Blogverwaarlozing: het gebeurt iedereen vroeg of laat

23

Er komt een moment dat je moet toegeven dat je je blog verwaarloost. Wegens tijd- of inspiratietekort. Wegens andere prioriteiten. Of gewoon omdat de woorden niet meer op je scherm verschijnen wanneer je dat wilt…

Een willekeurig gesprek op een zaterdagmiddag:

Laura: “Ik ben bijna door voorraad artikelen heen, dus moet ook maar eens aan de gang. En zo geen inspiratie.”
Leonie: “How come?”
Laura: “Te druk. Met werk onder andere. Maar ook wat andere dingen aan mijn hoofd, die dan geestelijk wel weer veel energie vreten, waardoor de teksten niet echt makkelijk willen.”
Leonie: “Als het niet kan, dan kan het gewoon even niet hè?”
Laura: “Maar als er iemand propagandeert dat je consequent moet schrijven…”
Leonie: “Ja, maar ook diegene die weet dat je niet alles naast een baan kunt doen.”

Toegegeven: jij bent dus niet de enige die af en toe in de knoop zit met het bloggen. Ik kom nauwelijks aan bloggen toe voor Blogaholic en Like & Love (it!). Het is geen onwil, maar het is gewoon druk. En nee, daar heb je nog niets aan gemerkt. Want in de periode dat ik thuis zat, heb ik enorm veel vooruit geschreven. Hier en daar nog ad hoc een actueel artikel tussendoor en ik wist het goed verborgen te houden. Al was ik wel wat minder actief op social media voor de oplettende kijker.

Op 1 april ben ik na een periode van vier maanden thuis zitten weer aan het werk gegaan. Het koste me weinig energie om weer in mijn ritme te komen, want wat was (en is!) het leuk bij mijn nieuwe werkgever. Leuke collega’s, superleuk werk met grote uitdagingen… Maar dat kost wel energie, en waar ik voorheen in de trein blogde, is het nu vooral werk afronden (en ‘s ochtends opstarten) in de trein. Weg blogtijd! Thuis in de voorbereidingen van een mega-verbouwing, dus ook daar weinig rust en tijd. Zorgen om een ziek hondje. Teveel leuke etentjes, weinig vrije avonden.

En zo komt dus het moment dat je zelf ook je blog verwaarloost, ondanks al je eigen tips. Zo kan het dus ook gaan. En de ruim 300 woorden die ik hierboven heb staan, rollen supersnel uit mijn vingers. De ideeën, daar ontbreekt het even aan. Dus als je nog dringende vragen hebt, stel ze hieronder dan gerust. Wie weet geven ze mij direct inspiratie voor een volgend artikel.

P.S. Overigens schreef ik op deze willekeurige zaterdagmiddag wel drie nieuwe artikelen. Jezelf een trap geven kan dus door middel van een dergelijke blogpost. Weer zo’n tip!

 

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties23 reacties

  1. Hoi Laura,
    Super leuke en interessante blog heb je!
    Ik heb sinds eind april een blog op wordpress.com. Ik heb me er in moeten verdiepen. Vind schrijven erg leuk Maaaarrr… Geen verstand van computers. Ik lees veel artikelen over de verschillen tussen wordpress.com en wordpress.org en waarom overstappen, hoe overstappen. Maar ik zit te twijfelen óf ik moet overstappen. De vele opties die .org met zich mee brengt klinken leuk. Ik lees dingen als plug ins en Google analytics. Maar is het verstandig om over te stappen als nitwit? Is het te doen of snijd ik mezelf in de vingers omdat dat te ingewikkeld is?
    Groetjes Heleen.

    • Laura

      Welkom, Heleen! Ik heb zelf nooit de overstap gemaakt, omdat ik zelf direct ben begonnen met WordPress. Maar als ik ‘nitwits’ mag geloven is het zo moeilijk nog niet. Ik zit zelf bij een heel fijne hosting, JustHost (lees hier meer). Zij kunnen je vast ook helpen.

