Cut the crap! Kijk kritisch naar je sidebar

27

Blogger-fout nummer 1: een sidebar volproppen met alles wat je er maar in kunt proppen. Niet doen! Zorg dat jouw sidebar alleen dat bevat wat noodzakelijk is voor jouw blogdoelen.

Met alle plugins & social media opties die WordPress tegenwoordig biedt is het verleidelijk: even je laatste pins in de sidebar, je laatste tweets en oh, ook nog even je Instagram-foto’s. Gevolg? Een overvolle sidebar, en een lezer die het overzicht kwijt is. Want waar draait het eigenlijk om op jouw blog? Zorg dat óók je sidebar een afspiegeling is van jouw blogdoelen. Vandaag halen we de dweil er even doorheen!

Ruim je sidebar op! Deze 7 dingen heb je écht niet nodig

 1. Het is geweldig om je mede-bloggers te helpen door een link naar ze te plaatsen. Blijf dit vooral ook doen, maar vraag je af of je een lijst met andere blogs ook daadwerkelijk op zo’n prominente plek wil hebben staan. Misschien kun je ze beter linken in een relevant artikel. Ook nog eens waardevoller voor je mede-blogger als je kijkt naar de regels voor een natuurlijk linkprofiel opbouwen).
 2. Overweeg kritisch of je Instagram-foto’s in je sidebar wilt tonen. Als je een persoonlijke lifestyle-blog hebt, kun je jouw blog er inderdaad een persoonlijk tintje mee geven. Maar… als je Instagram niet dagelijks gebruikt, overweeg deze dan weg te halen. Voordat mensen keer op keer dezelfde foto zien. Dit geldt overigens ook voor feeds van andere social media die je nauwelijks gebruikt.
 3. Als je een fashion blogger hebt, is het raadzaam om jouw favoriete kledingstuk(ken) van dat moment in de sidebar te plaatsen. En als boekenblogger mag je ook tonen wat er op je nachtkastje ligt. Maar de Things you love-lijstjes die ik steeds vaker zie opduiken, hebben in de meeste gevallen geen toegevoegde waarde. Maak dan liever een vaste rubriek waarin je deze deelt.
 4. Lijsten met archieven en categorieën: als je al enige tijd blogt, worden deze mega-lang. Kies voor een drop down-variant van de archieven. Plaats ook niet alle categorieën, maar plaats diegene die het belangrijkst zijn. Wanneer ze belangrijk zijn? Als ze aansluiten bij jouw blogdoelen.
 5. Voor wie toon je die bezoekersaantallen in je sidebar? Weet je dat het jouw bezoekers er niet toe doet hoe vaak jouw blog al is bezocht? Ze komen er voor je content. Houd je statistieken gewoon bij via Google Analytics.
 6. Het is geweldig als je bij veel blognetwerken bent aangesloten, of blog-awards hebben gekregen. Maar bedenk je dat deze nog niet altijd bekend zijn bij jouw mede-bloggers. Verloren ruimte, want indruk maakt het dan niet. Vermeld deze liever op de Over mij-pagina.
 7. Plaats de disclaimer niet in je sidebar, je footer is goed genoeg. Wedden dat toch bijna niemand hem leest?

Maar wat mag er dan nog wel in de sidebar?

Ai… en toen had je misschien wel een lege sidebar. Het lijkt misschien of ik de sidebar overbodig vind, maar dat is hij alles behalve. Gebruik je sidebar bijvoorbeeld voor een van de volgende elementen:

 1. Je meest populaire posts. Door deze te tonen houd je je bezoekers, onderzoek toont dit ook aan, langer vast. Welkom hogere gemiddelde tijd op je website & meer pageviews!
 2. Een zoekbalk helpt je bezoekers op weg als ze op zoek zijn naar specifieke content op je blog.
 3. Heb je een gratis ebook of andere downloads & is dit een belangrijk blogdoel voor je? Zet deze met een mooie visual in je sidebar.
 4. Vergroot je sociale bereik door social media-buttons in je sidebar te zetten. Deze mogen overigens ook in je footer of header (of beiden).
 5. Wil jij een database opbouwen van e-mailadressen, om je blog of gerelateerde producten te promoten? Plaats een inschrijfformulier in je sidebar.

