Dubbelcheck: meet jij niet stiekem dubbel in Google Analytics?

26

Hoewel ik van mening ben dat het installeren van Google Analytics echt niet zo moeilijk is, kan het ook fout gaan. Bijvoorbeeld als je zonder het door hebt twee keer de Google Analytics-code op je website hebt staan. En dat dubbel meten in Google Analytics, want dat doe je dan, gebeurt vaker dan je denkt. Check je even mee?

Op Twitter volg ik behoorlijk wat volgers. Omdat ik niet alleen enorm dol ben op gesprekken op social media, maar ook omdat ik wil zien wat er speelt onder bloggers. Zodat ik ook echt artikelen schrijf waar jullie wat aan hebben. Soms kom ik opeens een mogelijk nieuw onderwerp op het spoor. Of zoals vorige week een probleem…

Wat was het probleem?

Een Twitteraar vond haar bounce rate nogal laag en vroeg zich af of dit wel klopte. Je bounce rate mag laag zijn, hoe lager hoe beter. Maar als iemand het heeft over een bounce rate van 1% heeft dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen, dan klopt er vaak iets niet. Het eerste wat ik dan doe, is naar iemands website server, en met de rechtermuisknop de bron weergeven. Zie ik dan wat je hiernaast ziet, twee keer de zogenaamde UA-code dan gaat er iets mis. Dubbel meten in Google Analytics, zoals hier gebeurt, vertroebelt namelijk jouw statistieken.

Dubbel meten in Google Analytics

Dubbel meten in Google Analytics: wanneer gebeurt dit?

Een dubbele Google Analytics-code sluipt er sneller in dan je zou verwachten en vaak zonder dat je het doorhebt. En dat komt doordat je als gebruiker steeds meer (makkelijke) manieren hebt om de code aan je website toe te voegen:

  • In je header. Dit is hoe je vroeger eigenlijk altijd je Google Analytics-code plaatste. Plaats je iets in je header (of footer) dan komt dit namelijk op elke pagina terug en dat is wat je wilt met een trackingsysteem als deze.
  • In je template. Steeds meer templates, en zeker betaalde templates, bieden de mogelijkheid om de trackingcode die Google je geeft in je themesettings te plakken. Ideaal!
  • In plugins. Diverse plugins, waaronder een aantal van Yoast, bieden je ook de mogelijkheid om de trackingcode daarin te voeren.

Hoe voorkom je een dubbele meting?

Welke van de drie je ook kiest (ik gebruik altijd die in mijn template overigens), gebruik er nooit meer dan één. Want zoals je hierboven kunt zien komt de UA-code (elke website heeft een eigen nummertje bij Google) dan meerdere keren in je code. En Google meet daardoor jouw cijfers echt anders. Zorg dat je je trackingcode (of soms alleen je UA-nummer) daarom maar op één plek binnen je website invoert.

Doe nu een kleine dubbelcheck en zoek in de broncode van je website (benaderbaar als je op je website op de rechtermuisknop klikt, in Firefox bijvoorbeeld) op ‘UA’. Als je de tracking code maar één keer tegenkomt zit je goed. Is er bij jou wel sprake van dubbel meten in Google Analytics? Tijd om actie te ondernemen. Je wilt natuurlijk alleen maar juiste cijfers.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties26 reacties

  1. Ik had het laatst per ongeluk ook (kwam er na een dag al achter). Dat kwam doordat er per ongeluk twee google analytics plug ins waren geïnstalleerd in wordpress. Er zijn dus ook mensen die expres dubbel meten, zodat ze betere resultaten kunnen laten zien. Eigenlijk zouden bureaus hierop moeten checken voordat ze een samenwerking aan gaan.

    • True… Je kunt het dus eenvoudig ook als bureau of adverteerder checken.

      Het is vaak de ‘schuld’ van plugins, en als je het niet vanaf het begin af aan heb zul je het inderdaad, zoals jij, snel door hebben als je je cijfers enigszins nauwlettend in de gaten houdt.

  2. Is mij ook overkomen. Gelukkig had het geen effect op het aantal bezoekers/sessies dat gemeten werd dus is dat nog steeds betrouwbaar vanaf het begin.

  3. Thanks hiervoor, heb even gecheckt en de code staat er inderdaad dubbel in. Is het al voldoende als ik alleen de code 1x weghaal of moet er een heel stukje script weg?

