Omdat plezier in bloggen het belangrijkste is….

29

Slik! Voor iemand die menigmaal heeft gezegd dat frequent bloggen belangrijk is om te groeien, is een stap terug doen niet makkelijk. Maar als je ook altijd zegt: “Plezier in bloggen is het belangrijkst”, dan moet je soms keuzes maken.

Blogvriendinnetje Saskia: “Jij had laatst ook een fase zonder schrijfinspiratie he? Hoe kom je daar doorheen?”
Ik: “Met name met Blogaholic heb ik het. Het blijft lastig om nieuwe ideeën voor artikelen te bedenken. Alsof de koek een keer op raakt. En in andere gevallen heb ik teveel in een keer geschreven, waardoor ik gewoon even blogmoe ben. Is niet erg, want dan heb ik kennelijk vooruit geschreven en kan ik het me permitteren.”

Helaas kan ik het me bij Blogaholic.nl niet permitteren om op mijn lauweren te rusten als ik wel gewoon die drie artikelen per week wil live zetten. Maar daar wringt de schoen: die drie keer per week lukt niet zomaar meer. Het schrijven an sich gaat me goed af, maar de ideeën bedenken en uitwerken kost tijd en die heb ik doorgaans minder dat ik zou willen. Veel in weinig tijd proppen betekent weer dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Is dat nu zo wenselijk?

Oud-collega A: “Ik heb de hele middag op je website gesurft, toen ik erachter kwam dat deze van jou was. Hoe doe je dat toch?”
Ik: “Goede vraag. Ik heb natuurlijk ook gewoon een fulltime baan, een fotografiebedrijf, nog een blog en een sociaal leven. Een hond die uitgelaten worden, een vriend die af en toe aandacht wil i.p.v. een vriendin die weer in haar laptopschermpje gedoken zit. Dan is drie keer per week soms lastig.”
Oud-collega Y: “Maar waarom dan drie keer per week, er staat toch al zoveel waardevolle content?”

In dat laatste heeft ze helemaal gelijk; er staat veel en het is waardevol. Ik leg haar uit wat de voordelen zijn van frequent bloggen en wat het met je groei doet. Maar terwijl ik haar uitleg hoe het werkt, bedenk ik me twee belangrijke dingen. Allereerst; pretendeer ik ook niet dat plezier in bloggen het allerbelangrijkst is om het vol te houden? Ja! Ten tweede; wil ik per se enorm groot worden? Nee, dat laatste was nooit mijn doel. Ik begon aan Blogaholic.nl omdat ik na een bezuiningsronde thuis kwam te zitten. Geen idee hoe lang ik thuis zou zitten en stil zitten is nu eenmaal niet mijn ding. Blogaholic.nl was zo gestart en ja, het heeft me flink beziggehouden in de tijd dat ik thuis zat. Maar onverwacht snel tekende ik een contract voor een nieuwe baan.

Een nieuwe baan waar ik nu, na ruim een half jaar, nog elke dag fluitend heen ga. Maar het is geen baan die na kantoortijd ophoudt. Los van het feit dat ik ‘s avonds soms gewoon inspiratie krijg voor een reisblog (ik werk voor de leukste en beste online reisorganisatie van Nederland), heb je soms ook te maken met vliegtuigen die uit de lucht vallen, angstige reizigers en webcare. Niet erg, ik doe dat met liefde. Maar dat maakt wel dat het soms net iets teveel wordt. En als ik dan weer op het punt ben aangekomen dat ik denk: “Waar ga ik nu weer over schrijven?”, raak ik gefrustreerd.

Tel daarbij op dat mijn goede voornemen voor 2016 toch echt wel ‘minder achter de computer zitten’ is. Op mijn werk ben ik 8 uur per dag met tekst en content bezig. ‘s Avonds kruip ik weer achter mijn laptop. Gezond? Nee, op lange termijn niet. Gezellig? Nee, voor vriendlief niet altijd. Die wordt blijer als ik tegen hem aan kom liggen op de bank en eindelijk met terugwerkende kracht al die afleveringen van Overspel met hem kijk.

