Sneller schrijven? 5x handige tips

5

Is sneller schrijven altijd beter? Nee! Het moet namelijk niet ten koste gaan van je kwaliteit. Maar met een paar simpele tips kun je echt wel sneller schrijven zonder dat jouw artikelen erop achteruit gaan.

Van december t/m maart zat ik boventallig thuis. Ik had alle tijd om deze blog op te starten en uitgebreide artikelen te schrijven. Op woensdag 1 april startte mijn nieuwe carrière als online content marketeer bij het beste online reisbureau van Nederland. Een toffe uitdaging, maar ook eentje die veel energie kostte. En veel reistijd.

Normaliter zou ik schrijven in de trein, maar omdat er de eerste week zoveel uit te werken viel, ging ik in de trein nog verder voor het werk. De tijd die ik voor Blogaholic.nl en Like & Love (it!) overhield, was zeer beperkt. Toch lukt het me nog steeds om deze websites draaiende te houden. Puur door effectief (en dus snel) goede blogposts te schrijven. Hoe? Onder andere met de tips die je hieronder leest.

1. Zet alles uit dat je afleiding kan geven

Een piepje van mijn mail, Facebook die aangeeft dat er een nieuw bericht is, mijn telefoonscherm dat opflikkert doordat er een Whatsapp-bericht binnenkomt. Ik durf gerust te zeggen dat een artikel met al deze afleiding twee keer zoveel tijd zal kosten. Tegenwoordig zet ik dus mijn geluid uit, Facebook sluit ik af en mijn telefoon staat op slaapstand. Deze laatste zal dan alleen gaan wanneer ik word gebeld. Hoera, enorm veel tijd gewonnen. En de kwaliteit van mijn artikelen wordt er zo zelfs nog beter op; zonder afleiding maak je minder snel fouten: 100% focus.

2. Zet een kookwekker

Stel jezelf doelen voordat je begint: ‘Ik heb 10 minuten om mijn mail af te handelen’ of ‘Binnen 30 minuten moet het artikel klaar zijn’. Deadlines stellen helpt mij altijd enorm op weg. Ik moet alleen geen kookwekker hebben die enorm hard tikt. Dat werkt op mijn zenuwen.

3. Houd een lijst met ideeën bij

In het weekend houd ik bewust delen vrij om te schrijven. Maar dan wil ik ook echt direct kunnen starten en niet weer eerst op zoek moeten naar een onderwerp. Want, je herkent het vast ook, als ik ga zoeken naar een onderwerp omdat ik niets heb om over te schrijven, wordt het gegarandeerd een mager artikel. Ik houd dan ook ideeën bij in mijn telefoon en sla interessante artikelen op in Pocket. Zo heb ik altijd inspiratie voor nieuwe artikelen.

4. Maak gebruik van een contentkalender

Als je veel vooruit schrijft – en ik ben er fan van – is het soms lastig om inzicht te krijgen in wat je al allemaal hebt klaarstaan en hoe lang je hier mee vooruit kunt. Ik ben daarom zelf een fan van contentkalenders (favoriet is Edit Flow) die je direct een overzicht geven van hoeveel je nog hebt klaar staan. Zodra mijn kalender voor de komende weken leegraakt, heb ik genoeg motivatie om er op een vrije avond nieuwe artikelen doorheen te knallen.

5. Redigeer niet

Nee, ik vraag je niet om artikelen met spelfouten live te zetten. Ik vraag je om jouw bericht in één keer uit te typen, zonder tussendoor te gaan mierenneuken op de zinnen die je typt. Door dit gedrag kun je namelijk heel eenvoudig het verhaal, dat eerst wél in je hoofd zat – kwijtraken. Schrijf dus eerst dit verhaal uit en ga daarna redigeren. Hetzelfde geldt voor feiten die je in je artikel wilt  noemen: zoek deze later op en zet daar voor de time being mooie XXX-jes neer.

Hoe zorg jij ervoor dat je altijd genoeg nieuwe content op je blog hebt staan?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties5 reacties

  1. Die afleiding, dat is een moeilijke voor mij. Ik ben heel snel afgeleid, en dat makkelijk voor een half uurtje of twee. In het weekend schrijven zou ideaal zijn, helaas heb ik twee mannen die net dan veel aandacht en energie vergen. Dus doe ik veel ‘s avonds als ze met twee in bed liggen.

  2. zeker handige tips, alleen heb ik wel achtergrond geluid. Dan kan ik mij nog beter concentreren. Als je blogt over wat je echt leuk vind, dan gaat het ook wel vlotter.

  3. Elke dag gebeuren er wel meerdere leuke dingen waarover ik zou kunnen bloggen en nog altijd zeer persoonlijk, zoals vandaag alleen al, wel 3 verhalen in 1 gebeurtenis, 1 vriendin op bezoek gehad, kortom… zoiets kan weer in meerdere verhalen vertelt worden 😀

    X

  4. Heel eerlijk? Ik ben niet zo van het snelle schrijven. Als ik wil bloggen, neem ik daar echt de tijd voor: heb ik die niet, dan maar niet. Liever een dag geen blog online dan dat ik er niet voor kan gaan zitten. Een uitzondering maak ik wel als ik bijvoorbeeld een middag echt aan mijn blog werk: dan streef ik ernaar zo efficiënt mogelijk te werken en dan gebrui ik deze tips wel.

  5. Slimme tips! Het zet me wel aan het denken, want ik doe altijd 1000 dingen tegelijkertijd… althans, dat probeer ik, maar het werkt niet.

Laat een reactie achter