Bloglovin’: wat is het & wat levert het je op?

52

Bloglovin’: als blogaholic in het kwadraat is dit één van de eerste apps die ik ‘s ochtends open. Ik dacht dat iedereen wel bekend was met deze vorm van social media, tot ik mijn vaste vormgever vroeg om social media-icoontjes, passend bij het logo.

Wat is het tekentje van bloglovin’? Kan niet duidelijk vinden welke dat zou moeten zijn. Ik had er überhaupt nog nooit van gehoord, wat is het eigenlijk?

Oké, niet iedereen kent Bloglovin’ dus. Tijd voor een helder artikel waar jij als blogger, of blogger wannabe, je voordeel mee kunt doen. Want ja, Bloglovin’ heeft in mijn ogen echt een toegevoegde waarde voor bloggers.

Wat is Bloglovin’?

Bloglovin’ is eigenlijk niets meer dan een RSS-reader, zoals Google Reader die vorig jaar ter ziele is gegaan, in een funky jasje. Een beetje vrouwelijk, aangevuld met beeld & gewoon verdomd praktisch. Want je kunt eenvoudig alle nieuwe blogartikelen van je favoriete blogs bijhouden. Je hoeft dus niet meer elke dag alle URL’s in te typen en een heel lijstje af te werken. Tijdbesparend, en dat is fijn in een wereld waarin iedereen constant druk is en je zoveel social media bij ‘moet’ houden.

En het fijne is dat Bloglovin’ ook nog eens eenvoudig werkt. Je maakt eenvoudig een account aan (op basis van e-mailadres of met je Facebook-account) en kunt blogs toe gaan voegen. Blogs die je bekend zijn en waarvan je de naam in de zoekbalk kunt intoetsen óf nieuwe blogs die je via de door Bloglovin’ vastgestelde categorieën kunt zoeken.

Meer verkeer naar je blog

Als je een persoonlijk account hebt aangemaakt, kun je ook nog eens eenvoudig jouw blog toevoegen en claimen. Andere Bloglovin’-fans kunnen niet alleen jouw als persoon volgen (waarbij ze zien welke blogposts jij het leukst vindt), maar ook direct naar jouw blog-feed gaan en deze volgen. Deze nieuw verworven volgers worden voortaan op de hoogte gehouden van jouw nieuwe blogartikelen. En die zien zij altijd, er is niet zoals bij Facebook een algoritme ingebouwd waardoor ze slechts een selectie zien.

Een grote dosis inspiratie

Maar voor mij is Bloglovin’ zeker niet alleen een verkeersbron. Sterker nog: dat is ondergeschikt in mijn ogen. Bloglovin’ is voor mij de manier om me te laten inspireren door andere bloggers. Waar halen zij hun ideeën vandaan, wat doen zij met seizoensgebonden onderwerpen (zoals kerst), wat voor beeld gebruiken ze, welke koppen spreken me aan en ook: waar bloggen andere bloggers die over bloggen bloggen over? (volg je hem nog?)

Volg je naast blogs (die je eenvoudig in kunt delen in eigen categorieën) ook nog persoonlijke accounts dan zie je wat deze mensen allemaal voor blog liken (want dat is een fijne optie, je kunt een ‘hartje’ geven aan een artikel en die wordt dan opgeslagen in je profiel) en ontdek je leuke, nieuwe blogs die je kunt toevoegen aan je lijstje.

Tip! Blogartikelen die je hebt gelezen, worden automatisch door Bloglovin’ verwijderd uit je tijdlijn. Je vindt er allen de artikelen die je nog niet hebt aangeklikt. Wil je iets dus later terugzoeken, geef het artikel dan een ‘hartje’ zodat je deze bij je profiel kunt terugvinden.

Hoe krijg je Bloglovin’ werkend?

Enthousiast geworden? Je hoeft slechts drie simpele stappen te doorlopen om aan de slag te kunnen:

 1. Ga naar Bloglovin’ en maak een account aan met je Facebook-account of e-mailadres.
 2. Claim je blog via settings. Hieronder vind je de optie ‘Blog toevoegen’, en daar kun je kiezen voor de button ‘Claim blog’. Zoek op de naam van je blog en Bloglovin’ geeft je een stukje code welke je in je nieuwste bericht kunt plakken. Zodra je op ‘Claim blog’ drukt & Bloglovin’ jouw blog herkent, is deze gekoppeld aan jouw profiel. Je kunt daarna rustig het stukje code verwijderen.
 3. Pas je bloginformatie aan (‘Edit blog info’). Meest van belang is dat je de categorie aanpast. Deze blijft standaard op ‘overig’ staan. Zorg dat je in de juiste categorie wordt weergegeven. Zo heb je meer kans op volgers. Zorg dat je blog daarnaast op je profiel wordt getoond & geef een duidelijke beschrijving op.

