, welke ik regelmatig aanvul aan de hand van nieuwe plugin-besprekingen.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties14 reacties

  1. Ik leer echt veel van deze site! Vorige week heb ik een wordpress account gemaakt en ik ben nu alles aan het uitvogelen. Mijn eerste post komt 1 januari online. Er zal komende periode nog wel her en der wat veranderen aan de layout, widgets en plugins maar het begin is er 🙂

    Wat plugins betreft vertrouw ik je helemaal en heb alles wat je hier noemt geïnstalleerd.

    Tnx!

    • Wat leuk dat je er zoveel van leert, Nicky! Let wel bij elke plugin op of deze voor jouw website en met jouw doelen ook nuttig is, zodat je geen overload aan plugins krijgt.

  2. Je hebt een leuke lijst samengesteld. Ik heb een deel er van ook in gebruik, of in gebruik gehad. Welke ik echt mis is toch wel Jetpack. Jetpack biedt 34 services waarmee je een deel van de door jou genoemde plug-ins overbodig maakt, voor mij dus absoluut een plug-in waar je niet zonder kunt.

    Daarnaast heb ik een paar maanden geleden askimet vervangen door wp-SpamShield en die laatstgenoemde vangt een stuk meer spam weg. Verder probeer ik zo min mogelijk plug-ins te installeren uit veiligheidsoverwegingen, maar ook snelheid. Ik heb dus geen plug-in voor een pin knop, maar heb de instructies van pinterest gevolgd. Hetzelfde geldt voor de cookiewet-melding binnenkort en verder heb ik het een en ander zelf gecodeerd.

    • Dank voor je reactie, Danice. Jouw laatste reden is dus de reden dat ik Jetpack bewust niet heb genoemd. Deze kan in veel gevallen veel vertraging opleveren en is relatief zwaar. Zelf gebruik ik hem daarom slechts beperkt, waar ik geen alternatieven kan vinden. Want het mag dan maar 1 plugin zijn, hij belast meer dan die losse plug-ins bij elkaar. Ik zal later nog een keer een apart artikel wijden aan Jetpack, omdat dat gewoon een verhaal apart is. Oh en er volgt nog een artikel over snelheid, en hoe je kunt kijken welke plugin voor veel vertraging zorgt. Dan kun je keuzes beter afwegen.

      • Dat Jetpack een zwaar pakket is heb je zeker gelijk in. Mede daarom en i.v.m. interacties met andere plugins (Jetpack comments werkt bijv. niet in combinatie met WP Spam Shield) aan het kijken of ik zelf nog wel verder wil met Jetpack. Voor een beginner is het echter wel een compleet pakket waar je weinig over na hoeft te denken.

        Ik ben benieuwd naar de artikelen die je over Jetpack en snelheid wilt gaan schrijven, wie weet biedt dat weer nieuwe aanknopingspunten voor welke richting ik op wil gaan met ons blog.

  3. Bedankt voor al je tips, ik ben net begonnen met bloggen en ik ben al je blogpost een voor een aan het doorlezen! Wat zou je aanraden voor het maximaal aantal plugins? Ik heb ergens gelezen maximum 10, maar daar zit ik dus al ruims over ondanks dat ik vrij volledige een premium wordpress template heb aangeschaft. Ben benieuwd naar je artikel over de snelheid van je website. Onlangs heb ik Regenerate Thumbnails and WP Smush it geïnstalleerd zodat afbeeldingen worden verkleind en overbodige data wordt verwijderd.

    • Hoi Droika. Welkom! Het aantal plugins is geen richtlijn voor te noemen, het hangt heel erg samen met wat voor plugins, hoe zwaar deze zijn en of ze niet conflicteren. Zelfs één plugin kan verkeerd zijn, als deze botst met je theme. Of omdat hij heel zwaar is en daarmee je website vertraagd. Dat is echt zelf testen. Ik heb er overigens ook meer dan 10 hoor 😉 En check het artikel over snelheid.

  4. Wat een leerzame site. Ik zag dat de plugin Codestyling Localization niet meer bestaat. Heb je wellicht een alternatief?

    • O, ik heb het verkeerd begrepen. Facebook comments werkt vanuit blog naar Facebook, maar niet andersom. Klopt dat? Weet je of er een app is die wel je facebook comments op onder je post op je website laat zien?

      • Ja, er zijn er zelfs meerdere. De meest bekende heet volgens mij Facebook Comments Plugin, die gebruik ik hier ook. Dat zorgt echter er niet voor dat reacties op FB hier terecht komen, het betekent dat men met hun FB-account kan reageren.

  5. Ik vind Blog2Social ook wel een fijne plugin. Goed voor het re-posten van oude blogberichten op verschillende sociale media tegelijkertijd. Manueel doen is gratis, het automatiseren kost centjes.

Laat een reactie achter