In een notendop: geld verdienen met bloggen

2

Steeds meer verschijnt het in de media: “Je kunt geld verdienen met bloggen”. En dat klopt. Pak het een beetje handig aan en je kunt best een zakcentje verdienen. Miljonair worden? Hmm nee, daar zou ik niet van uitgaan.

Steeds meer bloggers zeggen rond te komen van fulltime bloggen. Ik heb persoonlijk wat moeite met deze vaak ook nog journalistieke artikelen. Want wat is rondkomen? Natuurlijk kan een student die nog thuis woont en een goedlopende blog heeft een flink zakcentje verdienen. En als je dan ook nog eens geen kostgeld hoeft te betalen, dan kun je ook nog sparen. Als je een rijke man hebt (ik houd van hokjesdenken, sorry!) dan zul je ook snel kunnen rondkomen. Maar als je twee fulltime salarissen nodig hebt om je hypotheek te betalen, hoe zit het dan?

Ik heb nog geen artikel gevonden waarin staat hoeveel een fulltime blogger gemiddeld verdiend, gerelateerd aan het aantal bezoekers bijvoorbeeld. En ik vind het dus heel lastig oordelen of het haalbaar is om bijvoorbeeld een modaal inkomen te verdienen met bloggen. Wel is het een feit dat er steeds meer geld omgaat in bloggen. En dat geld verdienen met bloggen wel degelijk mogelijk is. Hoe? Ik zet de mogelijkheden voor je op een rij.

Geld verdienen met bloggen: zo doe je dat!

Hoewel er tal van mogelijkheden zijn waarop je geld kunt verdienen met je blog, licht ik in dit artikel de drie meest voorkomende én laagdrempelige voor je uit:

  • Heb je genoeg bezoekers en genoeg pageviews dan kan Google Adsense lucratief zijn. Deze advertenties worden door Google geserveerd en nadat je zelf hebt ingesteld hoe je deze wilt hebben en de code in WordPress hebt gezet, hoef je niets meer te doen. Je hoeft geen adverteerders te benaderen en kan alleen maar hopen dat je bezoekers klikken. Want dan verdien je geld. Heel eerlijk: met de 15.000 bezoekers die ik momenteel op Like & Love (it!) heb, levert het me nog geen € 1,- per dag op. Je moet dus echt een substantieel grote doelgroep hebben.
  • Maak gebruik van affiliate marketing. Mijn persoonlijke favoriet en hier volgt binnenkort dan ook een uitgebreide blog over. Als jij als blogger producten ‘promoot’ en hier een juist meetlinkje achter zet, krijg je geld voor elke aankoop die er wordt gedaan. Als jij een persoonlijke blogger bent, met een grote fanbase, dan willen mensen het alleen al kopen omdat jij zegt dat het goed is. Als Jennie from the blog Adidas-schoenen aanprijst, durf ik er donder op te zeggen dat er die dag een paar extra worden verkocht.
  • Gesponsorde artikelen verdien je nog het meest mee in mijn optiek. Adverteerders willen graag op jouw blog staan met hun product. Bijvoorbeeld omdat ze hardloopkleding verkopen en jij alleen maar schrijft over hardlopen. De bezoekers die je trekt zijn ongetwijfeld ook hardlopers en kunnen getriggerd worden als jij een foto plaatst over die toffe kleding van merk X. Steeds meer schatten bedrijven de waarde in van deze persoonlijk gebrachte advertenties in. Hoeveel je er mee verdiend, is wel heel erg afhankelijk van het aantal bezoekers. En tevens van de bereidheid van adverteerders, die er helaas nog steeds van uitgaan dat bloggen een hobby is en dat € 30,- per artikel genoeg is. Niet dus! Wil je weten hoe je je waarde kunt bereiken? Check dit artikel.

Neven-inkomsten: zet jezelf neer als expert!

Soms verdien je niet per definitie aan een blog zoals in een van de vormen hierboven. Maar het kan wel bijdragen aan alle inkomsten die je genereert als zelfstandig ondernemer. Een goed voorbeeld daarvan is Charlotte’s Law. Charlotte is een kei in het schrijven van shareable content, artikelen die door iedereen worden gedeeld. Zo schrijft ze veel over auteursrecht en bijvoorbeeld quoterecht voor bloggers. Haar artikelen over Kluun en de ‘gestolen foto’s’ die hij plaatste op zijn blog werden massaal gelezen. Evenals haar recente blog over Facebook’s nieuwe voorwaarden. Aan een dergelijke blog verdient Charlotte niet direct, maar elke ZZP-er die één van haar artikelen heeft gelezen, zal direct aan haar denken bij juridisch advies. Een blog is in dit geval een interne marketingtool. Als ik juridisch advies nodig heb, is Charlotte de eerste aan wie ik denk.

Is het jou al gelukt, geld verdienen met bloggen? En op welke manier haal jij de meeste inkomsten binnen? Deel je ervaringen!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties2 reacties

  1. Dank voor je compliment Laura.
    Het is leuk hoor ‘shareable content’ schrijven. Dat houdt de discussie levend.
    Het kost daardoor echter ook extra veel tijd. Behalve de ondernemers die daardoor hopelijk eerder aan mij zullen denken, trek ik daarmee ook de Freetards aan. Er zijn daarom soms populaire onderwerpen waar ik toch niet over schrijf, omdat de kans groot is dat ze me meer zullen kosten dan opleveren. Er moet tenslotte wel tijd overblijven om die opdrachten aan te kunnen nemen 😉

Laat een reactie achter