8 designfouten die je niet mag maken op je blog

39

Smaken verschillen, en zo ook als het aankomt op het design van je blog. Toch is er een aantal dingen die je in mijn ogen moet vermijden als het aankomt op je design. Lees je mee?

1. Teveel lettertypen

Surf je regelmatig naar Amerikaanse websites dan word je ongetwijfeld net als ik gek van alle chaos. Deze chaos wordt onder andere veroorzaakt door het gebruik van teveel lettertypen. Naast onoverzichtelijk oogt het soms ook nog eens onprofessioneel. Houd het clean & simple bij twee of drie lettertypen. Bijvoorbeeld eentje voor je body tekst, voor de koppen en voor je logo.

2. Comic Sans

Over lettertypen gesproken: Comic Sans is de grootste ergernis onder grafische ontwerpers. Eentje die ik met ze deel. Lees dit grappige artikel en je zult Comic Sans (waarom heeft deze eigenlijk zijn eigen dag?) meteen naar je virtuele prullenbak slepen.

3. Gecentreerde tekst

Niet doen! Voor een kop kun je er prima mee wegkomen, maar een alinea wordt haast onleesbaar door deze te centreren. En het oogt ook nog eens onrustiger én minder professioneel. Lekker links uitlijnen dus.

4. Te weinig witruimte

Geef je lezers af en toe rust! Per dag consumeren we meer dan 200 stukken content en onze ogen kunnen dat alleen aan als ze ook af en toe rust krijgen. Witruimte rondom beeld en tussen alinea’s is daarom een must.

5. Gebruik handgeschreven lettertypes niet in je body tekst

Jouw alinea’s moeten leesbaar zijn, snel scanbaar. Vermijd daarom handgeschreven lettertypes in je body tekst. Je kunt deze wel gebruiken in je logo, tot op zekere hoogte in je koppen en in andere visuele uitingen.

6. Jouw website is niet responsive

Ik kan er niet vaak genoeg op hameren: anno 2015 moet jouw website responsive zijn. Ofwel: jouw website moet zich aanpassen aan het device van jouw bezoeker. Meer weten? Lees mijn artikel Waarom je nu écht een responsive blog moet hebben.

7. Volgepropte sidebars

Met alle plugins & mogelijkheden die WordPress biedt is het enorm verleidelijk om alles uit te proberen. Gevolg: veel volgepropte sidebars op blogs. Zonde! Bedenk bij het inrichten van je sidebar wat je blogdoelen zijn, waar je prioriteiten liggen. Sta alleen functies in je sidebar toe die hier aan bijdragen (lees ook mijn uitgebreide sidebar-artikel). Zo houd je hem simpel en overzichtelijk i.p.v. chaotisch en afleidend.

8. Afbeeldingen in onjuiste breedte

Als jouw contentkolom 740 pixels breed is, maak jouw beeld dan geen 650 pixels breed, maar ook echt 740 pixels. En niet breder. Het klinkt als een open deur, maar ik kom het helaas vaak genoeg tegen dat beeld en tekst niet mooi met elkaar uitlijnen. Soms zijn de beelden zelfs zo groot dat ze door de sidebar heenlopen. Of te klein, en dat betekent verloren ruimte (tenzij de tekst er mooi omheen loopt, kijk dan wel even of dit ook zo is bij mobiel gebruik). Beeld in de juiste breedte zorgt voor rust én een professionelere uitstraling. Dit geldt in het bijzonder als het aankomt op featured images/uitgelichte afbeeldingen bovenaan een blogpost.

Maak jij een van deze designfouten én ben je het stiekem een beetje met me eens? Werk aan de winkel!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties39 reacties

  1. Waarschijnlijk de foto`s. Ik ben daar echt heel slecht in en nog flink zoekende hoe ik het zo goed mogelijk kan doen. Maar aldoende leert men, toch?

  2. Helemaal eens, moet zeggen dat ik schuldig ben aan een aantal punten die hierboven genoemd staan (zoals een niet responsive website). Maar daar wordt nu aan gewerkt, nog een paar weekjes en mijn nieuwe design komt online! En is responsive!

