Kom op! Trek jezelf uit die blogdip

6

Een writer’s block kan misschien als falen voelen, het is geen falen. Elke (goede!) schrijver komt op een punt dat het even teveel is. Aan jou de kunst om uit deze blogdip te komen.

Ook ik heb wel eens last van een blogdip. Sterker nog: ik kampte er de afgelopen week enorm mee. Vanaf het moment dat ik had aangegeven terug te gaan naar een lagere blogfrequentie kroop hij erin. Gelukkig had ik nog artikelen klaarstaan en hebben jullie er niets van gemerkt. Maar bij mij kwam er niets meer uit mijn handen. Alles wat ik typte, was in mijn ogen niet goed genoeg, of half af.

Het was niet mijn allereerste blogdip. Ik heb ze eerder gehad en weet inmiddels ook welke trucs bij mij werken om eruit te komen. Niet altijd dezelfde overigens. Net wat op dat moment van toepassing is. Wie weet kun jij er ook wat mee?

Laat je blogdip je blogdip zijn

Soms heb je een blogdip zonder aanwijsbare reden. Laat deze er dan ook gewoon even zijn. Ik heb de afgelopen week mijn focus verlegt naar de promotie rondom de blogplanner én naar het vooruit schrijven voor Like & Love (it!) voor als ik straks weer aan het werk ben. Ook besloot ik eindelijk eens een goed boek te pakken. Mijn hoofd leeg te maken. En het heeft geholpen: ik ben nu al een dag lang bezig met leuke onderwerpen voor Blogaholic.

Ga voor een nieuw fris jasje

Jarenlang heb ik veel privé geblogd en hoewel dat de laatste tijd naar de achtergrond is verdwenen, had ik daar ook regelmatig te kampen met een blogdip. Gelukkig had ik daar één truc die steevast werkte: ik veranderde mijn lay-out voor een fris begin. Onder het mom van ‘Als ik dan geen schrijfinspiratie heb, dan ga ik wel op een andere manier aan mijn blog werken’ kocht ik een nieuw WordPress-thema. Als deze dan af was, en ik helemaal blij werd van de nieuwe lay-out vond ik dat daar ook nieuwe, te gekke content bij hoorde. De woorden vlogen dan weer over het beeldscherm.

Houd een mini-brainstorm sessie

De reden die het meest wordt gegeven voor een blogdip: ‘Ik heb geen inspiratie meer voor nieuwe artikelen’. Soms is dat ook verdomd lastig, elke keer weer over dat ene onderwerp schrijven als je een niche hebt bijvoorbeeld. Wat ik dan graag doe is een eigen mind map maken.

Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden. Elektronische mindmaps kunnen daarnaast worden gebruikt bij het interactief toegankelijk maken van complexe en multimediale informatie. – Wikipedia

Ik zal hier binnenkort nog een uitgebreid artikel over schrijven, maar Google gerust vast rond of dit jou ook kan helpen om uit jouw blogdip te komen.

Breng een bezoek aan je mede-bloggers

Heb ik even geen inspiratie om te bloggen, dan breng ik heel veel tijd door op Bloglovin’. Waar houden andere bloggers zich mee bezig, waar haal ik inspiratie over én bovenal: wat vind ik fijn om te lezen? Ik ben namelijk van mening dat je het beste kunt schrijven als het over een onderwerp gaat dat je zelf ook graag zou willen lezen. Overigens: niet alleen mede-bloggers vormen een bron van inspiratie, ook mede-pinners zijn voor mij heel waardevol.

Verander je blogfrequentie

Niet alleen een gebrek aan inspiratie voor nieuwe blogartikelen is een oorzaak van een blogdip. Veel bloggers komen in een blogdip doordat het bloggen als een verplichting voelt. Omdat je bijvoorbeeld jezelf hebt opgelegd dat je per se elke dag moet bloggen. Soms is het verstandig dan een stap terug te doen en je blogfrequentie bijvoorbeeld naar 3x per week te verleggen. Wedden dat je blogplezier zo weer terugkomt?

