Google Alerts: monitor je online reputatie

16

Wil jij weten wat andere mensen van je vinden, en wat ze over je zeggen op het wereldwijde web? Met Google Alerts kun je dit eenvoudige bijhouden.

Wat is Google Alerts?

Google Alerts is een gratis service van Google die je in staat stelt automatische meldingen te ontvangen van nieuw geïndexeerde pagina’s met een trefwoord naar keuze. Zo kun je eenvoudig bijhouden als mensen het over jouw merk/blog hebben en wat ze dan wel niet over je zeggen.

Hoe werkt Google Alerts?

Doodeenvoudig! Ga naar Google Alerts en geef aan voor welk trefwoord jij meldingen wilt ontvangen. Voer gerust meer trefwoorden in als er bijv. vaak variaties op jouw naam worden gebruikt, of je volledige eigen naam als je deze vaak gebruikt in de blogwereld. Per trefwoord kun je nog de volgende opties invullen/kiezen:

 • Hoe vaak wil je een melding krijgen in je mailbox? Ik heb hem op onmiddellijk staan, maar je kunt bijv. ook kiezen voor één keer per dag.
 • Google kan jouw meldingen toesturen van verschillende bronnen. Ik vink ze standaard allemaal aan, maar misschien krijg jij met ‘nieuws’ wel teveel meldingen die niet van toepassing zijn op jou (bijv. bij een algemene blognaam). Je kunt deze dan eenvoudig uitzetten.
 • Wil je ook internationale vermeldingen? In mijn geval staat de taal op Nederlands. Het woord ‘blogaholic’ kan ook in Engelstalige artikelen worden gebruikt, maar de kans dat een Engelstalige website gaat schrijven over een Nederlandstalige website is klein. En de kans dat ik dan veel ‘spam’ krijg, is wel weer heel groot. Ik heb hem dus op Nederlandse taal staan. Als je een internationale doelgroep hebt, valt je keuze waarschijnlijk ook op andere talen.
 • Wil je alleen de beste resultaten ontvangen of alle resultaten? Aan jou de keuze!

Na het instellen van jouw Google Alerts zul je vanzelf mailtjes ontvangen op het door jou opgegeven adres. Ideaal!

Ook handig voor…

Google Alerts is niet alleen handig om je online reputatie te monitoren. Het ontvangen van de meldingen heeft meer voordelen:

 • Zie wanneer Google jouw nieuwe artikelen indexeert. Ik heb een alert staan op ‘Blogaholic’ en zodra er een artikel verschijnt met de naam Blogaholic erin krijg ik een bericht. Dit betekent ook dat ik bericht kreeg zodra mijn eigen artikelen zijn geïndexeerd. Zo weet ik hierdoor dat Google eigenlijk elke dag wel een keertje bij me langskomt.
 • Houd je niche in de gaten. Schrijf jij bijvoorbeeld over ‘mindfullness’, stel dan een Google Alert in op deze term. Je ziet dan ook wat andere mensen hierover schrijven. Het instellen van Google Alerts kan hierdoor als extra inspiratiebron dienen.
 • Werk aan engagement. Schrijven andere mensen positief over jou, deel dan gerust hun artikelen via jouw social media.

Kende jij Google Alerts al of maakte je er nog geen gebruik van?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties16 reacties

 1. Ik geef deze tip ook altijd mee aan opdrachtgevers als ik ze media advies geef, maar zelf heb ik geen alert ingesteld, haha. Practice what you preach. Het is in mijn geval overigens ook een beetje lastig, denk ik, want ‘Dejlig’ betekent ‘leuk’ in het Deens. Dan moet ik echt Dejlig Magazine instellen, maar dat komt ook vaker voorbij…. Wat zou jij doen Laura?

 2. Hé wat interessant! Dit kende ik dan nog niet. Ik heb het gelijk even ingesteld voor mijn blog, ben wel benieuwd! Bedankt voor het delen. Erg leuk dit!

 3. Zelf maakte ik er gebruik van. Maar tot nu toe kreeg ik maar weinig meldingen waar ik wat mee kon. Het is denk ik, vooral zaak om redelijk specifieke zoektermen in te geven…

  • Daar heb je geen invloed op! Google kijkt naar de alerts die gebruikers hebben aangezet en stuurt de meest relevante matches eruit. Dat moet dan dus net kloppen. Google Alerts is ook niet bedoelt voor bloggers om meer verkeer te trekken, het is een tool om van datgene op de hoogte te blijven waar je van op de hoogte wilt blijven.

   • Bedankt voor je reactie. Natuurlijk snap ik dat alerts niet bedoeld is om meer verkeer te krijgen, maar aan de andere kant wil ik graag dat mensen, bloggers of eventueel journalisten die informatie zoeken over (in mijn geval) wintersport met kinderen, mijn informatie krijgen wanneer ze zoeken op alerts. Heb je daar helemaal geen invloed op? Ik krijg soms zulke gekke reclame berichten binnen i.p.v. nuttige informatie blogs.

    • Google & haar algoritmes, het blijft ondoorgrondelijk. Ik heb een alert op bloggen, maar zie mijn eigen blogs er ook niet in terug. Toch levert het me regelmatig inspiratie op.

Laat een reactie achter