Betere blogposts schrijven in 6 stappen

2

In de blogwereld draait niet alles om tekst, maar veel wel. Je moet constant nieuwe manieren vinden om je lezer te blijven triggeren, te zorgen dat ze je blijven volgen. En dat nieuwe potentiële volgers je weten te vinden. Dat je artikelen ook gedeeld worden. Dit alles kan een flinke uitdaging zijn. Met deze 6 tips voor betere blogposts kom je echter al een heel eind.

Waarom je betere blogposts wil schrijven

Jezelf blijven vernieuwen draagt bij aan de doelen die je jezelf als blogger ongetwijfeld hebt gesteld. Goede content kan o.a. bijdragen aan:

  • Jezelf als autoriteit neerzetten op een bepaald onderwerp. Hiermee positioneer je jezelf én je blog en dit zorgt voor een trouwe groep fans, die zich alleen maar uit zal breiden.
  • Ook meer verkeer naar je website creëer je door goede content te publiceren. Lezers zullen je content sneller delen én Google zal jouw website als steeds waardevoller gaan zien.
  • Ben je een zakelijke blogger en blog je bijvoorbeeld om jouw webshop in de markt te zetten? Goede content kan er voor zorgen mensen jouw product, service of merk sterker gaan waarderen en vaker noemen bij anderen.

En dan heb je natuurlijk nog side-effects. Als mensen jou als autoriteit zien op een bepaald gebied en je raadt een product aan wat daarmee samenhangt, zullen ze sneller geneigd zijn dit te kopen. Als je het slim speelt kan dit jou – bijvoorbeeld door affiliatemarketing – extra inkomsten opleveren. Neem dit echter niet als basisdoel, focus je in eerste instantie op de goede content.

1. Houd het kort & overzichtelijk

Je blogpost mag best lang zijn (zeker als SEO je doel is, Google is dol op uitgediepte artikelen), maar zorg er wel voor dat de alinea’s kort zijn. Zorg voor witruimtes tussen korte alinea en gebruik waar mogelijk bullets. In een wereld waarin we allemaal druk, druk, druk zijn is het essentieel dat een artikel snel gescand kan worden. Tussenkoppen leveren hier overigens ook een grote bijdrage aan.

2. Spendeer meer tijd aan je titel

Niets belangrijker dan een goede blogtitel! Mensen moeten door deze titel getriggerd worden om vanuit Google/Twitter/Facebook/Pinterest/RSS-readers door te klikken naar jouw artikel. Zonder goede titel heb je al een 3-0 achterstand. Lees ook het artikel 13 tips waarmee ook jij pakkende titels maakt.

3. Schrijf met een doel

Houd altijd jouw beoogde doel voor het oog. Wil je dat jouw DIY-blogpost veel gedeeld wordt op Pinterest, zorg voor pakkend beeld. Wil je meer verkeer uit zoekmachines zorg dan dat je op de juiste zoekwoorden optimaliseert en niet op zoekwoorden waar amper op wordt gezocht. De Google Zoekwoordplanner kan je hierbij helpen (er volgt nog een uitgebreid artikel hierover, houd Blogaholic.nl in de gaten).

4. Wees geen slaaf van Google

Dit klinkt als een kleine contradictie voor iemand die zelf totaal verslaafd is aan alles wat SEO is. Hoewel je met creativiteit heel ver kunt komen met je teksten optimaliseren, kun je echter ook een slag te ver gaan met artikel schrijven voor zoekmachines. Storend voor je bezoekers & ook Google heeft dit door. Goede content moet de basis zijn. Ja, ook voor Google. En aangezien Google zijn algoritmes met regelmaat veranderd, kan het maar zo zijn dat wat je nu perfect optimaliseert volgend jaar minder voldoet aan alle eisen. Laat de basis daarom de inhoudelijke sterkte van je onderwerp zijn.

5. Voeg multimedia toe

Uit onderzoek is gebleken, en ik heb het zelf ook zo ervaren, dat artikelen met op maat gemaakte afbeeldingen en video’s bijdraagt aan de betrokkenheid van de lezers. De juiste afbeeldingen worden vaker op Pinterest gedeeld, goede video’s doen het uitstekend op Facebook en infographics worden onwijs veel gedeeld op Twitter (en overigens ook Pinterest). Je zult ook merken, check je Google Analytics-account, dat bezoekers doorgaans langer op rijk gevulde artikelen blijven hangen. Zorg er echter wel voor dat jouw blog niet zo’n grote kermis wordt als de Amerikaanse websites, dat is te druk voor de gemiddelde Nederlandse surfer.

6. Speel in op actualiteiten & relevantie

Niets belangrijkers dan de trends en het nieuws volgen van jouw ‘blogsector’. Speel hier op in! Geld verdienen met bloggen is momenteel een terugkerend discussie-onderwerp en Blogaholic.nl speelt hierop in met relevante artikelen. Zijn er nieuwe tools of apps die je als blogger kunt inzetten, Blogaholic.nl wil dit zeker niet als laatste delen. Ben jij een modeblogger? Schrijf direct na de Emmy Awards een blogpost met de grootste modeflaters van de Emmy Awards. Foodblogger? Geef vanaf de intocht van Sinterklaas regelmatig aandacht aan pepernoten-recepten. En dit zijn nog slechts enkele voorbeelden van waar je op kunt inhaken.

Heb jij nog aanvullende tips, wat heeft jou geholpen om betere blogposts te schrijven? Laat hieronder een reactie achter.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties2 reacties

  1. Handig lijstje! Nog iets dat mij wel echt helpt is om onderwerpen eerst op papier een klein beetje uit te werken, waar wil ik het over hebben moet ik hier nog iets voor opzoeken etc. Eigenlijk een beetje hoe je vroeger ook “werkstukken” maakte. Hierdoor mis ik minder snel stukken informatie!

    • Dank voor de toevoeging! Ik doe dit zelf altijd in de vorm van een concept-blog waarin ik vast tussenkopjes (de ouderwetse hoofdstukken) zet.

Laat een reactie achter