Als je geld had om te bloggen…

27

Noteer het in je agenda: elke maandagavond 20.00 uur, #blogpraat op Twitter. Ik miste het zelf helaas afgelopen maandag, maar werd toch getriggerd door de blog van Charlotte die zij na afloop schreef. Over geld en bloggen. Want waar geef je als blogger nu wel of geen geld aan uit?

Elke hobby kost geld

Ik hoor vaak (hobby)bloggers zeggen dat ze geen geld willen uitgeven aan bloggen, want ze verdienen er immers (nog niets mee). Een argument dat ik niet helemaal snap. Bloggen is voor mij een belangrijk deel van mijn leven, het is mijn grootste hobby. En zoals elke hobby kost ook bloggen geld.

Neem nu sporten: wat kost jouw abonnement bij de sportschool? En hoeveel geef je per jaar uit aan biertjes of wijntjes met vriendinnen? Wat kost jouw schoenentic? Ik durf te wedden stuk voor stuk meer geld dan je aan bloggen uitgeeft. En je verdient er net zo weinig, misschien zelfs minder, mee terug. Voor mij een reden om dus bewust wel geld uit te geven aan bloggen, ook al verdien ik er nog minimaal mee.

Waar ik als blogger geld aan uitgeef…

… en waar ik vind dat je als blogger geld aan uit moet geven:

 • Een goede domeinnaam. No offence, maar als je serieus en professioneel wilt overkomen dan is blogaholic.wordpress.com niet heel erg profi. Buiten dat het voor mensen ook nog eens lastiger te onthouden is. Een domeinnaam kost slechts ca. € 5,- per jaar (excl. hosting) en daarvoor hoef je het dus niet te laten.
 • Hosting. In de loop van de jaren ben ik er achter gekomen wat ik zoek ik een hostingpartij: ook service in het weekend, persoonlijk contact via mail en/of telefoonheid en betaalbaarheid. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij Justhost.nl (en jij kunt daar nu met korting terecht!).
 • Een betaald template. Regelmatig adviseer ik bloggers over de aankoop van templates, waarbij ik altijd een pleidooi houd voor betaald templates. Dit kost je ca. € 40,- tot € 50,- maar dat verdien je dubbel en dwars terug. De betaalde templates zijn gemaakt voor ‘leken’: je kunt veel cruciale aanpassingen zelf doen in het WordPress-dashboard. Zonder dat je verstand hebt van coderen! Dat scheelt een hoop tijd & frustratie. Daarnaast kun je, mocht je er echt niet uitkomen, altijd gratis terecht bij de makers van het template, die je vaak binnen 48 uur helpen.
 • Duidelijke huisstijl. Wil je terugkerende bezoekers, een naam opbouwen als expert of lifestyle blogger, dan zullen mensen je moeten onthouden. Een duidelijke en onderscheidende huisstijl is hiervoor van essentieel belang, hoewel vaak onderschat. Ik ben zelf geen held in vormgeven en besteed dit dan ook altijd uit aan Studio Bis Bis.
 • Visitekaartjes. Kleine investering, grote waarde. Op netwerkborrels moet je in mijn ogen altijd visitekaartjes bij de hand hebben. Ik laat ze altijd drukken bij Drukwerkdeal: betaalbaar én een goede kwaliteit.
 • Boeken. Zelfontwikkeling, groeien… ik vind dat als blogger heel erg belangrijk. En dus koop ik regelmatig marketing- en blogboeken. Om zo op de hoogte te blijven van bijvoorbeeld de laatste trends, of om jullie op de hoogte te houden van interessante boeken. Met een beetje mazzel verdien ik die investering wel terug met affiliatemarketing overigens.

