Christmaholic.nl: dé kerstblog van Nederland

1

Eén van de in mijn ogen meest succesvolle niche blogs van Nederland? Christmaholic.nl. Deze blog, van de 29-jarige Saskia van de Laat, bereikt in december meer dan 250.000 unieke bezoekers. Een cijfer waar menig blogger jaloers op is (en terecht!).

Een kerstblog met honderden artikelen over kerst. Waar komt jouw (extreme?) liefde voor kerst vandaan?

Nou, zo extreem is deze niet hoor. Ik vind het gewoon de leukste periode van het jaar. De dagen worden steeds donkerder en kouder, maar door al die kerstversiering en kerstlampjes zijn het juist de warmste en lichtste van het jaar! Met Christmaholic kan ik mijn passie voor kerst combineren met mijn liefde voor schrijven en bloggen.

Overigens zijn de trouwe lezers van de blog nog veel grotere kerstfans dan ik. Sommigen bezoeken elk weekend een andere kerstmarkt, hebben het hele jaar een kersttafeltje staan of versieren hun huis elk jaar van top tot teen. Dat heb ik helemaal niet. Maar dat vind ik juist zo leuk aan dit ‘werk’; dat je een platform kan maken en geven aan mensen met dezelfde interesse. En dat je ze elke dag weer mag blij maken en inspireren.

Wanneer besluit je om jouw kerstliefde om te zetten in een blog en waarom?

Logo kerstblogDat begon eigenlijk als een grapje in 2009. Ik veranderde de naam van mijn toenmalige blog Writeaholic.nl voor de lol in december in Christmaholic.nl, met een kleine fotowedstrijd erbij. Dat vond ik zo leuk om te doen, dat ik er het jaar erna twee aparte blogs van maakte. Writeaholic is nu mijn bedrijfsblog. En sinds 2011 ben ik – mede door de ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn werk bij Frankwatching – serieus met Christmaholic aan de slag gegaan.

Met welk doel startte je destijds je blog? En heb je dit doel inmiddels bereikt (of bijgesteld)?

Zoals gezegd begon het allemaal als grapje. En t/m 2012 was ik er ook vooral mee bezig omdat ik het gewoon heel erg leuk vond. Het belangrijkste doel was mensen inspireren. Sinds vorig jaar merkte ik dat ik er – met de enorme groei in bezoekersaantallen en media-aandacht die er toen ontstond – ook echt iets mee kon verdienen. In mei stopte ik met werken bij Frankwatching en vlak daarna besloot ik zelfstandig ondernemer te worden, zodat ik nu ook echt de tijd heb van oktober t/m december om echt in Christmaholic te investeren. Mijn doel is nu dat ik er in die maanden van kan leven, dat denk ik volgend jaar wel te kunnen bereiken!

Zoveel bezoekers, waar komen deze vandaan?

Printscreen ChristmaholicHet gros van de bezoekers komt via Google, dus veel kerstgerelateerde zoekopdrachten. Ik maak voor elk jaar weer een SEO-strategie, en denk bij elke post weer na over hoe ik hem in de zoekmachine positioneer. En dat werpt tot nu toe zijn vruchten af. Daarnaast zijn er veel mensen die gewoon de url www.christmaholic.nl intypen, direct verkeer dus.

Natuurlijk helpen social media ook, vooral Pinterest is erg belangrijk als het gaat om traffic. Belangrijker nog dan Facebook zelfs. Ik investeer dan ook ook echt het meeste in die twee kanalen. Op Facebook betekent dat ook af en toe een post promoten of een campagne doen om je likes op te schroeven. Dat zijn geen grote bedragen (we hebben het over tientjes), maar het helpt enorm!

Je bent regelmatig op tv en op de radio geweest met Christmaholic.nl. Zie je dit ook terug in je bezoekersaantal?

Nee eigenlijk niet, gek hè? Pas als het echt over de blog Christmaholic.nl gaat op tv en wat daarop te vinden is, en die aandacht duurt langer dan een paar seconden, zie ik een piek in bezoekersaantallen. Maar dan hebben we het over een paar honderd mensen extra op bijvoorbeeld tienduizend unieke bezoekers op een dag. Waar die media-aandacht vooral goed voor is, is naamsbekendheid en imago. En dat is weer goed voor de advertentie-inkomsten, want bedrijven vinden het dan al gauw interessanter om met je samen te werken.

Je schrijft nu vijf jaar kerstgerelateerde artikelen. Hoe blijf je vernieuwend, raken de kerst ideeën niet een keertje op?

Nee hoor! Het is wel lastig om vernieuwend te blijven, je wilt jezelf niet blijven herhalen. Maar ik heb vooral last van te veel ideeën en te weinig tijd. Wat ik wel gemerkt heb, is dat de blogjes best wat korter mogen. Je kunt prima in een blogje één ideetje laten zien, in plaats van gelijk drie of vijf. En dat maakt het weer makkelijk om meer artikelen te posten. Dat heb ik echt moeten leren (ik ben nou eenmaal een meisje van kwaliteit).

Wat vind je het leukst aan het bloggen voor Christmaholic.nl?

Poeh, ik denk gewoon het feit dat ik mensen mag inspireren met datgene wat ik het leukste vind om te doen; schrijven. En dat ik iets voor ze kan betekenen. En al die leuke reacties van de fans en lezers, dat is zo leuk. Die je dan bedanken voor je tips, of gewoon een mailtje of bericht sturen dat ze zoveel plezier beleven aan je blog. Hartverwarmend!