Oud-collega A, blogvriendinnetje Saskia en mijn goede voornemen bij elkaar, maakten dat ik eindelijk een besluit kon nemen. Ik ga het ‘moeten’ eraf halen. Ik ga schrijven als ik inspiratie heb, of dat nu twee keer per maand, één keer per week of vaker is. Tussendoor weten jullie me wel te vinden met vragen, toch?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties29 reacties

 1. Heel goed Laura, kiezen voor jezelf is de beste beslissing die je kunt doen. Ik schreef het laatst ook al: heimwee naar het bloggen voor plezier. Het ouderwetse ‘niets moet alles mag’ bloggen van tien jaar geleden. (We worden oud?!) Ik kan dus niets anders dan je volledig aanmoedigen hierin. Ga je eigen weg, ik heb nog genoeg voorraad blogartikelen van jou hier om me te vermaken het komende jaar en ja, ik weet je te vinden. Heel veel succes met jezelf wat meer in acht nemen.

  • Maar in die tijd was het sowieso nog heel anders; dan typte je een tekstje. Je had geen doel niets. Het was nog nauwelijks verbonden met datgene wat ik professioneel ook uitoefende. Nu loopt alles zo in elkaar over. En ja, we worden oud. En grijs! *maakt afspraak bij de kapper*

 2. Verstandige en moeilijke beslissing! Het gaat vast vanzelf weer kriebelen als er vragen komen en dan vind je het weer leuk om ergens in te duiken en erover te schrijven. Je hebt een hele stevige basis neergezet, dus dat komt met Blogaholic echt wel goed.

  Bedacht me laatst wel: ga je een blogplanner maken voor 2016? Of is dat ook van de baan?

  • Na ja, laat ik niet met alle eer strijken, eigenlijk maakt Cindy die he, mijn vaste vormgever. Ik ben meer de brainstorm- en marketingchick erachter 🙂 Maar ja, als het goed is nog wel. We weten alleen nog niet precies wanneer. Ik ben de komende twee weken zelf weinig thuis (vakantie & werkuitje).

 3. Heel verstandig en inderdaad jij hebt zoveel geschreven daar kunnen we nog een hele tijd info op lezen. Zelf blog ik gelukkig niet in mijn eentje voor mijn site, ik doe het samen met inmiddels 5 vaste bloggers. Is dat misschien voor jou een optie? Zonder mijn trouwe mede bloggers zou ik ook niet 2/3 x per week iets kunnen publiceren. Kiezen voor jezelf is een goed besluit. En voor vanavond…beentjes omhoog en lekker niets doen.

 4. Hoi Laura,

  Aan de ene kant vind ik het erg jammer, want ik lees je blog met heel veel plezier en ik kijk met regelmaat uit naar een nieuw artikel. Maar aan de andere kant snap ik je heel goed, ook omdat ik zelf net een soortgelijke beslissing heb genomen met mijn blog. Bij mij kwam het alleen meer omdat ik me zo beperkt voelde in mijn inspiratie en motivatie door over maar 1 onderwerp te schrijven, terwijl ik zoveel ideeën had voor andere onderwerpen. Dus ik heb ook besloten om op mijn inspiratie af te gaan.

  En je hebt groot gelijk, er is nog meer in het leven dan alleen maar achter de computer zitten. Er is nog een hele wereld die voor je openstaat. En het moet ook wel leuk blijven. Daar blog je in eerste instantie voor, omdat je het leuk vindt.

  En inspiratie laat zich niet afdwingen, dus heel goed dat je gewoon gaat schrijven wanneer jij dat wilt.

  Veel succes en ik blijf sowieso lezen, al is dat 1x in de maand of 3x in de week. 🙂

 5. Goede beslissing, zoals je al aangeeft het moeten is niet altijd een fijn gevoel. Vooral niet als je naast het bloggen ook nog andere verantwoordelijkheden hebt en ook nog eens een baan.
  Op dit moment staat mijn blog zelf ook een beetje stil, maar probeer dat weer op te pakken.

 6. Hoi Laura,
  Ik had je net ontdekt en was heel blij met je goeie blogs. Goed dat je voor het plezier in bloggen kiest en voor een goed privé leven. Dat is toch veel belangrijker dan die drie blogs per week. Je site blijft toch wel lopen, er staat al zoveel waardevols op.

 7. heel begrijpelijk, tijd blijft een lastig iets naast een baan en je persoonlijke leven. Sowieso goed dat je een stapje terug durft te nemen, dat lijkt me ook een lastige beslissing!

 8. Hoi Laura, good4u! Ik kom regelmatig op je site, heb er al veel waardevols gevonden!
  Als het voelt als moeten, voelt het niet als willen…
  Geniet lekker op de bank samen met je lief!
  Ik hou je toch wel in de gaten ?

 9. En vragen zorgen vast voor meer inspiratie. Mijn vaststelling was ook dat als het moeten eraf gaat, het vanzelf wel weer komt, zeg maar. Goede beslissing dus en ik wens je alvast veel nieuwe inspiratie toe!

