Wat moet je toch met al die blogtips?

16

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: blogs met blogtips. Aan sommige heb je wat, de andere lees ik met kromme tenen. Wat vind ik van deze nieuwe trend in blogtrend, en wat moet je met al deze blogtips?

Toen ik in december 2014 – juist, nog niet zo lang geleden – begon met Blogaholic.nl zag ik zelden blogtips voorbij komen. Even los van Blogtrommel, en van de vele marketingblogs die duidelijk niet zo langdrempelig schreven en schrijven als ik doe. Een gat in de markt dus. Maar inmiddels hebben meer mensen ontdekt dat dit nog best slim is.

Zitten mede-bloggers wel te wachten op al deze blogtips?

Want als je blogt dan trek je mede-bloggers, en mede-bloggers zitten natuurlijk altijd te wachten op blogtips. True! Door over bloggen te schrijven, met de juiste koppen, kun je meer verkeer naar je website trekken, maar zijn deze blogtips wel echt altijd een toegevoegde waarde.

Onlangs stuitte ik op een artikel van Another Chapter, Geheim onthuld | Waarom bloggers bloggen over bloggen. En natuurlijk, ook ik klik op deze titel. Alle blogs over bloggen lees ik. Soms met kromme tenen, want bloggers die net beginnen en nu al blogtips geven. Ai, pas op met de bronnen die je gebruikt. Ik ben zeker niet de heilige graal, maar probeer wel altijd op basis van veel ervaring, cijfers en de juiste onderzoeken jullie voor te lichten…

Ik dwaal af, het artikel van Natasja a.ka. Another Chapter. Ik kon het natuurlijk niet laten om onder haar (overigens goede en doortastende) artikel te reageren. En ik ben nu eenmaal niet kort van stof…

Als blogger met een nicheblog over bloggen kan ik het niet laten om hierop op te reageren uiteraard.

Ik ben in december begonnen met mijn blog over bloggen. Puur omdat ik merkte dat veel beginnende bloggers met vragen rondliepen die ik eenvoudig kon beantwoorden. Ook tijdens workshops op het werk (die ik gaf aan tijdschriftredacteuren) merkte ik dit. Mijn ervaringen als blogger (privé, voor mijn fotografiewebsites en een eigen online magazine) + daarnaast mijn kennis van WordPress én mijn expertise als online content marketeer (nu 13 jaar werkzaam in de online media) maakten dat ik dacht (en denk) zeker mensen wat te kunnen leren. Waarbij ik één afspraak heb met mezelf: ik schrijf alleen over dingen waar ik zelf genoeg ervaring mee heb. En ik vertel niet alleen de feiten en know how’s, maar vertel ook mijn eigen keuzes en waarom ik bepaalde dingen wel of niet doe. Aan sommige tips heeft de een meer dan de ander, want misschien wil je helemaal niet per se meer bezoekers, maar wel bijvoorbeeld tips over WordPress? Voor al deze mensen probeer ik te schrijven. Om te laten zien dat bloggen niet eens zo moeilijk is. Met stappenplannen en printscreens waar nodig.

Toch word ook ik een beetje moe van de vele blogtips die er her en der verschijnen. Waarom? Mensen die naar mijn blog komen, komen specifiek voor blogtips, daarom volgen ze mij. Maar als je een beautyblog hebt en beautytips schrijft, waarom dan opeens blogtips voor je bezoekers? Zitten ze daar wel op te wachten? Nog even los van het feit dat ik inderdaad soms tips zie (hierboven werd al het onderwerp SEO, een van mijn grote liefdes, aangehaald…) die kant noch wal raken. En mensen dus gewoon echt op het foute spoor zetten. Zo zonde!

Tot zover mijn mening over de vele blogtips die her en der worden gegeven, de grote vraag blijft natuurlijk wat je met al die blogtips doet.

Wie de schoen past trekke hem aan: selecteer de blogtips die bij je passen

Blog jij puur voor je hobby, of wil je je blog dusdanig groot laten worden dat je er van kunt leven? Of in elk geval deels…? Elke blogger heeft een ander doel voor ogen en dus ook andere prioriteiten.

Blog jij voor je plezier en hobby, dan wil je vooral niet in een blogdip terecht komen, en wil je misschien wel vooral voor de gezelligheid netwerken met mede-bloggers. Heb je standaard tijd tekort naast je fulltime baan en vind je het zonde dat het bloggen er vaak bij inschiet? Dan wil je ongetwijfeld handige tips voor productief bloggen.

Ben je wat commerciëler ingesteld en is fulltime blogger jouw droombaan, of blog je voor je webshop en wil je zo meer verkopen genereren dan ben je waarschijnlijk op zoek naar andere tips. Tips hoe je je positie in zoekmachines verbeterd, of over hoe je meer Facebook-likes krijgt. Of wil je als lifestyle blogger geld verdienen met affiliate marketing? Ook in deze behoefte voorzie ik met Blogaholic.