    • Het is zeker te doen en ik heb spijt dat ik zo lang gewacht heb. Ik zit bij Antagonist. Je kunt de artikelen van jouw oude blog exporteren en importeren, inclusief reacties! Gewoon doen dus! Plug-ins geven je zoveel meer mogelijkheden. Het zijn simpelweg dingen die je kunt downloaden om jouw blog naar je zin te krijgen. Zo heb ik Social Media icons gedownload voor mijn sidebar.
      Zorg wel even dat je tijd hebt om het uit te zoeken, een dagje of twee is wel nodig. Daarna beheers je het zeker! Er zijn altijd mede-bloggers voor vragen 🙂

  2. Ik denk dat je inderdaad door het gewoon te doen vanzelf al inspiratie krijgt. Niet teveel blijven hangen in het ik heb geen inspiratie en gewoon beginnen. En als je echt geen tijd hebt is er niks mis mee met een keer over slaan. Liever kwaliteit dan kwantiteit.

  3. Als ik vast zit, vind ik het moeilijk om te beginnen. Maar dan wordt het van tevoren al een steeds groter ‘ding’ om een post te schrijven. Voor mij werkt het beter om dan een soort concept te maken en er een dag later weer mee verder te gaan. En inderdaad, soms gewoon een schop onder je kont en ermee aan de gang, dan komt het ook vanzelf.
    Drie posts achter elkaar is veel zeg! Hoe lang doe jij eigenlijk gemiddeld over het schrijven van een blog? Gewoon benieuwd.

    • Laura

      Dat verschilt enorm per artikel. Ee artikel zoals deze typ ik vrij snel weg (15 minuten?). Schrijven vind ik niet moeilijk. De juiste zinnen vormen ook niet. Maar als ik een artikel heb waarin ik kennis laagdrempelig wil verwoorden en waar ook nog eens printscreens aan toegevoegd moeten worden, dan kan een artikel zo 1,5 uur kosten.

  4. Ik ben zelf begin maart weer full time gaan werken en merk ook echt dat ik geen inspiratie meer heb, ik gun mijzelf dus weer even wat ruimte.. Het komt vast vanzelf wel weer 🙂

  5. Ik heb daar amper last van gehad en nu alweer, kom ik gewoon tekort aan tijd om te bloggen, want vandaag alleen al, bracht ik maar liefst 428 foto’s mee naar huis, wat makkelijk kan zijn, maar ook met tekst kan gaan en linken en bla… hahahahaha de komende tijd heb ik blog inspiratie genoeg en dan nog… de bedoeling was een heel ander blog voor vandaag, wat nu alweer veranderd is, ik ben bang, dat ik mijn series die ik NU in mijn hoofd heb, niet eens allemaal zal laten zien omdat er altijd elke dag wel weer iets gebeurd, en meerdere blogs op een dag met foto’s en teksten….. deed ik vroeger ook wel, maar tegenwoordig, gun ik de mensen de kans om het te komen zien, lezen en reageren…

    X

  6. als je thuis zit heb je gewoon veel tijd en als je de blog eens verwaarloost, gaat niemand kwaad zijn hoor. Ik ben een nieuwe blogger, dus echt iets toevoegen kan ik niet. Kan je iets schrijven over instagram? of hoe je zelf een Facebook pagina moet aanmaken? Hopelijk helpen mijn vragen naar nieuwe artikels.

  7. Gelukkig hen ik het nog niet gehad, maar ik zit dan ook nog steeds thuis.
    Ik heb niet alles van je gelezen, dus misschien heb je er al over geschreven. Maar ik ben wel benieuwd of je nu interne links naar je eigen blogpost dus nu in een nieuw scherm moet laten openen of niet. En welke effecten dag kan hebben op je seo

  8. Ah ja, die eeuwige tijd… Ik had hiervoor meerdere blogs en standaard tijdgebrek. Nu net de beslissing genomen om alles oo een blog te brengen met de hoop dat het me tijd en werk bespaart, maar dan toch die eeuwige twijfel. En schrijven gaat me makkelijk af maar een recept maken, koken, fotograferen en uploaden kost jammer genoeg toch meer tijd.
    Als ik even geen inspiratie heb merk ik dat een heel ander artikel als anders schrijven helpt… Zoiets als wat jij net hebt gedaan…:)

  9. Geen tijd om te bloggen betekent vanzelf ook dat je niet genoeg tijd voor jezelf neemt. Maak een wandelingetje, ga een stukje fietsen en onderweg denk je vanzelf na over dingen die je bezighouden en waarover je soms dus ook kunt bloggen. Het moeilijke in jouw geval is dat je over een specifiek onderwerp blogt. Daarbij komt niet alleen het schrijven, maar ook veel onderzoek kijken. Heel veel werk dus en ik denk dat je lezers best begrip hebben voor een wat lagere blogfrequentie op z’n tijd.