  4. Bedankt voor de tip.
    Ik ben druk bezig met de voorbereidingen voor mijn blog, dus deze tip zal ik goed in mijn achterhoofd houden, zodat Google Analytics niet per ongeluk dubbel installeer. 🙂

  5. Als je wordpress gebruikt kun je als check ook kijken of de cijfers een beetje overeen komen. In mijn ervaring meet wordpress iets royaler dan analytics maar het scheelt meestal maar een paar tientallen. Als dat uiteen loopt zit er ook iets niet goed.

  6. Hey Laura, top tip! Ik weet nu niet zeker of die van mij er nu twee keer in staat of niet, kun jij dat misschien voor mij dubbelchecken? Ik twijfel namelijk.. Bedankt alvast 🙂

    • Nog even een update: ik heb gecheckt op ‘analytics’ en ‘UA’ en volgens mij staat die code er sinds kort in, nadat ik scroll triggered boxes heb geinstalleerd. Volgens mij heb jij toen die aanbevolen voor bijvoorbeeld Facebook pop-ups op je blog. Vraag is hoe ik die code uit deze plugin kan halen? Want ik kan het nergens vinden in de plugin zelf, anders had ik die er wel uitgehaald. Kun je mij daarbij helpen? Bedankt 🙂

      • Ik zie maar één Google Analytics-script als ik zoek op UA, dus dat moet goed zijn. Deze UA code komt niet voor uit de scroll triggered boxes overigens, want dat staat helemaal los van Google Analytics (tenzij je in de popup box zelf die code hebt geplaatst, lijkt me niet). En dan zou je daarvoor dus nooit cijfers in GA hebben gezien. Je kon hiervoor ook al je bezoekerscijfers zien? Dan heeft ie er altijd al ingezeten.

        • Dankje voor het checken en de behulpzaamheid. Ik heb die code er zeker niet twee keer ingezet. Zou niet weten hoe het moet! Maar zo te zien zit ik dus goed? Dat is fijn.

  7. Wat een goed artikel! Ben gelijk even gaan kijken op mijn blog maar ik krijg het niet echt voor elkaar…. ik kom namelijk verschillende UA codes tegen. Zou je bij mij eens willen controleren? Ik wil namelijk geen verkeerde getallen.

    • Laura

      Voor zover ik nu kan zien – maar geen garanties! – staat je UA code er maar één keer in.

  8. Hi Laura,
    Ik kreeg vandaag via Google Analytics plots het bericht dat ik “dubbele campagne parameters” heb. Zo kwam ik net op je website terecht, bij dit artikel. Nu heb ik een check gedaan en volgens mij stuurt mijn slider(?) de informatie ook door naar Google. Alleen de code ziet er compleet anders uit dan de code van Yoast. Zou jij voor mij kunnen checken of dit inderdaad het geval is? En als dit het geval is, hoe haal ik het weg?
    Alvast hartstikke bedankt! 🙂

    • Ik kan zien dat de UA code er inderdaad twee keer in staat. Eentje vanuit Yoast, maar de andere is in de bron niet te zien waar deze vandaan komt. Het zou kunnen in standaard theme settings of een andere plugin.

      • Lief dat je even wilde kijken! Gelukkig ben ik er ook achter gekomen dat het 2 verschillende UA code’s zijn. Mijn “eigen” code vanuit Yoast staat goed gekoppeld aan Analytics. De andere code kent Google Analytics niet, dus die ga ik even opsporen en verwijderen. Dankjewel!

  9. Ik vraag mij af of het goed staat bij mij. Ik zie namelijk eerst dit staan:

    Note: The site owner has disabled Google Analytics tracking for your user role. –>

    var mi_track_user = false;
    var mi_no_track_reason = ‘Note: The site owner has disabled Google Analytics tracking for your user role.’;

    var disableStr = ‘ga-disable-UA-56929610-1’;

    En daarna nogmaals de code maar het lijkt alsof dit op iets anders slaat. Zou je eens voor mij willen kijken wat dit betekent? Zou dit te maken kunnen hebben met dat ik niet wil dat hij demografische gegevens opslaat voor de AVG?

  10. Komt ook regelmatig voor dat GA ook via GTM (Google tag Manager) is geinstalleerd – dus een enkele UA in je code is geen garantie dat er geen dubbele meting plaatsvindt.

Laat een reactie achter