Negeer de blogtips waar je niets mee kunt

Op Blogaholic.nl staan inmiddels meer dan 150 blogtips live en het is onmogelijk dat deze allemaal op jou van toepassing zijn. Je hebt er vast tientallen genegeerd. Omdat ze niet bij jou als blogger passen. En dat is prima! Denk je dat ik al mijn blogtips opvolg? Nee hoor, ik moet nog steeds mijn tags en categorieën optimaliseren voor zoekmachines. En ik moet ook nog steeds meer pinnable afbeeldingen plaatsen bij mijn artikelen. Om nog maar niet te spreken over het feit dat ik lately zelf ook niet erg productief ben – ondanks alle productiviteitstips – en een kleine blogdip heeft toegeslagen.

Ne
e, ook ik ben geen perfect blogger. In theorie weet ik het allemaal, in de praktijk kun je niet alles. Uit tijdgebrek of omdat het niet bij je past. En in het laatste geval kun je bepaalde blogtips dan ook keihard negeren. Als je maar niet mijn advies om blogtips te negeren negeert. Voorkom een overload aan informatie en een alsmaar groeiende to do lijst waar je intens verdrietig van wordt. Houd je blogplezier in de gaten!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties16 reacties

 1. Op een goede dag ben ik ook alle blogtips beginnen negeren. Het nam mijn plezier in het bloggen weg en daar deed ik het net voor. Zoekmachineoptimalisatie? Veel bezoekers trekken? SEO? Het is niet iets waar ik mijn tijd in wil steken. Ik vind het al lastig om bij elk artikel een goede foto te plaatsen, want het is het schrijven waar ik me graag mee bezig houdt, en de social media. Dus de andere blogtips laat ik dan maar links liggen. Al vind ik dan een artikel over de SEO-plugin die ik in een opwelling installeerde wel weer interessant…

 2. Om heel eerlijk te zijn word ik doodmoe van al die blogtips. Iedereen is ineens expert en ze zeggen allemaal hetzelfde. Ik sla ze dus lekker over en ga mijn eigen gang.
  Jouw blog is de uitzondering, omdat jij inderdaad alleen over bloggen gaat en omdat ik weet dat jij al heel lang actief bent online.

 3. Toevallig haalde Another Chapter een punt aan dat ik al zo vaak heb geschreven en geroepen, namelijk bloggers geven alleen maar blogtips om meer verkeer te realiseren en als ze dat nou tussen hun blogtips zouden zetten? Ik gaf dat als tip en opeens zie ik het ook overal als tip staan. Bijzonder toch?
  Ik ben het ook zo ontzettend met je eens, maar dat weet je al. Ik verwijs altijd door naar jou, en ik vind het ook echt een gevalletje schoenmaker blijf bij je leest. Ik lees nooit iets origineels, iedereen pent de tips van elkaar over. En ik zag van de week zelfs een blogger met een super basic lay out, blogspot adres en 13 volgers op Bloglovin’ blogtips geven. Dan moet ik echt op mijn handen gaan zitten (wist je ook al trouwens ;)).

 4. Kim | Kimsbloglife

  Over het oppikken van de blogtips die bij jou en jouw blog passen ben ik het eens, alsook over het feit dat er tegenwoordig heel erg veel artikels verschijnen met 10 dezelfde ‘blogtips’ waar je eigenlijk weinig aan hebt omdat ze nogal voor de hand liggen én omdat je ze al 100 keer hebt gelezen… Bijvoorbeeld: ‘Blog omdat je het leuk vindt en niet omdat je er geld mee wil verdienen’ en ‘Reageer op andere blogs om je blog bekend te maken maar ga niet spammen en laat dus de link naar je blog enkel achter in het daavoor bestemde vakje’. Maar toch vind ik dat andere blogs die niet specifiek over bloggen gaan ook blogtips mogen geven als ze dat leuk vinden. Zoals mijn blog bijvoorbeeld, een persoonlijke lifestyle blog waar ik gewoon alles deel wat ik leuk vind, en ook bloggen vind ik dus leuk… Ik ben zelf ook nog niet zo heel lang bezig en ontdek steeds nieuwe dingen en leer steeds bij, en soms ben ik daar best fier op en dan wil ik mijn tips/wat ik geleerd heb graag delen… Daar is volgens mij niets mis mee 🙂 Zoals je zegt, je hoeft ze niet te gebruiken he 😉

 5. Hm, ik vind het zelf ook altijd leuk op blogtips bij andere blogs te lezen, maar merk toch wel vaak dat deze heel vaak op hetzelfde neer komen. Op blogs zoals blogaholic.nl vind ik de ervaring en informatie die ik nodig heb, en dat vind ik erg fijn. Toch klik ik automatisch altijd op een post met blogtips, ook al is het een beautyblog. Dit gaat een beetje vanzelf denk ik, omdat iedereen graag wilt dat zijn/haar blog groeit en alle aandacht krijgt die ze verdiend.