Zo haal je het optimale uit Bloglovin’

Net zoals voor Twitterf & Facebook geldt dat Bloglovin’ volgers niet vanzelf komen. Drie snelle tips om meer volgers en vervolgens verkeer vanuit Bloglovin’ te genereren:

 • Plaats een Bloglovin’ button bij je social media icoontjes op je weblog. Bijvoorbeeld in de header of de sidebar. Bied jouw blogtheme veel mogelijkheden voor social media icoontjes, maar kent deze Bloglovin’ niet (en dat gebeurt regelmatig) zorg dan voor een zelfgemaakte button of een regelmatige call to action in je artikelen.
 • Laat je volgers op Twitter & Facebook met enige regelmaat weten dat je ook te volgen bent op Bloglovin’ of geef een teaser aan het eind van een artikel over een volgend artikel. Vermeld hierbij dat ze als eerst op de hoogte zijn via Bloglovin’.
 • Eenmaal genoeg volgers? Ze klikken alleen als je een pakkende titel gebruikt en mooi beeld. Beeld wil nog wel eens een probleem opleveren als je enkel beeld invoegt via ‘Uitgelichte afbeeldingen’ in WordPress, Bloglovin’ ziet deze niet standaard. De plugin Featured Images in RSS w/ Size and Position is hiervoor de oplossing. Deze zorgt ervoor dat in de RSS-feed de plaatjes wel meegezonden worden.
 • Om je lezers te triggeren om vanuit Bloglovin’ door te klikken, is het raadzaam om je RSS-feed zo in te stellen dat deze slechts een samenvatting weergeeft van je artikelen. Zorg dat deze direct aanspreekt en mensen zullen wel doorklikken! Waar je dit instelt? Ga naar ‘Instellingen’ in de linkernavigatie in WordPress, kies hier voor de optie ‘Lezen’. Vink bij ‘Voor artikel in feed, toon…’ samenvatting aan.

Gebruikte je nog geen Bloglovin’ en ben je enthousiast geworden? Maak dan nu een account aan op Bloglovin.com en download ook de handige app. Al wel Bloglovin’-gebruiker? Vergeet niet Blogaholic.nl toe te voegen. En laat vooral hieronder ook jouw ervaringen met Bloglovin’ achter.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties52 reacties

 1. Wat een leuk artikel. Bloglovin is inderdaad ideaal om op de hoogte te blijven van alle blogs die ik volg. Helaas zijn nog niet alle bloggers aangesloten bij Bloglovin en het is inderdaad lastig om aan een social media icoontje te komen (die van Bloglovin zelf vind ik niet zo mooi). Ik hoop echt dat meer bloggers Bloglovin gaan omarmen, hopelijk helpt dit artikel daar wat bij :-).

  • Wat is veel? Blogaholic.nl is nu ruim twee weken live, hoeveel volgers kun je in twee weken verzamelen? Nu ruim 60 en dat is al best veel en zorgt ook wel voor een constante stroom bezoekers. Maar ja, als je over bloggen blogt ben je ook voor veel mensen, in welke niche ook, relevant. Toch zie ik het niet alleen als verkeersbron ik haal er ook zelf mijn inspiratie vandaan.

 2. Thanks voor de Featured Images tip! Ik heb me rot geërgerd aan het feit dat Bloglovin’ de allereerste foto in je blogpost laat zien. Dit gaat hopelijk helpen! 🙂

 3. Hi Laura,

  Thanks voor deze duidelijke post! Ik gebruik zelf ook bloglovin en vind het inderdaad heerlijk om te openen als ik net wakker wordt! Ik ga je toevoegen!

  Groetjes, Susanne

 4. Ik gebruik Bloglovin’ alweer jaren. Heel handig! Maar wat ik wel jammer vind is dat de categorie ‘persoonlijk’ is verdwenen, zowel voor het zoeken naar nieuwe blogs om te volgen als voor het indelen van mijn eigen blog. Ik heb mijn blog nu maar ingedeeld bij ‘lifestyle’, maar weet niet of hij daar nou wel helemaal thuis hoort.

 5. Goed artikel! Ik blog ook sinds kort en heb dan ook een bloglovin’ account aangemaakt, de volgers komen niet echt maar ik denk dat ik de website niet goed begrepen had (in de zin van wat je er allemaal mee kan doen). Dank je voor deze uitleg. Vind je hele site trouwens super handig voor mij als nieuwkomer in blogland.

