Haal meer verkeer uit Google! 5 snelle SEO tips

14

Ben jij je, misschien wel door de eerdere artikelen van Blogaholic over zoekmachine-optimalisatie, aan het verdiepen in de wondere wereld van het Google algoritme? Check onderstaande SEO tips om nog meer verkeer via Google binnen te halen.

Zoekmachine-optimalisatie is iets waar ik niet over uit gepraat kan raken. Het is dat ik mijn hypotheek er niet mee kan betalen, anders had ik de hele dag doorgepraat, en de een na de ander gratis advies gegeven. Ik zal de komende tijd als compensatie (want oh ik word er zo vrolijk van) meerdere artikelen maken onder de noemer ‘SEO tips’. Om jou toch zoveel mogelijk op weg te helpen in de wondere wereld van Google (oké, en Bing). Stay tuned & lees vast de eerste vijf.

1. Start met zoekwoordonderzoek

Onlangs gaf ik SEO-advies aan Chantall van Climaximaal.nl. Zoekwoordonderzoek bleek in dit geval een gouden optimalisatie slag. Want op waterproof vibrator wordt echt vele malen minder gezocht dan waterdichte vibrator. En hoewel ik, vanuit mijn rol als fotograaf, trouwfotografie echt mooier vind dan bruidsfotografie, zoekt gemiddeld Nederland veel vaker op de laatste term. Leer het zoekgedrag van je doelgroep kennen en je zult veel meer verkeer uit zoekmachines halen dan je nu doet.

2. Vergeet het tweede tabblad niet

Gebruik je de SEO-plugin van Yoast? Grote kans dat je hem niet optimaal gebruikt. Ik heb de afgelopen jaren flink wat advies en 1-op-1 workshops gegeven op het gebied van zoekmachine-optimalisatie. Website-eigenaren hebben vaak de plugin wel geïnstalleerd, maar kijken alleen naar het ‘groene bolletje’ rechtsboven, of het eerste tabblad van de plugin.

Maar wist je dat er ook een tweede tabblad is? Deze geeft je nog veel meer concrete SEO tips. Niet alleen of je artikel wel lang genoeg is, maar ook of je focus zoekwoord vaak genoeg voorkomt, of je geen alt-tags bij je foto’s bent vergeten en of je wel aan je tussenkoppen hebt gedacht.

Gebruikte jij dit tweede tabblad ook niet? Duik er dan nu in! En kijk ook gerust of je nog oude blogartikelen aan de hand van deze hints kunt optimaliseren.

3. Optimaliseer per blogartikel

Elke blogartikel heeft een eigen onderwerp, zorg dat je ook elk blogartikel een eigen focus zoekwoord geeft. Als je toen blogartikelen wilt laten vinden op ‘blogtips’ kan Google niet meer kiezen. Welk artikel wil je nu dat er gevonden wordt? Zorg dat elk artikel een eigen focus heeft, zoals ‘SEO tips’ hier de focus is. Elk artikel kan dan onafhankelijk van elkaar scoren in de zoekmachines. En je krijgt ook nog waardevollere bezoekers binnen.

4. Ga voor de longtail, niet voor generiek verkeer

Het liefst wil een lifestyle blogger gevonden op ‘lifestyle blog’, een fotograaf op ‘bruidsfotografie’ of ‘kinderfotografie’ en een reisblogger op ‘vakantie’. Maar weet je hoeveel concurrentie is op deze generieke zoekwoorden? Van grote websites, met grote autoriteit & enorme veel links? Focus je niet op de grote massa, maar zorg voor relevante longtail zoekwoorden.

Zorg dat je als fotograaf wordt gevonden op ‘kinderfotografie Amsterdam’ als dat je werkgebied is. Blog je als reisblogger over Amerika, zorg dan dat je een artikel maakt over ‘reistips Amerika’ of ‘Bezienswaardigheden Amerika’. Denk smal en je kunt nog wel eens groot worden. Simpelweg omdat je op longtail zoekwoorden minder concurrentie hebt, en dus sneller naar voren kunt komen.

5. Onderschat je meta description niet

Ik schreef er eerder een uitgebreid artikel over, maar kan er niet vaak genoeg op hameren: vergeet je meta descriptions niet. Je mag jouw artikelen nog zo goed optimaliseren voor zoekmachines, als je meta description niet krachtig genoeg is, zal niemand op jouw link klikken.

Behoefte aan meer SEO tips?