Zorg voor een voorraadje blogartikelen

Ik vond deze pakkende quote van Priscilla & kan me hier helemaal in vinden:

Als laatste nog een tip om die blogdip voor te zijn; probeer een paar stukjes op voorraad te hebben. Al is het maar een spam je blog of een tag. Hoe langer mijn blogdip duurt hoe moeilijker het voor mij is om er uit te komen. Eén dag niet bloggen vind ik vervelend, twee dagen achter elkaar niet bloggen vind ik al minder erg en bij drie dagen denk ik er amper nog over na. Het is voor mij dus belangrijk om in het ritme te blijven. Als ik een dag dan makkelijk kan opvullen met een vooruit geschreven blogje is de kans groter dat ik de volgende dag wel weer gewoon iets in elkaar kan zetten.

Dit is ook één van de redenen dat als ik in een goede flow zit ik graag vooruit schrijf. De kans op een lange blogdip is daarmee direct een stuk kleiner geworden.

Wat wilde je ook alweer met je blog bereiken?

Toen Cindy en ik aan onze inmiddels bekende blogplanners begonnen, zei ik direct: “Er moet een duidelijke pagina in komen waar je je focus kwijt kunt. Waarom blog je? Voor wie blog je? Waar gaat je blog over? Wat wil je bereiken? Waar schrijf je over? Grijp regelmatig terug naar deze vragen en je doel komt weer helder op je netvlies te staan. Uit ervaring kan ik zeggen dat de blog ideeën dan ook vanzelf komen.

Heb jij wel eens een blogdip gehad? Hoe ga je hier dan mee om.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties6 reacties

  1. Goeie! Op mijn persoonlijke blog poste ik gewoon niet als ik niks wist… Met mijn nieuwe blog wil ik het beter aanpakken, maar ik heb de afgelopen maanden nog geen echte blogdip gehad. En ik heb nog een hoop ideeën in de drafts staan, haha. Ik heb de afgelopen dagen veel op Bloglovin’ rondgehangen bij de ‘explore’ tab, daar doe ik ook veel inspiratie op! (En anders kom ik altijd nog wel artikelen tegen voor mijn interesting-reads rubriek)

  2. Ja, maar hij voelde minder erg omdat ik inderdaad artikelen had klaarstaan. Als ik in de stress raak omdat ik moet presteren dan komt er helemaal niks uit mijn handen. Ik zorg dus ook altijd dat er ‘iets’ klaar staat, maar ik heb ook een schriftje waar ik vele ideetjes in heb staan en waar ik er dus ook eentje uit kan plukken. Maar ik heb dus ook regelmatig een dag ertussen zitten waarop ik gewoon geen zin heb om te schrijven. En dan is het gewoon heel fijn dat er al een aantal dingen klaar staan in concept. Foto erbij en hup…

  3. Vooruit werken en ideeën blijven noteren is bij mij zo’n beetje de standaard truc geworden. Zeker niet opgeven en stoppen bloggen want dan wordt het inderdaad een gewoonte en krijg je niets meer uit je handen. Ik blijf gewoon andere blogs lezen, surf nog wat verder op wat ik vooruit heb geschreven en probeer ondertussen met de nog niet uitgewerkte ideeën aan de slag te gaan. En soms schrijf ik gewoon wat nonsens. Tadaam, nieuwe post 😀

  4. Ik heb het gehad. Had weinig tijd, ging veel op in de zorg voor mijn zoontje. Nu ben ik weer zwanger en om dit te voorkomen heb ik dit keer van te voren maatregelen genomen. En vooral aan mezelf dat het leuk moet blijven.

  5. Bij mij is het niet zozeer een dip, maar eerder dat je teveel dingen moet doen er omheen. Zoals de branding elementen, layouts etc en dan ook perfectionistisch willen zijn… geen goede combi 🙂

    Groeten chris

Laat een reactie achter