  Groetjes, Femke

 6. Wat een goede tips. Ik vind zelf Bloglovin erg fijn maar merk dat ik soms best veel achterloop op andere artikels van bloggers :$ oeps haha.

  Ik ga die plugin van Featured Images meteen proberen. Bloglovin laat namelijk helemaal geen foto’s zien bij mijn blogs in de Feed.
  Dus ik ga proberen of dit wel helpt!

 7. Als mannelijke bloggers hebben wij vanaf het begin een account, maar doen er verder weinig mee. Ik vind het zelf veel te onoverzichtelijk. Als je een pagina volgt, dan volgt die meteen ook het persoonlijke account en de interface is ook niet heel gebruiksvriendelijk. Dus wij doen ons best, maar echt lukken wil het na bijna een jaar nog steeds niet. Dit artikel heeft in ieder geval weer een klein beetje meer duidelijkheid geschept over het hoe en wat van Bloglovin!

  En uiteraard hebben wij BlogaHolic meteen even gevolgd!

  • Volgens mij is het ook vooral voor (of door) vrouwen ontworpen. Die zijn nog altijd in de meerderheid in blogland. Als we kijken naar bijv onze Facebook-stats is de verhouding daar 90% vrouw versus 10% man.

   Maar tof dat jullie ons zijn gaan volgen ondanks dat hij voor jullie net niet helemaal lekker werkt.

   • Klopt, de kleuren en hele design werken voor mij ook niet. Teveel op vrouwen gericht, maar goed, als dat de doelgroep is, dan is daar natuurlijk niet veel mis mee!

 8. Goede tips Laura! Ik heb wel Bloglvin, alleen moet ik er ook nog erg aan wennen. Daarnaast heb ik inderdaad het probleem met de plaatjes die niet meekomen op Bloglovin. Nu heb ik de plugin Featured Images in RSS w/ Size and Position in WordPress gezet, alleen nu heb ik nog steeds geen plaatjes op Bloglovin. Ik heb het idee dat ik nog iets anders moet doen, maar weet niet wat. Heb jij een idee??

 9. Ik moet opeens denken aan dat woordspelletje met vliegen, die kan ook met bloggers!

  Als bloggers over bloggen bloggen bloggen bloggers vliegensvlug 😉

 10. Interessant artikel met goede tips! Ik blog bijna 2 jaar en gebruik Bloglovin al van in het begin. Het is een goede verkeersbron en ook zeer inspirerend. Zou het elke blogger aanraden!

 11. Hoi Laura,

  Ik volg je al een tijdje en heb al veel tips opgedaan uit je blog. Tips waar ik geen hulp bij nodig had maar helaas nu wel. Als ik mijn blog wil claimen krijg ik de volgende melding:
  Your search – http://www.madebyvon.blogspot.nl – did not match any blogs.

  Nu heb ik gelezen dat ik een stukje tekst in een blogspot moet plakken. Hier snap ik echt niets van. Kan jij me concreet uitleggen wat ik moet doen om mijn blog te kunnen claimen?
  Alvast super bedankt voor je tijd en moeite.

  Fijne dag en vriendelijke groet van Yvonne

  • Hi Yvonne,

   Zie ook het artikel:

   Claim je blog via settings. Hieronder vind je de optie ‘Blog toevoegen’, en daar kun je kiezen voor de button ‘Claim blog’. Zoek op de naam van je blog en Bloglovin’ geeft je een stukje code welke je in je nieuwste bericht kunt plakken. Zodra je op ‘Claim blog’ drukt & Bloglovin’ jouw blog herkent, is deze gekoppeld aan jouw profiel. Je kunt daarna rustig het stukje code verwijderen.

   Je moet deze tekst dus in je nieuwste blog plakken. Bloglovin’ zoekt dan op jouw website naar de code en ziet dat je inderdaad de rechtmatige eigenaar bent. Zodra ze die zien, is hij geclaimd. Doe dit wel in de tekst-editor van WordPress overigens. Eenvoudiger dan dit kan ik het niet uitleggen 🙂

   • Snap het nog steeds niet….ik publiceer morgen pas weer een nieuw blog, dat betekent dat ik het nu niet kan doen ? Heb wel nieuw blog in concepten staan… Als ik de code wil plakken staat er dat ik ctrl+V moet gebruiken? ?