Ik kan me voorstellen dat je als blogger meer wensen hebt, wensen die ik al heb vervuld omdat ik naast mijn blogs een eigen fotografiebedrijf heb. Ik heb dus al de juiste software, op mijn werkkamer staat een iMac 27″ en op de bank ligt altijd mijn MacBook Air in standby stand. Zodat ik toch nog even snel op die leuke bezoekersmail kan reageren. Ook een accountant, die mij regelmatig voorziet van fantastisch advies, is al in huis.

Besteed datgene wat je niet leuk vindt uit

Misschien wel mijn belangrijkste regel als het gaat om geld uit geven aan mijn blog: vind ik het leuk om zelf te doen én kan ik het ook? Als op beide vragen het antwoord ‘nee’ is dan ga ik kijken wat de kosten zijn van het uitbesteden en als dit binnen het budget valt, besteed ik het ook daadwerkelijk uit. Zoals bij mijn huisstijl bijvoorbeeld. En de accountant is ook zo’n ding.

Geen verstand van zoekmachine-optimalisatie & ben je niet iemand die zelf het wiel aan de hand van marketingblogs gaat uitvinden? Volg een workshop (ja, kan ook bij mij, check de mogelijkheden). Een eenmalige investering, die ervoor zorgt dat je snel op weg wordt geholpen met alle ins en outs. Waarna je zelf je website kunt gaan optimaliseren. Zeker als je zakelijk blogt, en dus al geld verdient aan je blog, verdien je dit geld zonder moeite terug.

En zo zijn er meer taken die je kunt uitbesteden, mits je geld wilt uitgeven aan bloggen. Aan jou de taak om te beslissen welke dit worden.

Geld voor origineel beeld

Als er iets is waar ik meer geld aan zou willen uitgeven, dan is het beeld. “Maar je bent toch fotograaf, dat doe je dan toch gewoon zelf, gratis?”, hoor ik regelmatig. Het zou een optie kunnen zijn, waar het niet dat ik tegen twee nadelen aan loop:

 • Qua tijd kan ik mijn eigen blogs niet bijbenen als ik voor alle artikelen eigen beeld wil maken. Ik plaats één keer per dag een artikel op Blogaholic.nl en één tot twee keer per dag op Like & Love (it!).
 • Ik ben goed in mensen fotograferen, maar raak gefrustreerd van productbeeld. Sfeerplaatjes lukt nog wel, maar daar houdt het op. Schoenmaker houd je bij je leest ofzo.

Doorgaans maak ik dus gebruik van gratis stockbeeld. Het nadeel daarvan is dat als je goed gaat opletten, je dit beeld op veel meer plekken terug ziet. Niet onderscheidend, niet origineel. Ik merk dus dat ik steeds meer beeld ga aankopen. Al kan dat helaas ook niet onbeperkt. Maar als je mij nu een investeringsbudget zou geven, weet ik waar het aan op gaat.

Mag ik tijd kopen?

Net als Charlotte loop ik tegen één gebrek aan: niet het gebrek aan geld, maar aan tijd. Kun je ergens dagen kopen van 48 uur? Dat zou het bloggen toch een stuk eenvoudiger maken. Want ondanks dat ik trouw al mijn tips voor productief bloggen opvolg, lijk ik nog tijd tekort te komen.

Wat ik zou doen met deze extra tijd?

 • Eindelijk zelf meer stockbeeld schieten voor mijn blog, een eigen beeldbank aanleggen zodat ik niet meer op gratis beeld ben aangewezen
 • Nog betere blogposts schrijven, aan de hand van de nodige vakliteratuur en met duidelijkere technische handleidingen
 • Een hogere blogfrequentie op Like & Love (it!)
 • Uitgebreider de bezoekersmail van Blogaholic.nl kunnen beantwoorden. Ik had wel wat respons verwacht toen Blogaholic.nl live ging, maar dit overtreft alle verwachtingen. Ik kan mensen dan ook niet constant 1-op-1 antwoorden geven, hoe graag ik ook zou willen.