 6. Ik ben het wel met Karen eens (en met jou) dat ik eigenlijk niets nieuws lees bij de meeste bloggers. Nu ben ik zelf een ‘hobby-blogger’ en blog ik pas een jaar dus vind ik het wel leuk om tips te lezen maar ben inmiddels een beetje tip-moe 🙂 doordat het helaas veel eenheidsworst is en de meeste het doen om zoals al gezegd meer verkeer naar hun site te trekken.

 7. Tnks voor t mentionnen (is dat wel een woord hahaha!)
  Goed artikel weer! En je had inderdaad een uitgebreid verhaal. Maar wel super interessant!

 8. Het enige waar ik mij aan irriteer is dat iedereen met dezelfde tips komt wat ik al 30 keer heb gelezen en dat vind ik dan jammer probeer dan iets te schrijven wat nog niet geschreven is want nu heb ik dus van verschillende grote maar ook kleine bloggers hetzelfde gelezen. Sommige waren nuttig bijvoorbeeld over de SEO van mijn categorieën toen dacht ik ja daar heb ik iets aan maar heel vaak denk ik alweer dit niks anders. Ik mis dan de touch die het persoonlijk maakt en ik vind het ook idd wel iets als beauty bloggers ineens met tips komen bij lifestyle kan ik het mij nog wel voorstellen of zoals op jou blog. Goed artikel!

 9. Ja, dit dus. Ik lag afgelopen week in bed, mijn telefoon weggedaan omdat er wéér een hoop blogtips voorbij kwamen op verschillende kanalen. Ineens bedacht ik me toen dat het ook heel vreemd is, precies om wat Natasja schreef (ik lees haar post nu net pas trouwens, maar same thought dus!). Want eh, je blogt toch omdat je… Verhalen wil vertellen? Over beauty, over je leven, in mijn geval over Frankrijk, whatever? En dan ineens ga je blogtips geven. Zo weinig toevoeging en originaliteit. Behalve wanneer je een nicheblog over bloggen hebt, ja. Maar anders? Ga eens eigen verhalen vertellen, mensen. Kom met unieke inhoud, dat maakt je een veel mooier blogger.

 10. Ik dacht er gisteren nog aan. Ik zie op heel veel verschillende blogs blogtips voorbij komen. Same old same, ik begin me er een beetje aan te ergeren. Voor blogtips kom ik graag op jouw website en dat is voor mij al voldoende.

 11. Ik heb een aantal sites, met allemaal hun eigen thema’s. Op 1 schrijf ik over geld online verdienen, besparen, aanbiedingen en daar zitten ook blog tips bij, want een blog is natuurlijk ook een manier om online geld te verdienen. Ik ben ruim 15 jaar met affiliate marketing bezig, dus denk dat ik die tips wel kan geven. Maar al die meiden die na 3 maanden het wiel hebben uitgevonden, is voor mij hetzelfde als alle Ibiza experts die 1x naar een Ibizamarkt in Lutjebroek zijn geweest.

 12. Complimenten weer. Ook ik begrijp soms niet helemaal waarom allerlei bloggers over bloggen zelf gaan bloggen. Ik kom op hun site voor iets anders.
  Ik volg je inmiddels trouw en vind echt dat je een waanzinnig goede en fijne website hebt. Perfecte niche, prachtige site. Je tips zijn concreet en praktisch, waardoor ik altijd even bij het onderwerp stilsta. Veel weet ik gelukkig, maar toch kan ik echt nog enorm veel van je opsteken. Dat is zo fijn!
  Ik geef a.s. zaterdag een blog workshop en ik ga sowieso jouw website als tip meegeven. Want ik wil dus níet bloggen over bloggen! (Wel over spreken, maar dan vanuit mijn eigen ervaring.)

  Liefs!

 13. Ikzelf blog nog niet zo lang dus voor mij zijn alle tips leuk om te lezen. Toch merk ik dat ik de laatste tijd kieskeuriger in ben geworden en lees wat mij interesseert en wat ikzelf kan proberen toe te passen. Niet dat ik daar meteen aan de slag mee ga, bloggen blijft voor mij een uitlaatklep, die tips kan ik wel toepassen als ik er zin in heb 🙂 Liefs! x

 14. Ik vind het zalig om blogtips te lezen omdat ik een beginnende blog heb en omdat ik toch nog veel te leren heb. Ik denk dat ik hier ondertussen elke post minstens een keer heb gelezen :p Ik pik zo veel tips op, maar ga niet zomaar blindelings al deze blogtips opvolgen. Ik probeer vooral te doen waar ik me goed bij voel en als het dan iets trager vooruit gaat, dan is dat maar zo 🙂

Laat een reactie achter