 10. Oei, herkenbaar 🙂 Zo wie zo moeten we al zoveel van onszelf, onze collega’s, onze huisgenoten. Iets mogen geeft op zich al meer inspiratie.
  Succes met het “moeten” even in een ander hoekje te plaatsen.

 11. Een heerlijk besluit! Ik blog nu pas zeven maanden maar vind de druk in “het wereldje” onwijs groot, ik ging daar zelf in het begin ook in mee maar dat was echt niet leuk meer. Ik ben mijn blog begonnen uit mijn passie voor schrijven en zo moet het ook blijven vind ik. Soms is dat vier keer per week en soms een keer in de twee weken. En wat je zegt: hier ook nog een parttime baan, eigen bedrijfje en een man en kind 🙂 het moet wel leuk blijven; dan blijven je artikelen dat ook! Wij weten blogaholic toch wel te vinden 😀

 12. Je hebt groot gelijk. Ik zie deze website ook als een grote bron van informatie.. een website waar je lekker op rond kunt snuffelen. Ik verwacht niet eens tig posts per week.

 13. Heel sterk besluit: de content die er al is, is echt enorm waardevol, zowel voor beginnende bloggers als voor ervaren bloggers. Bovendien hebben juist de stukken die je spontaan kunt plaatsen de meeste kwaliteit, dus… go for it!

 14. Lang verhaal, maar helemaal mee eens! Zo heb ik ook besloten om alleen iets te plaatsen als de kwaliteit er ook naar is. Dit zie je anders toch ook terug in je lezers. Nu probeer ik toch 1 of 2 keer per week iets te plaatsen naar aanleiding van een eerder blog van jou. Dit om te voorkomen dat ik met pieken en dalen blog, zoals voorheen. Als er maar enige vorm van frequentie is, al is het maar 1x per maand! Goede beslissing en geniet van de rust en inspiratie die het zal geven! Groetjes Sylvia

 15. Voor bloggen geldt in mijn optiek hetzelfde als onbetaald vrijwilligerswerk. Om het vol te houden moet je het leuk en aantrekkelijk houden. Als het echt werk gaat worden, dan zal er ook geld binnen moeten stromen om het vol te houden. Maar bij de meeste blogs zal dat niet het geval zijn en dan kan je maar beter je best door om er plezier in te hebben en te houden. Korter of minder vaak bloggen kan daarbij helpen om drukke periodes in het gewone leven door te komen. Mij valt overigens op dat het schrijven van een bericht niet zoveel tijd neemt, maar vooral het uitzoeken hoe dingen waarover ik schrijf precies zitten. Kan daar moeiteloos een paar uur aa kwijtraken in wipedia en andere bronnen. En als je teveel reacties krijgt en daar aardig en gefundeert op wilt reageren, dan kan dat ook tijd vreten.

 16. Goed dat je dit doet! Ik blijf je artikelen lezen, want dit doe ik voornamelijk omdat ik het interessant vind. Of dat nou, iedere dag is, of één keer per maand. Daarnaast is er nog genoeg content te vinden op je blog. x

 17. Een goede beslissing, het moet vooral leuk blijven! En ik vind jouw blog ook erg fijn om eens wat op te zoeken, dus ik kom zeker regelmatig terug.

 18. Jammer…
  (ik begrijp je wel, maar toch vind ik het jammer)

  Ik heb je blog nog niet zo lang geleden gevonden en vind het jammer dat de blogfrequentie minder wordt. Je schrijft interessante stukjes, vlot en persoonlijk en (heel belangrijk) niet te commercieel.

  De bestaande artikelen vormen een mooi archief, maar voor elk blog is het is ook belangrijk dat er met enige regelmaat nieuwe artikelen worden geplaatst.

  Ik hoop dat, ondanks de lagere frequentie, er nog heel veel berichten zullen komen. Dan kan ik mijn klanten, die (beter) willen leren bloggen, door blijven sturen naar jouw blog.

  • Ja vertel mij wat, regelmatig bloggen is belangrijk, ik hamer er zelf altijd op 😉 Maar soms zijn er gewoon andere dingen belangrijker en moet je een pas op de plaats maken.

 19. Goede beslissing van je! Die vast niet makkelijk was om te nemen. Ik heb het moeten met bloggen ook totaal los gelaten, heb is een hobby en ik wil er plezier aan hebben. Jammer dan dat er wat minder bezoekers komen, als ik er plezier in heb en een aantal mensen vinden het leuk om te lezen ben ik blij 🙂

Laat een reactie achter