3 dingen die niet werken als je je blog wilt promoten

31

Je bent net begonnen met bloggen, of misschien al wat langer, maar je bezoekerscijfers blijven enorm achter. Op Blogaholic.nl vind je inmiddels meer dan genoeg tips over hoe dit wél aan te pakken, maar zijn er ook dingen die je niet moet doen. Jazeker!

Er zijn simpelweg twee manieren om jezelf – of eigenlijk – je blog te promoten: de goede en de slechte manier. Er is genoeg geschreven over de goede manier: tijd en energie investeren in organische groei, zoekmachineoptimalisatie, netwerken een fanbase opbouwen. Maar alle tijd die je hier in investeert, kun je flink verpesten als je ook bezig bent met de – in mijn ogen – slechte manier van promoten.

Stop met spammen

Niet. Meer. Doen. Spammen is nasty, aandachttrekkerij en storend voor anderen. Wat ik onder spammen verstaan? De meest irritante vorm zijn de reageerders die in elke reactie nog een keer hun URL zetten, terwijl hun naam al clickable is.

Gebruik Twitter voor interactie

Hoe handig is het dat je op Twitter te pas en te onpas je linkjes kunt dumpen. Maar wees je er van bewust dat als je alleen maar linkjes dumpt, niemand ze meer aanklikt. Twitter is er om te communiceren met mede-bloggers, je bezoekers en mensen binnen je niche. Gebruik het als netwerk. Het levert je een gunfactor op, waardoor jouw linkjes – als je die dan toch af en toe deelt – ook sneller geretweet zullen worden.

Doseer winacties

Winacties: ze leveren meer verkeer, meer reacties en meer likes op op social media. Maar zijn ze het waard? Ja, als je het af en toe doet wel. En ook als je het niet alleen doet voor de nieuwe volgers, maar ook voor voor jouw huidige bezoekers. Want de kans is groot dat mensen die je enkel gaan volgen vanwege de winactie (en de voorwaarden die je er aan steelt), en je daarna weer net zo hard ontvolgen. Weet de waarde van een winactie goed in te schatten en zorg dat jouw blog geen aaneenschakeling wordt van winacties. Tenzij je een jubileum hebt en een maand lang groots wilt uitpakken. Dan zien we het door de vingers.

Hoe promoot jij je blog, en bovenal; hoe vooral niet?

 

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties31 reacties

 1. Natuurlijk zet ik af en toe een link op twitter en op een boekenwebsite. Daarnaast promoot ik mijn boekenblog door boekenleggers in biebboeken te stoppen en stickers op boeken te plakken die ik zelf heb gelezen, die geef ik dan weer door aan anderen. Lekker ouderwets analoog 😉 Geen idee of het werkt, maar mensen vinden het altijd leuk om een boekenlegger te krijgen.

 2. Ik promoot mijn blog helemaal niet, ik reageer gewoon bij de mensen die ik leuk vind om te volgen en zie wel of ze mij terug gaan volgen. Het scheelt natuurlijk dat ik na 3 jaar blog pauze mijn oude garde heb terug gevonden, in elk geval 1, en daarmee kwam de rest ineens, ze zagen mijn naam en ja… iedereen heel blij om mij weer te zien, hahahaha Kortom, ik had al een naam opgebouwd, maar het verbaasd mij wel, dat ik ook veel nieuwe leuke mensen erbij heb gekregen nu waar ik zelfs al dates mee heb gehad of zelfs op de planning staan 😀

  Voor mij is het echt een sociaal gebeuren in the end. Kortom, mensen die werkelijk reageren, en wie weet ooit elkaar ontmoeten. En als dit de insteek is, dan hoef je niet te promoten 😉

  X

 3. Ikzelf ben nog niet zo lang bezig met bloggen (2 maanden ongeveer), maar ik vind het best goed gaan met de bezoekersaantallen. Op Google + doe ik veel, en op instagram en daar is het ook klaar mee. Ik vind het heerlijk om door middel van reacties op blogs op andere blogs terecht te komen. Daar laat ik meestal ook een reactie achter en zo ‘promoot’ ik zeg maar mijn blog denk ik.

  Ik werk vooral met plezier aan mijn blog, en ik denk dat dat de lezers aantrekt en niet de promoot acties op social media.