Geef jij geld uit aan bloggen? Zo ja, waar geef je dit dan aan uit? En waar zou je het aan uitgeven als je een groter budget tot je beschikking had?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties27 reacties

 1. Ik zou inderdaad tijd en slaap kopen hahaha. Nee beter nog: Ik zou minder gaan werken en het geld in mijn huur stoppen, zodat ik meer kon bloggen/fotograferen 🙂

  • Oeh, slaap is ook nog wel een goede. Hoe vaak ik op bed lig met massa’s ideeën die dan maar niet uit mijn hoofd willen. Ook niet nadat ik ze in mijn telefoon heb gezet…

 2. Voorlopig geef ik geen geld uit aan bloggen, al twijfel ik wel aan een eigen domeinnaam. Daarnaast ben ik het eens dat een hobby best wat mag kosten (-:

 3. Heel herkenbaar allemaal. Ik geef geld uit aan precies dezelfde dingen. Haha.. Ik heb twee blogs. De een Simone’s Kitchen kost het meest want daar heb ik een custom design laten maken. De tweede Paper Travels is nog piepjong maar een huisstijl is in ontwikkeling. Ik vind dat een musthave en zoals je al zegt: zorgt voor de herkenbaarheid. Daarnaast vind ik bloggen gewoon superleuk en elke hobby kost inderdaad geld. Ik zie dat niet als een probleem! Goede post!

 4. Ik geef nu geld uit aan dingen als domeinen, hosting, een uniek design en visitekaartjes. Maar slaap en tijd zou ik ook best meer willen hebben en wat extra spullen voor mijn camera.

 5. Ik heb een eigen domeinnaam en hosting, maar dat is maar 30 euro per jaar dus dat is nog wel een bedrag wat ik er aan wil uitgeven, inderdaad, iets meer dan een maand sportschoolabonnement. Als ik er wel meer geld aan zou uitgeven zou het aan workshops en cursussen zijn, ik vind het leuk om mezelf daar verder in te ontwikkelen.

 6. Goede tips! Ik geef geld uit aan hosting/domein/templates gewoon omdat ik het leuk vind! Bloggen is zelfs nog 1 van m’n goedkoopste hobby’s! 🙂

 7. Op dit moment heeft het bloggen me eigenlijk nog niks gekost, op de domeinnaam en hosting na dan. Ik was wel van plan geld uit te geven aan mijn logo omdat ik graag iets van mezelf wilde en toevallig kwam ik erachter dat een vriend van mij dit wel vaker had gedaan en die heeft dus ook aangeboden dit gratis voor mij te doen. Iets waar ik ontzettend tevreden over ben, want mijn logo past nu echt super bij mij!

  Voor de rest ben ik nog een beetje zoekende. Ik blog nog niet lang genoeg om benaderd te worden door pr bedrijven, maar blijkbaar wel leuk genoeg om benaderd te worden door de media. Ik ben er dus wel serieus over aan het nadenken om een visitekaartje te gaan maken. Maar hoe ziet een goed bloggers visitekaartje eruit? Wat zet je erop? Heb je daar niet toevallig een blog over geschreven? 😉

  • Nog niet! Denk dat je daar ook geen heel artikel voor nodig hebt:

   Naam, website url, eventueel adres, telefoonnummer, e-mailadres, social media evt (ik doe vaak in icoontjes, gewoon aangeven dat je actief bent) en voor herkenbaarheid natuurlijk logo.

 8. Ha, ik krijg ook masssa’s ideeën van zodra ik in mijn bed kruip en als ik voor mijn laptop zit nada. Op dit moment ben ik aan het twijfelen over een eigen domeinnaam. Een mooi visitekaartje staat ook nog op de planning.

