“Zeg, kun je gratis bloggen?”

17

“Kun je eigenlijk gratis bloggen?” is misschien wel een van de meest gestelde vragen. Tijd om daar verder op in te gaan; je kunt namelijk gratis bloggen of een stukje investeren in je hobby of bijbaan.

Gratis bloggen, kan dat?

Ja, als je een laptop en internet hebt, kun je feitelijk gratis bloggen. Je kunt een gratis blog aanvragen op WordPress.com of bij Blogger en je bent klaar. Binnen luttele minuten na aanmelding heb jij een blog zonder ook maar een cent betaald te hebben.

Maar zo’n gratis blog, is dat wel professioneel?

Nee. Althans, dat is mijn eerlijke mening. Niet in de laatste plaats omdat je geen eigen domein hebt en als je echt meer wilt doen met bloggen, loop je daarnaast nog eens tegen beperkingen aan van de gratis platforms. Ik zou dus altijd een minimum investeren in een blog in plaats van te kiezen voor gratis bloggen.

Wat is het minimum om te investeren?

Claim in elk geval een domeinnaam en zorg voor webspace, zodat je WordPress.org kunt installeren. Eigenlijk precies zoals ik met Blogaholic doe. Een domein kan al v.a. € 5,- per jaar. En hoewel elke provider andere bedragen rekent, kom je met een domeinnaam + webspace zo rond de € 39,- uit. Voor een jaar! Omgerekend € 2,50 per maand, dat moet te doen zijn toch?

Investeren in templates, doen of niet?

Vraag het mij en ik schreeuw heel hard ja! Een betaald template heeft vaak meerdere voordelen (zie ook dit artikel) en de € 40,- tot € 50,- die het gemiddeld kost is het mij zeker waard. Het liefst koop ik de templates bij Themeforest. Ik heb hier inmiddels zo’n 20 themes gekocht en allemaal naar tevredenheid.

Tegen welke andere kosten kun je als blogger aanlopen?

Laten we voor op stellen dat dit heel erg afhangt van je wensen. Is beeld voor jou belangrijk dan wil je ongetwijfeld investeren in een goede camera. Ik heb de mazzel dat ik deze al heb vanuit mijn fotografiebedrijf, dus voor mij zijn dit geen kosten. Misschien wil je je Facebook-pagina wel promoten op Facebook of moet je gewonnen prijzen versturen naar je lezers. Of koop je soms beeld aan. Wie weet schakel je wel een vormgever in voor een mooie logo. Allemaal kosten die optioneel zijn. Aan jou de keuze!

Maar nogmaals; deze kosten hoeven niet. Je kunt bijvoorbeeld ook goed uit de voeten met je smartphone als je geen geld hebt voor een spiegelreflexcamera. En als je het slim aanpakt, kun je ook op een organische manier Facebook-likes genereren. En voor gratis beeld bestaan er altijd nog gratis beeldbanken.

Als je het vergelijkt met stappen, roken, uit eten gaan en winkelen is bloggen eigenlijk een relatief goedkope hobby. Fijn! Hoeveel geef jij precies uit aan bloggen?

 

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties17 reacties

 1. Ik probeer altijd low-budget te werken maar aan een paar zaken geef ik zeker geld uit, namelijk goede domeinnamen, hosting en templates. Wat dat betreft ben ik het dus zeker met je eens. O ja, en Facebook campagnes, die gebruik ik voor nieuwe projecten om snel likes en traffic te krijgen 😉

 2. Ik ben zelf heel blij dat ik templates zelf kan maken, net als ontwerpen. Alleen de hosting moet ik betalen, maar op die van mij staan meerdere domeinen en dat is het zeker waard!