 4. Oh jee, ik houd ontzettend van winacties! Mijn blog loopt er niet van over, maar toch. Ik ben mijn blog gestart om te vertellen over de prijzen die ik zelf heb gewonnen met mijn winactie-hobby. Dan mag het toch? Je lezers ook de kans geven om iets te winnen als je zelf graag in de prijzen valt?

  • Ja, alleen moet je vermijden dat je alleen maar mensen trekt met winacties. Een groot deel van deze mensen komt enkel daarvoor langs en je wilt toch ook dat men langs komt voor je leuke artikelen?

 5. Ik scoorde 2 op 3.
  1. Twitter gebruik ik dus helemaal verkeerd. Ik post er mijn linken en dat is het. Ik heb er de tijd niet voor om ook hier viel tijd op door te brengen. Dan kan ik er misschien beter mee stoppen.
  2. Spammen doe ik niet. Enfin, die indruk heb ik niet van mezelf. Verbeter me als ik fout zit.
  3 . Mijn blog is nog in een groei- en zoekfase en ik heb geen idee wat ik zou moeten verloten. Zijn dat dan producten die jullie gratis krijgen?
  Ik hoorde wel van een ‘grotere’ Belgische blogster dat je ‘tijd’ met haar kon winnen. Dan moet je wel heel zeker van jezelf zijn. Stel je voor dat niemand tijd met mij wil winnen.

  Toch weer wat bijgeleerd.

 6. Ik had eerst twee twitterpagina’s: een profiel voor mezelf en een profiel voor mijn blog. Maar omdat ik die tweede account (het duurde precies even voor ik het juiste woord vond) compleet vergat en ik toch een persoonlijke blog heb, besloot ik om deze twee accounts samen te voegen. Ik zou misschien alleen nog wat vaker linkjes naar berichten uit mijn archief kunnen posten, zoals jij vaak doet. Zeker aangezien ik best wel wat verkeer uit Twitter haal, is dit geen slecht idee, lijkt me.

  • Hoezo ben je radeloos? Te weinig verkeer? Probeer niet meteen teveel van jezelf te verwachten he? Of verdiep je eens in zoekmachine optimalisatie.

   • We verwachten er niet te veel van maar het begint nu voor ons gevoel een beetje dood te lopen. Het plezier in het bloggen is er nogsteeds alleen we zijn een beetje de draad kwijt met hoe nu veder en dit vinden we erg jammer. Het verkeer loopt gewoon dood waar we nu zijn gestrand.

 7. Ik probeer tegenwoordig meer te doen met het promoten van artikelen bij bronnen die er iets aan hebben, dus Facebookpagina’s, Twitteraccounts, websites enzovoorts. Daarnaast promoot ik elk nieuw artikel één keer per dag op Twitter en op mijn Facebookaccounts, verder probeer ik het wel te beperken.

 8. Ik heb momenteel mijn eerste winactie lopen op mijn blog: wonen-maken-leven.blogspot.nl (heel leuk, voor een decoratief hart van gipskruid). Verder heb ik nog een review icm een winactie in de planning staan. Naar aanleiding van je artikel ga ik deze iets naar achteren schuiven, zodat er een maandje of twee tussen zit. Dus bedankt voor je goede tips!

  • De hoeveelheid hangt een beetje af van het aantal artikelen dat je plaatst. Plaats je elke week één artikel en één keer per maand een winactie dan is het 25%. Best veel! Plaats je elke dag een artikel dan kan het wel meer. Maar doe het niet alleen omdat je dan verkeer wilt, want het is niet altijd even waardevol verkeer. De nieuwe bezoekers zijn veelal eenmalige bezoekers op zoek naar een gratis prijs.

 9. Hoi Laura,

  Ik was even benieuwd wat is nou een mooi aantal post per week om meer bezoekers te krijgen? 3? 4 ? Ik lees zovaak dat je veel content moet maken voor Google. En is een geschreven post van ongeveer 300 tekens het beste? of kan een post van 500 net zo goed zijn?
  Ik merk dat ik daar nu te veel op let op mijn blog en dan niet altijd uitkom met wat ik wil schrijven . maar is dit ook zo ?
  Kun je daar advies in geven .
  Alvast super bedankt .
  groetjes Diana

 10. Ik probeer inderdaad niet te spammen en geduldig te zijn; liever kwantitatieve bezoekers dan hoge bezoekersaantallen. Ik schrijf vooral over wat mij interesseert en de onderwerpen dicht bij mijzelf te houden, verder probeer ik mijn blog zo goed mogelijk vindbaar te maken.
  Ik denk dat ik sowieso een beetje in een niche-hoek zit met mijn blog 😉

 11. Je kunt nog wel stellen dat ik bij de beginnende bloggers hoor. Mijn site loopt nu een paar maanden en op dit moment ben ik blij dat ik nu dagelijks verkeer begin te krijgen, met een redelijk rebounch gehalte. Het is voor mij nog steeds het belangrijkste dat ik plezier heb in het schrijven en dat ik blij ben als mensen het leuk vinden en meelezen. Verder spam ik naar mijn idee niet op Facebook en twitter, maak ik er eerder te weinig gebruik van.