 9. Grappig! Een aantal van jouw punten stonden ook in mijn vorige Let’s Talk: een eigen domeinnaam en huisstijl -> sowieso helemaal mee eens dus.
  Ik zou denk ik ook mooiere foto’s kopen. Ik gebruik nu ook gratis foto’s, maar zie die inderdaad ook vaak terug komen bij anderen. Overigens lukt het me nog steeds bijna dagelijks een artikel te leveren, maar zoals morgenavond heb ik weer een event en volgende week ook 2, dus ik zou mezelf wel willen klonen soms ;).

 10. Erg goed verwoord waarom je wel geld uit zou kunnen geven aan je blog. Ik heb het voordeel dat ik ons blog niet alleen beheer. Samen met mijn vriendin werken we hier elke dag aan. Dat scheelt ons tijd, omdat we naast ons blog ook nog 3 bedrijven (webdesign, webshops en levering van Turkse visa) runnen die ook gewoon elke dag door blijven gaan.

  De domeinnaam en webhosting heb ik in eigen beheer, maar dat zijn kosten die iedere blogger moet kunnen overzien. Ik vond de vergelijking met een hobby erg goed treffend. Onze onkosten zitten in de apparatuur (camera en lenzen + accessoires, imac voor thuis en macbook voor op reis) en alle kosten die bij het reizen komen kijken.

  Mocht ik meer geld tot mijn beschikking hebben dan zou ik nog meer reizen. Een investering voor ons blog.

 11. Tijd, een goede camera en de nodige opleidingen om ermee te kunnen werken. Ik gebruikte tot nu toe plaatjes via Pinterest, maar doordat ik zelf ook ben beginnen lezen over bloggen, wil ik dat niet meer doen. Eigen foto’s dus (liefst), maar ik heb enkel mijn telefoon waarmee ik instagramfoto’s maak. Dus voorlopig probeer ik me een beetje een instagramstijl eigen te maken, maar echt mooie en leuke foto’s zouden ook geweldig zijn.!

 12. Herkenbare verhalen van Charlotte en Laura! Soms zou ik willen dat ik mezelf zou kunnen klonen om mijn blogfrequentie te verhogen en meer werk te maken van bijkomende blogzaken als foto’s, etc.

 13. Ik ben in principe ook een “hobby blogger”, maar ik zie mezelf wel als entrepreneur van mijn blog. Ik heb betaal dan ook gewoon voor een domeinnaam en hosting. Hobby of niet, ik wil hoe dan ook zo representatief en professioneel mogelijk met mijn blog voor de dag komen. En dat is een continu proces, want elke dag leer je weer iets nieuws op het gebied van bloggen.

  Als ik een groter budget zou hebben zou ik zeker investeren in foto’s. Over het algemeen hoor en lees ik vaak “eigen gemaakte foto’s zijn het beste en origineel”. Maar dat gaat niet op als je (zoals ik) schrijft over vintage, retro, en Klassiek Hollywood. Aangezien ik niet met een tijdmachine terug in de tijd kan (kon het maar ;-), moet ik het doen met andere foto’s (meestal creative commons). Voor mijn inspiratie columns gebruik ik wel zoveel mogelijk eigen foto’s.

 14. ik vind het echt een hele goede vergelijking met een hobby!

  ik heb geld uitgegeven aan een domeinnaam en hosting. verder nog niets. een mooie layout is heel belangrijk voor mij, maar met een man die de mooiste websites kan bouwen, kost me dat niets. anders had ik daar ook geld aan uitgegeven.

  en dingen als een goede camera en laptop en computer enz had ik al. dus komt nu heel goed van pas voor het bloggen maar heb ik er niet speciaal voor aan hoeven schaffen.

  ik ben denk ik een van de weinige die wel tijd genoeg heeft. dingen als SEO had ik een half jaar geleden nog nooit van gehoord, maar ik begin me er steeds meer in te verdiepen en merk ook dat ik wel vort een beetje doorkrijg hoe het werkt allemaal. ik weet dat ik ook een curcus zou kunnen nemen, maar eigenlijk is vrijwel alles gratis op internet te vinden. t kost alleen tijd. en dat heb ik gelukkig.

  ik vind je artikelen erg fijn om te lezen!