    • Je kunt hem in je meest recente blog plaatsen die je hebt gepubliceerd. Ctrl + V is de snelcode voor plakken, vandaar dat ze deze noemen.

     • Dankje, maar moet ik dan op mijn blog in wordpress visueel op tekst zetten, of kan ik de code zo bij mijn tekst plakken ? En waar ? Boven, onder of maakt dat niet uit ? Gr. Margreet

     • Ja, je dient hem op virtueel te zetten en dan bovenaan te plakken. Als je blog eenmaal herkend wordt, kun je hem weer verwijderen.

 12. Hoi Laura,
  Ik heb me vandaag aangemeld bij bloglovin. Je gaf als tip om je categorie aan te passen, maar ik kan niet vinden waar. Heb je een tip?
  Groetjes Heleen.

 13. Ben zelf nog niet heel superenthousiast over Bloglovin. Gebruik het wel dagelijks en voor het doornemen van blogs is het ideaal. Wat ik heel vervelend vind is dat een eenmaal gelezen blog direct uit je feed verdwijnt en nergens meer terug te vinden is. Soms bedenk ik een paar uur later dat een eerder gelezen blog wel heel leuk is om naar te verwijzen in een nieuw artikel…kan ik zo’n vijftig blogs één voor één na gaan lopen.

  Zal dus iets gedisciplineerder moeten worden in het gelijk opslaan van een leuk blog!

  • Daar gebruik ik zelf inderdaad altijd de ‘Save’ functie van Bloglovin’ voor. Je kunt ook collecties maken, ik sla dan blogs op in ‘Bloggen’ of ‘Travel’ bijvoorbeeld.

 14. Goed artikel! Nu zag ik bij andere bloggers dat ze tags op hun pagina hebben staan, maar waar kan ik dat invullen? Ik ben al de hele middag aan het zoeken en klikken…. :S

 15. Hoi Laura,

  Ik heb gisteren mijn allereerste blog gepost. Ik wil deze graag in bloglovin’ plaatsen (om de eerste bezoekers naar mijn site te krijgen 😉 ), maar ik krijg de melding: ‘Your search – URL – did not match any blogs’. Deze melding komt nog vóór de vraag of je wat tekst in een blog wil plaatsen.

  Heeft het er misschien mee te maken dat ik een wordpress.com gebruik?

  Bedankt alvast!

  • Hoi Martine. Dit zou geen verschil moeten maken. Maar… je moet even anders denken. Je plaatst geen blogpost op Bloglovin’. Je moet eerst een persoonlijk account hebben en dan kan je je eigen blog claimen. Vervolgens pakt hij automatisch al je updates. Kijk even goed naar het stappenplan in deze post.

 16. Superfijne blog voor iemand die net begint ! Ga meteen Bloglovin downloaden.
  En ik zal je in toekomstige posts zeker een keer noemen als site die het bloggen net even wat makkelijker maakt door je tips !

 17. Heb gister al m’n gesavede posts ingedeeld in categorieën . nu zijn ze allemaal verdwenen ? kan ik ze op een of andere manier terugkrijgen ?

 18. Hoi Laura,

  Mijn laatste twee artikelen verschijnen niet op bloglovin. Eerder ging het altijd goed. Ik heb de RSS-feed al gecontroleerd en die is goed. Heb jij enig idee waar het aan kan liggen?

  • Sorry voor de late reactie en misschien is het al opgelost. Maar ik zou in dit geval Bloglovin’ mailen. Als je RSS gewoon goed is, lijkt het eerder een bug bij hen te zijn.

 19. Annette overvoorde

  Wat leuk allemaal..Vraagje: ik heb mn blog geimporteerd. Zie nu blog stukjes staan. Maar niet de meest recente. Hoe werkt dat? Ik heb er al 5 gepost op mn blog, maar zie ze (nog) niet op Bloglovin..snap het niet.

  • Ik zou je vraag even uitzetten bij Bloglovin, meestal is het dan iets technisch aan hun kant waardoor hij niet synchroniseert.

 20. Ik heb sinds 20 augustus een blog en een account aangemaakt op bloglovin. Ik heb echt super veel aan jouw tips Laura! Al is het soms echt uitdokteren hoe alles werkt hihi.

 21. Hoi Laura, hoe zit het met duplicate content en Bloglovin? Ik heb zojuist veel verontrustende dingen gehoord en gelezen waardoor ik mijn twijfels heb gekregen bij het gebruik van Bloglovin…

  • Ik las het net ook. Heb me er nog niet in kunnen verdiepen. Ik zou in elk geval je RSS op excerpt zetten.

Laat een reactie achter