 12. Ontzettend leuk om te lezen hoe andere mede bloggers hun blog promoten. Ik leer nog elke dag, iets wat natuurlijk onwijs leuk is. Ik neem alle adviezen graag ter harte schrijf ze zelfs op en lees ze vaak een keer terug.

  Inmiddels heb ik visite kaartjes laten maken, maar moet ik leren mezelf en de blog wat beter te promoten. Ik moet meer ballen hebben om het zo maar even te zeggen.

  Ik probeer regelmatig iets nieuws te posten maar ik moet mijn blog meer gaan zien als mijn werk, dus idd een vaste planning maken voor wanneer ik iets nieuws publiceer . Dus ga ik hard aan de slag met al deze goede adviezen.

  Super Bedankt

  Vriendelijke groetjes Louise Lennips

 13. Heb je nog wat meer tips omtrent Twitter? Ik heb eigenlijk nog nooit Twitter gebruikt, al staat het wel gekoppeld aan mijn blog. Het is dus inderdaad een link-dump-plaats. Nou heb ik op Twitter ook maar 3 volgers… Ben meer van Facebook en probeer nu ook sinds 2 dagen Instagram uit. Dat hele sociale media netwerken valt me nog best lastig. Krijg je als je er nooit veel mee deed, haha. Zo weet ik trouwens ook niet waar Google+ goed voor is.
  Spammen heb ik in ieder geval nooit gedaan, en een winactie komt pas over een jaar, haha. Thnx voor je goede tips trouwens, heb ondertussen al wat logjes erdoorheen gejaagd vanavond. 🙂

  • Nee, Twitter is zeker geen linkdump-plaats. Laat ik dat voorop stellen! Als je alleen maar linkjes plaatst, zal je niet veel volgers meer krijgen. Twitter levert het meest op als je ook met mensen in gesprek gaat. Daar dus vooral tijd in investeren.

   • Krijg ook geen reacties of dergelijke op Twitter. Heb nooit echt getweet omdat het me niet aansprak. Vraag me dus vooral af of dat Twitter echt noodzakelijk is als je blogt, of dat Facebook voldoende is.

 14. Wij hebben Twitter sinds kort , Winactie,s hebben we nog niet gedaan. We willen dit wel gaan doen maar dan op een andere manier. De meeste bezoekers komen bij ons via Google, Facebook en dan toch wel de verschillende andere blogs waar wijzelf ook reageren. Spammen doe ik niet , net wat je schrijft je naam is al clickable . Wat ik zelf wel probeer te doen is als ik reageer bij anderen het even de tijd geven om de post ook echt te lezen en er ook wat uitgebreider op te reageren, dan alleen maar Leuk artikel. Kan natuurlijk ooit wel eens voorkomen hoor;) Het leren kennen van andere bloggers daar neem ik wel altijd even de tijd voor. En dan blijven de blogs meestal hangen die je inspireren. Groetjes Diana

 15. Hoi,
  Ik heb samen met een vriendin een blog en we steken er veel tijd in 2x per week een blog maar we hebben geen kijkers en followers. Naast de tips uit jou blog heb je misschien meer tips? We hebben al van alles geprobeerd!
  Groetjes, meiden met frisse woorden

  • Ik krijg heel vaak de vraag om blogs te bekijken en persoonlijke tips te geven, maar dit is qua tijd simpelweg niet haalbaar. Heb geduld, volg de tips hier op en je kan echt langzaam groeien. maar verwacht niet binnen no time groot te zijn!

 16. Ik ben ook net een blog gestart en ik promoot vooral via Facebook, ik heb een Facebook pagina voor mijn blog en daar plaats ik elke keer de link van een nieuw artikel online. Ik heb ook Twitter maar ik denk dat ik dat nog wat beter moet leren gebruiken.

Laat een reactie achter