Handig! Zo voeg je gallery’s toe aan je blog

4

Waar veel mensen denken dat WordPress nog steeds puur voor bloggen is, biedt het eigenlijk veel meer. Naast de opties voor berichten, kun je ook eindeloos pagina’s aanmaken en gallery’s toevoegen. Eigenlijk een complete website bouwen, ook voor zakelijk gebruik. 

Afgelopen week plaatste Marianne een vraag in een van de eerder genoemde Facebook-groepen:

Zijn er hier mensen met een wordpress blog die iets portfolio-achtig op hun blog hebben? Ik ben een plussize model, en dat is ook een inherent deel van waar ik over blog, dus nu lijkt het me leuk om een selectie van m’n werk permanent op m’n blog te tonen (dus naast mijn Over mij-pagina en m’n outfit gallery ook een page ‘Modelling’ ofzo). En als totale noob heb ik geen idee waar te beginnen, dus ik dacht, ik vraag het hier. Anyone? En wat valt dan aan te raden?

Ik ben dan geen model, maar wel fotograaf. En mijn portfolio is een belangrijk deel van mijn website, zo niet de belangrijkste. Ook voor mij was dat in eerste instantie zoeken: hoe ga ik deze op een mooie manier tonen?

Mogelijk opties voor een portfolio op je weblog

  1. Gebruik van de standaard gallery optie. Net als Marianne vind ik deze optie zelf niet fijn. Je krijgt een pagina met allemaal kleine thumbnails en moet deze stuk voor stuk vergroten.
  2. Gebruik een portfolio theme. Je hebt geweldige themes die jouw foto’s of afbeeldingen levensgroot tonen. Nadeel van deze themes is echter dat pagina’s en berichten vaak een ondergeschoven kindje zijn. En die zijn, gezien mijn zoekmachine-optimalisatie (90% van mijn klanten komt daaruit voort) een essentieel onderdeel voor mij. No go!
  3. Gebruik van een goede gallery plugin. De optie waar ik uiteindelijk voor ben gegaan, omdat dit voor mij de meeste vrijheid bood en ik uiteindelijk ook nog eens een fijne plugin vond.

Hoe vind je de juiste gallery plug-in?

Simpelweg zoeken op WordPress.org. Kijken naar printscreens en opties, wat past er bij je wensen. Andere optie: zie je een geweldige plug-in bij iemand anders, bekijk de broncode van de website (rechtermuisknop in Firefox) en zoek naar de plug-in. Je ontdekt vanzelf de naam.

Geen idee meer wat mijn tactiek een aantal jaar geleden was, maar ik kwam uit bij Oqey Gallery. Een plug-in die gratis is, met één standaard skin zoals ze dat noemen. Deze vond ik minder leuke mede doordat er geen kleine thumbnails naar stonden. Ik heb dus een klein bedrag (ze variëren van $ 5 tot $ 39) uitgegeven aan de lay-out die ik nu heb. Dat is een eenmalig bedrag en de aankoop is dan gekoppeld aan je domeinnaam. Wil je hem op een tweede website, zoals ik, dan betaal je opnieuw.

Om rekening mee te houden

Het onderhouden van een gallery kan redelijk intensief zijn, hoewel het bij mij inmiddels onderdeel is geworden van mijn hele workflow. Zodra een fotoshoot is afgerond en opgeleverd aan de klant kijk ik wat ik wil toevoegen aan mijn portfolio en maak een selectie. Het hoort bij het archiveren.

Maar… ik ben een pietje precies. De gallery gaat uit van liggende foto’s en ik heb met grote regelmaat staande portretten. Ik vind het niet mooi als ze niet beeldvullend zijn en je één staande foto in het midden ziet met daaromheen witruimte. Ik ‘plak’ dus vooraf in Photoshop twee verschillende staande beelden uit dezelfde serie aan elkaar tot één liggende foto. Zodat alles mooi uitlijnt.

Waar kun je Oqey gallery (en andere portfolio plugins) voor in zetten?

Marije gebruikt hem graag voor haar modellenfoto’s en ik voor mijn fotografie, maar er zijn meer mogelijkheden om deze in te zetten:

  • Op vakantie geweest? Maak een slideshow van je vakantiefoto’s. De gratis skin is hier perfect voor.
  • Heb je een webshop of wil je producten op een of andere manier onder de aandacht brengen? Dat kan prima met deze plugin.
  • Ben je schrijver en heb je diverse publicaties gehad? Zet je pdfjes om in jpeg en vertoon ze op deze manier aan je publiek.
Gebruik jij ook een gallery op je blog, en met welk doel dan? Hoe heb jij dit opgelost?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties4 reacties

  1. Sinds kort gebruik ik de gallery voor in mijn dagelijkse blogs, zodat ik niet ellenlange blogs krijg waarin men blijft scrollen, met dank aan een mede blogster die dit ook al deed en mij geholpen heeft hoe je het gebruiken kunt op een gratis wordpress account en daar ben ik al blij mee 😀

    Voor mij begin het nu ook een normaal iets te worden, het voorwerk is langer dan het maken ervan in mijn blogs, hahaha

    En ja, ik moet mijn Atelier pagina ook nog maken, en nu weet ik ook hoe, moet ik gewoon ook nog even tijd voor maken. 😉

    X

  2. Dankjewel voor deze tip. Zo een gallery zit ook in mijn thema, dus ik denk ook dat je het kan maken met wat html kennis. Of misschien denk ik verkeerd.

  3. nou ik ga er eindelijk werk van maken hoor :p. Als je nou nog een “en hoe the fuck krijg je dit ding dan op je site” tutorial hebt is het helemaal goed :p. Ik ga trouwens dezelfde nemen als jij 🙂

    • Als je dezelfde als ik gebruikt, neem ik aan dat je er ook zonder handleiding uitkomt, hij is echt niet ingewikkeld 🙂

Laat een reactie achter