Zijn er ook dingen die je niet leuk vind aan bloggen voor Christmaholic.nl of bloggen in het algemeen?

Zelf hou ik niet zo van de zakelijke kant die erbij komt, het geld verdienen. Het regelen van de marketing en advertentie-inkomsten, het onderhandelen met bedrijven over advertentietarieven. Dat soort dingen. Maar het hoort erbij. En hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. En ik vind tv eigenlijk ook helemaal niet zo leuk, dus ik twijfel ook heel erg of ik dat wel wil blijven doen. Ik wijs ook regelmatig wat af, als het programma me niet aanstaat bijvoorbeeld. Ik voel me als schrijver gewoon veel meer op mijn plek in de coulissen dan in de schijnwerpers.

Geld verdienen met bloggen: er is de laatste tijd veel om te doen. Als je een blog met zoveel verkeer hebt, moet je er toch wel geld mee verdienen?

Veel bloggers met grote bezoekersaantallen kunnen er van leven, zij schakelen ook vaak media-bureaus in om ze te helpen. Die bureaus regelen dan de adverteerders voor je en houden een deel van de inkomsten zelf. Omdat mijn blog maar van september t/m december echt actief is en daarnaast echt een nicheblog is, vinden media-bureaus mij niet interessant genoeg om in te investeren. Ik heb het al bij een aantal partijen geprobeerd, maar al veel afwijzingen gehad. Bovendien is de markt van tuincentra (mijn grootste groep potentiële klanten) nog erg terughoudend en onwetend als het gaat om reclame maken op internet, laat staan blogs.

Maar het gaat echt steeds beter! Gelukkig heb ik niet de ambitie om er rijk van te worden. Ervan kunnen leven, en kunnen groeien in kwaliteit (betere blogs, betere content, leukere DIY’s, mooiere foto’s, een hechtere community), dat zijn mijn grootste drijfveren.

Naast eventuele inkomsten, houd je nog meer over aan je blog?

Ja hoor, ik krijg regelmatig wat van adverteerders, zo kreeg ik een kerstboom van Tuincentrum Coppelmans en een houten kerstboompje van Intratuin. En een stapel toffe kerstkaarten van Oktoberdots, die kan ik dan lekker zelf gebruiken. Heel fijn!

Als je vanaf pak ‘m beet oktober elke dag met kerst bezig bent, ben je dan tegen kerst niet stiekem een beetje kerstmoe?

Jawel, stiekem ben ik het wel een beetje moe haha. Daarom probeer ik ook dit jaar de dagen voor kerst leeg te houden, te zorgen dat ik alles al heb voorbereid voor de site, zodat ik me op mijn eigen kerst kan gaan verheugen. Ook heb ik dit ‘seizoen’ af en toe iets gedaan dat niet werkgerelateerd is, zoals een bezoekje brengen aan Kerststad Valkenburg – zonder camera en laptop. Gewoon voor mezelf. Dat wil ik volgend jaar echt nog meer gaan doen.

Wat ga je dit jaar zelf met kerst doen?

Op kerstavond ga ik naar mijn schoonfamilie, eerste kerstdag breng ik samen met mijn vriend door en tweede kerstdag gaan we naar mijn familie. En zo heb ik mijn kerstdagen het liefst; met de mensen waar ik van hou en lekker (veel) eten en drinken!

Je bent ambitieus genoeg om te willen blijven groeien. Wat wil je de komende jaren nog bereiken met Christmaholic.nl?

Zoals ik al aangaf, wil ik vooral groeien op het vlak van kwaliteit. En verder droom ik van een offline bijeenkomst of event, en ik droom van een magazine of boek (waar ik zelfs de naam en de URL al voor heb). En ik zou er graag nog iets meer mee willen verdienen, genoeg om in het laatste kwartaal van het jaar geen andere opdrachten nodig te hebben en me volledig op Christmaholic te kunnen focussen. En zodat ik voor die maanden een medewerker zou kunnen aannemen, waar ik het plezier en het werk mee kan delen. Want het is wel eenzaam af en toe, zo in je uppie.

Welk adviezen zou je beginnende bloggers graag meegeven? Wat is voor jou dé gouden blogtip?

Mijn belangrijkste tip zou zijn; trek je vooral niet te veel aan (van de adviezen) van anderen. Over hoe ambitieus je zou moeten zijn en over hoe je er geld mee zou moeten verdienen. Mensen denken het altijd zo goed voor een ander te weten… Terwijl elke situatie, elke blog en elke blogger uniek is.

Wil je gigagroot worden? Stoer! Wil je dat niet? No problem. Wil je video’s maken? Doen! Wil je dat niet? Lekker laten. Bloggen is gewoon zó ontzettend leuk om te doen. Dat is waarschijnlijk ook waarom je ermee bent begonnen. Zorg dus dat het leuk blijft voor jezelf! Bovendien; de best gelezen blogs zijn authentiek, puur en echt. Dus doe gewoon waar je zin in hebt, en blijf lekker dicht bij jezelf. Dat werkt!

Dank je wel voor het delen van je ervaringen, Saskia. Ben jij ook een blogger en wil jij ook graag in de spotlights staan? Mail naar info@blogaholic.nl. Word jij geselecteerd dan krijg je vanzelf bericht.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties1 reactie

Laat een reactie achter