  3. Volgens mij staat er een typfout in het laatste stukje. Bedoel je niet dat de breedte van de foto’s dezelfde breedte van je contentkolom moeten hebben? Anders moet je de getallen beetje aanpassen. 😉

    Ik ben het voor de rest volledig met je eens. Grappig dat ik bijna dezelfde tips gaf en ik ben dus wel een vormgever (ik verwijs naar je tweet) Dus dat doe je goed! 😉

  4. Hahaha, jaaa Comic Sans, ik kan me er zo aan ergeren! Dat is echt zo’n lettertype dat ik gebruikte in de basisschool :p Bij een sidebar vind ik het ook niet zo fijn als er bijna niets instat, maar te veel is dan inderdaad ook weer too much !

    • Binnenkort een artikel over wat je wel in je sidebar kan stoppen zonder dat het een kermis wordt. En dan zijn het ook nog eens dingen die nut hebben i.p.v. opvulling zijn zeg maar.

  5. Ik snap waarom je bovenstaande punten aangeeft, maar toch blijf ik sommige ”fouten” maken.

    Misschien vinden mensen over het algemeen gecentreerde tekst niet makkelijk te lezen, toch blijf ik het doen. Tenminste het is niet echt gecentreerd maar helemaal links uitgelijnd is mijn eerste alinea ook niet.

    Daarnaast vind ik het juist lelijk (op mijn eigen blog) om de foto’s de volledige breedte te geven. Ik kan het met mijn lay-out niet mooi vinden. En tegelijkertijd vind ik dat sommige foto’s dan zo afschuwelijk worden. Mijn dus niet gezien.

    Gevalletje smaken verschillen.

  6. Op 1 maart verschijnt mijn artikel op ikreis.net over hoe je foto’s moet bewerken voor sociale media en websites. Mooi dat jij ook naar de maat van foto’s verwijst! Ik zal een link plaatsen naar je blog.

  7. Gecentreerde tekst vind ik ook verschrikkelijk maar kom ik soms nog wel tegen. Op sommige blogs dan ook nog Engels en Nederlands onder elkaar leest ook heel onrustig. Meestal klik ik dan door.

  8. Wat een mazzel ik geloof dat ik redelijk voldoe 😉
    Na een jaar bloggen vind ik het hoog tijd voor een nieuwe lay-out van mijn blog, maar ik kan er maar niet de tijd voor vinden. Ben er ook nog steeds niet uit wat ik wil, wat ik mooi vind en wat nou praktisch is.

  9. Helemaal mee eens buiten het lekker links uitlijnen dus. Ik vind het enorm rommelig als een tekst links staat ipv dat het gewoon uitgelijnd staat. Ik heb heel veel chaos in mijn hoofd en ik raak snel afgeleid als zinnen niet even lang zijn door de uitlijning. Maar dat is dan wel heel persoonlijk, ik merk dat heel veel blogs gewoon links uitlijnen.

    • Maar met centreren zijn ze toch ook niet even lang, en dan zijn ze links en rechts verspringend. Bij links uitlijnen heb je alleen rechts onrust 🙂

  10. Comic sans vond ik op de basisschool een van de mooiste lettertypes. Nu waardeer ik de serieuzere lettertypes. Leuk artikel! Vooral voor een beginnende blogger, zoals ik.

  11. Wat een leuke blog! Heb al meerdere artikelen gelezen. Ik ben niet zo heel goed bezig geloof ik… 😉
    Maar ook pas net begonnen, dus dan mag dat wel heb ik besloten. Vooral die sidebar kermis herken ik, haha!
    Ik ga je volgen! Misschien helpt dat.

  12. Mooi artikel. Ik heb mezelf in het verleden, met een ander blog, betrapt op de volgepropte sidebars. Links en rechts, van boven tot onder. Leuk al die widgets, maar idd geen toegevoegde waarde. De sidebars waren bijna interessanter dan het onderwerp!

  13. Haha goeie tips en totaal mee eens! Behalve dat links uitlijnen, dat vind ik net zo slordig staan als centreren. Ik doe altijd uitvullen. Maar goed, dat is misschien inderdaad iets persoonlijks! Ik moet even heel hard aan de slag qua responsiveness, maar moet daar even voor vinden haha (a)

  14. Leuk artikel. Dit hele blog is echt een eye-opener voor mij. Heb veel dingen gelezen waar ik mee aan de slag zal gaan !! Dank je wel 🙂

  15. Hmm. Ik vraag me af, naar aanleiding van dit blog, of mijn titel en tussenkop lettertypes wel juist zijn. Helaas is dit lettertype standaard in het thema. Gelukkig heb ik wel een super handige vriend die kan werken in de code. Ik zal toch eens vragen aan hem om het te veranderen.
    Echt super handige tips!

Laat een reactie achter