 3. Ik zit bij Strato. Strato is best goedkoop, en aangezien ik een budgetmeisje ben…. 😉
  Wel heel handig dat je hieraan aandacht besteed want de wordpress.com versie is heel erg beperkt én veel anders dan de wordpress.org versie. Dat wist ik helaas niet, maar gelukkig ben ik meteen naar een hostingprovider gegaan. 🙂

 4. Ik kan het niet méér eens met je zijn. Zeg ik dat goed? Ik ben het helemaal met je eens! haha. Ik vind een eigen domeinnaam plus mogelijkheden ook wel heel belangrijk voor een goed blog. Een thema kopen, daar schreeuw ik ook heel hard ja tegen (op?, nee tegen… ja op!). *make up your mind*. Ik ben voor bedoel ik dus. 😉 Wat de kosten betreft, tja volgens mijn betaal ik € 52,- per jaar aan mijn webhost én domeinnaam. Het thema was 37 dollar geloof ik en verder schaf ik nog wel eens dingetjes aan om over te bloggen. Het is gewoon een serieuze hobby!

 5. Voor niets gaat de zon op!
  Zelf heb ik wel geïnvesteerd in mijn domeinnamen en hosting, maar die kosten zijn relatief laag te noemen tegenwoordig. Uiteraard heb ik een goede host gevonden voor een budgetprijs 😉

  Wat mijn themes betreft ik heb ooit een licentie aangeschaft en ik mag levenslang alle themes gebruiken van de makers van mijn theme. Dus daar hoef ik nooit meer geld aan uit te geven 😉

 6. Eerste vraag: moet een hobbyblog professioneel zijn? Dat hangt er toch vanaf hoe groot de hobby is 😉 Bij mij is het inmiddels wel zover dat ik graag zou betalen, alleen al om van de advertenties af te komen. Maar… ik zie er zo tegenop om al die technische dingen te regelen. Waar moet ik beginnen? Hoe regel ik een domein? En hoe krijg ik mijn wordpress-blog daar dan op? Heb je al eens geschreven over dit soort zaken? Een stappenplan voor dummies…

  • Ik heb zelf nooit een WordPress.com blog gehad, dus heb zelf nooit de omzetting gedaan. Ik heb begrepen dat het heel makkelijk is, veel providers bieden daarvoor tools aan. O.a. Justhost, waar ik mijn websites heb staan. Neem anders eens contact op met hen.

 7. Domeinnaam + webspace het lijkt me goedkoop maar als je niet zoveel verstand van alles hebt?? Is het niet wat handiger met webhosting dat bij problemen bijstaat en je helpt het op te lossen? Ik ben benieuwd naar je antwoord.

 8. Zelf blog ik ruim 14 jaar gratis en heb daar goede ervaringen mee. Als mensen beginnen met bloggen, dan kan ik zeker wordpress.com aanraden. Vaak geen advertenties en anders alleen 1 boven het reageervak. Erg veel thema’s en ontzettend veel webruimte, meer dan menig betaalde host biedt. Laadsnelheid is goed en uptime doet zeker niet onder voor betaalde hosting. In de loop der jaren heb ik regelmatig bloggers zien vastlopen op hun betaalde host. Eerst laadproblemen, dan een tijdje uit de lucht en dan maar weer verder met een volgende host. Punt is dat veel van die betaalde hosting zich professioneel voordoet, maar het zeker niet is.

  Qua SEO is worpress erg goed, daar hoef je niets aan te doen. Onlangs lanceerde onze gemeente een actie van een maand met speciaale facebook-deel. Ik schreef over hetzelfde onderwerp een klein berichtje en die stond meteen in Google bovenaan en bleef daar staan. Ondank dat ik weet dat onze gemeente geld betaald aan Google om hun domein te promoten.

  Eigenlijk is blogspot nog flexibeler met minder thema’s maar veel meer opties per thema en bijvoorbeeld javascript. Nadeel is dat er bijzonder lastig te reageren valt als je geen account bij Google hebt. Voor de dingen die binnen wordpress.com niet mogelijk zijn gebruik ik dus blogspot, maar meer ook niet.

  Professioneel vind ik overigens een beladen en ‘overrated’ woord dat teveel wordt misbruikt. Als een blog er professionneel uitziet, dan is de kans groot dat de inhoud juist helemaal niet zo professioneel is. Eigenlijk te vergelijken met de verkoper met stropdas. Idd ik ga liever naar zijn collega zonder stropdas die wel van de hoed en de rand weet. 😉

  Natuurlijk is er niets mis mee als mensen een betaald blog nemen en dat voor hun hobby over hebben. Ik heb dat zelf vaak overwogen, maar tegenwoordig staat het al een tijdje niet meer op m’n verlanglijstje.