    Ikzelf maak altijd ‘beginnetjes’ als mij een onderwerp invalt. Later maak ik die wel af. Zolang het onderwerp er maar is. Het is overigens altijd aan te raden om een artikel -zeker wanneer je het al helemaal hebt geschreven- nog een dagje te laten liggen. Als je er dan een tweede keer naar kijkt, ga je altijd dingen veranderen. Daar wordt het artikel in de meeste gevallen beter van. Elke dag bloggen is ook niet nodig. Beter 1 of 2x per week een goed artikel dan 7x een flutverhaal.
    Je doet het waarschijnlijk al, maar je kunt ook veel inspiratie opdoen op Pinterest, ook waar het WordPress betreft.
    Verdorie, heb ik al bijna een heel artikel voor je geschreven! 😉

  10. Je hoeft ook niet te blijven schrijven als blogger, want op een gegeven moment laat je stempel toch achter op het internet. Of je nou actief of inactief bent, want wanneer met op Google gaat zoeken komen ze nog weet ik hoeveel artikelen van je tegen.

    Mocht ik zelf geen inspiratie meer vinden, dan neem ik gewoon een korte pauze. Maar ik schrijf vooruit wat ik vooruit kan schrijven, en benut de vrije tijd daarvoor die ik heb.

  11. Nou Laura, weer zo’n herkenbaar probleem. Maar toch zijn tot nu toe de meeste van jouw blogs voor mij zeer leerzaam geweest. Nu liep ik pas tegen dat Google Analytics aan. Misschien wel een onderwerp waar je een complete serie aan kan weiden. Maar één of twee blogs over Google Analytics voor dummies, dat zou wel heel erg helpen.

  12. Ik heb dit ook net achter de rug, ongeveer een maandje…
    Maar nu loopt mijn hoofd over van ideeën en enthousiasme ! 🙂
    In ieder geval is er hier genoeg leesvoer om elke nieuwe lezer wel bezig te houden !

  13. Ik blijf het grappig vinden dat mensen die druk ervaren van te moeten schrijven omdat andere lezers dat precies verwachten… Ik schrijf wanneer ik daar zin en tijd voor heb en niet omdat een ander het wil/verwacht.

    • Laura

      Het ligt er een beetje aan wat je doel is van het bloggen; als je geld wilt verdienen met bloggen en dus wilt groeien dan is frequent bloggen en een band opbouwen met je lezers wel van waarde. Als je het puur als hobby doet wordt het weer een ander verhaal. Als je een zakelijke blog hebt en zo nieuwe opdrachten wilt binnenhalen is het ook handig om je blog up to date te houden.

  14. Heeeel herkenbaar! Het lijkt zo makkelijk om het te combineren met school en/of werk, zeker wanneer je begint in een periode dat je vrij hebt… ik heb ook regelmatig weken waarin ik gewoon niet blog, en dat vind ik eerlijk gezegd wel prima. Des te hoger is de kwaliteit van mijn artikelen als mijn hoofd er weer naar staat.

  15. Misschien heb je er wel eerder over geblogd, zo lang volg ik je nog niet, dus ik vraag het toch. Ik blog sinds een paar maanden, en ben vrij actief op social media.Facebook, Twitter, Instagram. En ik lees blogs via Bloglovin.
    Waar ik tegenaan loop: hoe gebruik je die verschillende social media, wat is het verschil in benadering? Twitter is voor korte teksten, Instagram voor foto’s, maar Facebook? Ik zet elke dag mijn nieuwe blogpost op Twitter en Facebook, en foto’s op Instagram. Op Facebook krijg ik heel weinig reactie, bijna niets .Daardoor vind ik Instagram ook veel leuker, omdat daar veel meer interactie is. En op Twitter krijg ik toch ook wel wat reacties.
    Heb jij advies?
    Ik heb een lifestyleblog.
    Dankjewel!

Laat een reactie achter