 15. Ik heb vorige maand voor het eerst geld uitgegeven aan mijn blog door een eigen domeinnaam en hosting aan te schaffen. Daarnaast heb ik een aantal dingetjes gekocht om een winactie op te kunnen zetten. Maar verder heb ik er nog niets aan uitgegeven en ben ik me nog een beetje aan het oriënteren op hoe ik inkomsten kan genereren. En die komen er heel langzaam wel aan. Al bloggende leert men zeggen ze he 😉

 16. Indirect geef ik wel geld aan het bloggen is, want ik koop veelal de producten die ik review zelf en vaak koop ik ze tijdens vakantie waardoor het mij gelukkig niet veel geld kost.

  Maar goed aan hosting heb ik geen kosten, want Blogger is gratis en daar kun je ook je eigen domein aankoppelen wat ik gedaan heb. Dus door Google Adsense te gebruiken haal ik de onkosten van de weblog er gelukkig wel uit.

 17. Wat een eye-opener dit! Ik heb mijn site nu 12 jaar, en heb er nog nooit een cent aan uitgegeven. Nu moet ik bekennen dat mijn hosting en het programmeerwerk via een vriend van me lopen, maar toch…

  Enige waar ik wel in investeer is camera-apparatuur. Ik maak mijn foto’s zelf, en wil dat blijven doen.

 18. Leuk al die reactie. Ik kan me aansluiten bij de meerderheid. Ik geef geld uit aan hosting en domeinnaam. Verder aan een aantal plugin die in de website zitten. Vooralsnog gebruik ik gratis foto’s of eigen foto’s. Maar als het echt mooier is, wil ik ook best stockfoto’s kopen.

  Ik zou nog wel zelf graag beter leren fotograferen. Dus dat zou een leuke investering zijn voor de toekomst

 19. Hosting en domeinnaam inderdaad. Maar ook logo en visitekaartjes. Ben nu op zoek naar iemand die wat technische aanpassingen aan m’n website kan doen, dat gaat ook geld kosten.

  Verder bezoek ik voor m’n blog events en premières. Daarvoor maak ik reiskosten. Ook heb ik pagina promotie op Facebook gedaan.

  Al met al geef ik er best wat geld aan uit. Gelukkig heb ik een baan met een fijn salaris en kan dat dus.

 20. Ik vind een domein inderdaad wel een investering. Het scheelt zoveel gedoe en hebt er veel meer vrijheid mee.
  Maar wellicht dat ik inderdaad binnenkort eens visite kaartjes ga maken, maar daarvoor wil ik eerst een logo en eigenlijk wil ik mijn logo zelf maken, maar goed, dat duurt nog maanden voor ik daar tijd voor maak, dus wellicht dat uitbesteden wel een idee is 🙂

 21. Camera, softboxen, microfoon, abbonement op picmonkey, materiaal voor mijn projecten en ook ik zou graag een enorme bak tijd willen kopen

 22. Ik ben het helemaal eens met je uitspraak dat bloggen een hobby is en dus ook, net als elke andere hobby, geld mag kosten. Domeinnaam en hosting zijn mijn vaste kostenposten, maar zo heb ik pas ook voor het eerst visitekaartjes besteld. En af en toe vind ik het ook leuk om mijn bezoekers te verwennen met een kleinigheidje, bijvoorbeeld met een blogverjaardag. Dan geef ik daar ook zelf geld aan uit.

 23. Goeie tips! Gelukkig heb ik flink kunnen besparen: vriendlief is een frontend developer, dus heeft mijn gehele website gemaakt. Voor aanpassingen wandel ik even naar hem toe (naar boven dus), ideaal. Daarmee is ook mijn e-mail-template gemaakt en de huisstijl…tsja ik heb een erg duidelijke mening en vriendlief het inzicht 🙂

Laat een reactie achter