  • “Qua SEO is worpress erg goed, daar hoef je niets aan te doen.”

   Het klopt dat er een en ander al goed staat ingesteld, maar niets doen daar kan ik het niet mee eens zijn. Misschien als je een onderwerp hebt waar weinig concurrentie in is, maar anders zul je toch zelf ook nog enige kennis van zaken moeten hebben en de juiste dingen toepassen.

   • Ik doe niets aan SEO en als je wat van die SEO testers gebruikt dan zie ik voor mijn blogs meestal een score van 75% waar dit blog niet verder komt dan 65%. Mijn Google pagerank is in de loop der jaren naar 2 gezakt. Komt ook omdat ik niets heb met twitter en facebook en dergelijke zaken zelfs blokkeer. Maar die 2 is veel meer dan de nul voor dit weblog. Er is hier vast iets mis, maar binnen een half jaar zou je met gewoon bloggen al op een 2 moeten uitkomen en met frequent en populair bloggen op een 3. Pas boven de 4 stelt een pagerank iets voor en de meeste (ook betaalde) bloggers halen dat doorgaans niet. Met m’n website (waar ik niet blogde, maar wel veel informatie op had) haalde ik destijds een 5. Maar dat was toen met minder aanbod op het internet een stuk eenvoudiger als nu.

    • Pagerank is in mijn ogen niet iets meer waar je je op moet focussen. Focus je op datgene waar je op gevonden wilt worden in plaats van op dit cijfertjes.

     Heb je een voorbeeld van zo’n SEO tester? Diegene die ik ken zeggen vaak bar weinig over hoe je echt scoort. Sommige kijken alleen naar technische aspecten en niet naar content of vice versa en zijn in mijn ogen dan incompleet. Of ze baseren het op oude Google-algoritmes.

     Een beetje zoals websites die zeggen het unieke bereik van websites te weten. Die kloppen echt nooit, zelfs niet bij benadering. Anders is het wel als je tools als MOZ gebruikt mbt zoekmachineoptimalisatie.

     Oh en ja ik zou voor Blogaholic nog heel veel kunnen doen om de zichtbaarheid binnen Google te vergrotend. Maar heb daar simpelweg geen tijd voor en mijn doel is op dit moment geen groei. Prioriteiten 😉 Wel moet ik even achter de snelheid aan, die gaat ergens mis.

 9. Ik vind zelf een blog op bijvoorbeeld blogspot of wordpress nog beter dan een betaalde blog op een eigen domein. Tenzij je een oud domein koopt zit je ook met het ranken in Google. Een site als wordpress.com hoef je weinig aan te doen om deze hoog in google te krijgen.

  • Dat ligt heel erg aan de ‘markt’ waar je je in begeeft; hoe meer concurrentie, hoe meer je zult moeten doen om invloed uit te oefenen. En dat kan met een gratis blog gewoon minder, doordat je beperkingen hebt.

 10. Ik betaal 25 euro per maand voor mijn domeinnaam + webruimte. Voor de rest hou ik het zo beperkt mogelijk. Ik neem foto’s met mijn digitale camera of mijn gsm en mijn vriend doet de lay-out van Foureleven. Lekker gemakkelijk! 🙂

 11. Ik heb meerdere blogs en heb daarom dan ook een reseller pakket genomen. 100 euro per jaar verdeelt over 5 blogs (incl.domeinnamen)

  Ook een groot voordeel van je eigen domeinnaam; emailen met externe partijen komt wat geloofwaardiger over als het email adres eindigt met jouw domeinnaam ipv gmail.com.
  Dit blijf ik nog steeds (ook zakelijk) een raar fenomeen vinden; mensen met een eigen domeinnaam, maar nog steeds gebruik maken van een gmail of hotmail account.

  En ik heb de opbrengst van advertentie etc gebruikt om te investeren in nieuwe iPads (de blog ging over iPads – mijnipad.net).

Laat een reactie achter