Hoe is het met jouw sidebar gesteld? Tijd om op te ruimen of ben je wel tevreden met hoe je het nu hebt ingedeeld?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties27 reacties

 1. Ik heb hem precies zo. Heb wel iets wat ik nog kan veranderen maar dat staat bij mij onder de post; gerelateerde artikelen en categoriën zou bij mij een te lange lijst zijn dus die pass ik liever.

 2. Zal er vanavond eens kritisch naar kijken. Wat is je idee over affiliate links? Ik heb er onlangs twee in mijn sidebar geduwd maar meer lijkt me een beetje te overdreven worden.

  • Ik vind vaak 1 of 2 wel oké, maar niet teveel. Ligt er ook aan of ze visueel zijn, of gewoon linkjes. Vaak levert dat toch minder op dan affiliatelinks in een relevant artikel.

 3. Ik krijg maar geen goede plug-in gevonden voor instagram. WordPress.com had hem standaard bij de widgets zitten. Balen 🙁 Voor de rest vind ik mijn titels zo lelijk maar ook daar kom ik niet vanaf 🙁

  • Instagram-plugins vind ik ook lastig. Ze conflicteren snel met andere plugins of themes, dus je kunt steeds op zoek naar een andere. Heb de perfecte nog niet gevonden.

   Wat vind je lelijk aan je titels? Te groot? Dat kun je in je css aanpassen.

 4. volgens mij is mijn sidebar best aardig. ik heb er ook nog een tagwolk bij staan (wordt regelmatig gebruikt bij mij) maar heb de categorien dan weer bovenaan staan ipv in de sidebar. vind ik persoonlijk prettiger.
  en uiteraard een banner voor me eigen bedrijf. moet natuurlijk wel een beetje reclame voor mezelf maken 😉

 5. Handig! Ik heb in mijn sidebar ook een lijstje met de populairste posts, maar volgens mij doet ‘ie iedere dag opnieuw, in plaats van all time populairst..

 6. Toen ik aan mijn nieuwe website begon, heb ik ook eens grondig nagedacht over wat ik in mijn sidebar wilde hebben. Enkel over de links naar andere bloggers zou ik wel nog eens nadenken, want op dit moment staat dat in mijn sidebar, maar ik maak ook elke week een artikel waarin ik de leukste artikels van die week deel. En daar komen dezelfde bloggers vaak in terug…

 7. Laura, jij geeft echt heel handige tips. Soms zijn ze voor mij: een computergebruiker maar geen kenner, wat technisch maar al doende leert men.
  Ik heb direct mijn zijbalk aangepakt.

 8. Met punt acht ben ik het helemaal eens… het komt alleen maar pocherig over (op mij). Ik heb juist wel een linklijstje in mijn sidebar, nog het meest om voor mijzelf een makkelijk klikbaar lijstje van mijn favoriete blogs te hebben.

 9. Ik ben het met je eens. Dat verbaast je waarschijnlijk niet echt. 😉
  Ik zou er alleen nog aan willen toevoegen: welke items je in je sidebar opneemt hangt ook af van wat jij – op een bepaald moment – belangrijk vindt. Ben je bijvoorbeeld pas op Twitter en wil je meer volgers, dan kan ik me goed voorstellen dat je een Twitter-feed in je zijbalk gooit…

 10. Hi Laura, ik ben momenteel bezig om mijn website over te zetten van Weebly naar WordPress. Ik loop dan ook tegen de sidebar aan. Bijvoorbeeld de zoekbalk, ik heb de zoekbalk al in de sidebar, echter hoe kan ik de tekst in de zoekbalk bewerken?

  • Dat is heek erg afhankelijk van thema. Soms kan het in theme settings, soms heb je een vertaal-plug-in nodig of je kunt het in php aanpassen.

Laat een reactie achter