De komende tijd zal ik meer aandacht geven aan zoekmachine-optimalisatie en snelle SEO tips met je delen. Heb je nu al behoefte aan meer praktische SEO tips? Investeer in een SEO-advies op maat of een 1-op-1 workshop.

Hoeveel doe jij al aan zoekmachine-optimalisatie en wat voor SEO tips kun je nog gebruiken. Laat het me weten!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties14 reacties

 1. Leuk om te lezen! Ik gebruik de plug-in van Yoast en volgens mij benut ik die redelijk maximaal, maar ik ga er nog even in duiken. Ik krijg veel verkeer via zoekmachines binnen, maar dat zijn ook veel bezoekers uit andere landen, dus die blijven dan weer niet hangen en dat is weer niet goed voor mijn bounce rate! Misschien moet ik minder internationale termen gebruiken ;).

 2. Fijne tips, bedankt! Ik gebruik de plug-in van Yoast maar kijk inderdaad niet altijd op de 2e pagina. Soms wel, soms niet. Ik merk wel dat wanneer ik bij focus zoekwoord bijvoorbeeld twee woorden wil ingeven, hij al moeilijk gaat doen.

  • Als je twee woorden invult zul je deze ook exact zo moeten gebruiken, anders herkent Yoast dat niet (waar Google leestekens en stopwoorden nog wel ‘wegdenkt’, hoewel exact altijd beter is). Gebruik je dus ‘tips SEO’ dan zul je dat overal ook zo moeten neerzetten en niet ‘tips voor SEO’. Dat kan wel eens lastig zijn! (in dit specifieke geval is ‘SEO tips’ de oplossing overigens)

  • Het kan zeker de moeite waard zij als je graag meer verkeer wilt ontvangen. Bekijk dan wel welke artikelen het meest interessant zijn voor Google (evt. zoekwoordonderzoek) en stel prioriteiten. En pas op met links veranderen, i.v.m. 404-fouten (en evt. likes op artikelen die dan wegvallen).

 3. Superfijne tips! Dankjewel. Ik houd van schrijven en bloggen. Maar ben echt een blond schaapje als het aankomt op websites en internet. En voel me net een dorpeling in een grote stad. Dus alle tips zijn welkom, en helemaal deze relatief simpele tips! Vooral het zoekwoordenonderzoek vind ik handig!

 4. Hele fijne en behulpzame tips weer, dankjewel! Ik kijk eigenlijk ook vrijwel nooit naar het tweede tabblad van mijn SEO plugin van Yoast, ik ga mij er in verdiepen. Ik zie nu al dat, hoewel de bolletjes over het algemeen groen zijn bij mijn posts, er bij het tweede tabblad inderdaad nog veel punten staan die verbeterd kunnen worden!

 5. Het tweede tabblad keek ik altijd wel goed na en probeer zo goed als mogelijk alle bolletjes groen te krijgen. Helaas lukt dat niet altijd, maar ja.
  Op mijn to do list stond ook nog de oude artikelen aanpassen, maar dat is wel heel veel werk haha!

 6. Bedankt voor de tips! Heb meteen m’n meta-descriptions aangepast 😉
  Weet jij ook of en hoe je de zoekresultaten via Bing kunt beïnvloeden?
  Sinds ik Windows 10 heb geïnstalleerd, krijg ik Bing te pas en te onpas in beeld. Daar hebben misschien meer mensen last van. Mijn blog is via Bing veel lastiger te vinden dan via Google…

  • Ik heb me nooit enorm verdiept in Bing, omdat het aantal zoekopdrachten in Bing echt nihil is voor Google. Als hun algoritme enorm verschilt dan ga je dus optimaliseren voor Bing, maar verlies je daardoor verkeer in Google. Dat is niet wat je wilt. En dus focus ik mij op Google 🙂

 7. Dank voor de tips. Het tweede tabblad van yoast is inderdaad top. Ik vind SEO vaak erg ondoorzichtig, maar dan focus ik me gewoon op goede content en dan duim ik dat de rest van de SEO wel zal volgen. 🙂

 8. Fijne tips! Sinds zondag is mijn blog online en ik heb voor die tijd jouw blog ook al bekeken en vooral de posts van ‘een blog beginnen’. Nu wilde ik de vindbaarheid via google verbeteren en heb de yoast plugin geïnstalleerd. Goed werkbaar. Thanx!

Laat een reactie achter