Bloggen tijdens je vakantie: do or don’t?

12

Een discussie die leeft onder veel bloggers: wat doe je met je blog tijdens je vakantie? Ga je een lagere frequentie doorvoeren, blog je ook tijdens je vakantie ‘gewoon’ door of probeer je de tijd te vinden om vooruit te schrijven?

Eén van de vele berichten die ik afgelopen week op social media aantrof:

De zomervakantie komt eraan. Wat moet ik met mijn blog? Net zoveel plaatsen en mijn normale vakantie doorvoeren? Of heeft het toch geen zin, omdat iedereen op vakantie is en je minder lezers hebt? Zelf heb ik natuurlijk ook minder tijd om te schrijven vanwege mijn eigen vakantie? Hoe hier mee om te gaan?

Vakantie = vakantie

Of bloggen nu je werk of je hobby is, soms is het goed om even vakantie te nemen. En afstand. Want afstand zorgt voor nieuwe inzichten. Tijdens vakanties, uitgezonderd vakanties in Nederland in een bungalowhuisje, blijft mijn laptop dan ook standaard thuis. Ideeën die me te binnen schieten, noteer ik wel in mijn telefoon én ik zorg ervoor dat er op de gezette dagen wat online komt. Dat wil zeggen: elke dag op Like & Love (it!) en drie keer in de week op Blogaholic.nl.

Ik schrijf deze items al van tevoren, zodat ik op vakantie meer rust heb. Ik plan dit nooit vooraf in overigens. Als ik iets live zet, wil ik dit ook meteen promoten via social media en ik weiger dit geautomatiseerd te doen. Dat betekent wel dat ik er tijdens mijn vakantie bij stil moet staan en dat het kan zijn dat ik een dagje mis. Maar dat neem ik dan voor lief. Want vakantie = vakantie.

Laat je blog (voor de bezoeker) wel gewoon doorlopen

Wat mij betreft gooi je nooit de frequentie omlaag, ook niet tijdens de zomervakantie. Sowieso is niet iedereen tegelijk op vakantie (mama-bloggers met kinderen in de schoolleeftijd misschien wel iets meer), en je wilt toch niet de mensen die thuis blijven jouw leuke artikelen ontnemen? Google blijft daarnaast ook dol op nieuwe content, dus hoewel het in eerste instantie misschien kan lijken of je minder verkeerr trekt, kan dat op lange termijn via zoekmachines wel bijtrekken.

Maar… mocht je echt minder mensen verwachten, waarom ga je dan niet eens experimenteren? Lanceer een nieuwe rubriek, vraag gastbloggers, kijk hoe jouw bezoekers (in mindere getale) reageren op veranderingen die je toch al voor ogen had. Minder bezoekers = minder risico.

Vooruit werken

Omdat ik geen laptop meeneem op vakantie is vooruit werken voor mij enorm belangrijk. Als ik 12 dagen wegga, moet ik dus 12 berichten klaar hebben staan voor Like & Love (it!). Hoewel het soms een opgave is – want hé, voor je vakantie verzuip je ook op het werk in de taken en is overwerk in mijn geval geen uitzondering – is voor mij de drive om optimaal te kunnen genieten van mijn vakantie genoeg om dit ook voor elkaar te krijgen. Om het vooruit schrijven makkelijker te maken, zorg ik ervoor dat ik…

 • … een paar avonden in de weken voor de vakantie vrij houd voor het bloggen
 • … een lijst met ideeën heb liggen zodat ik in één keer door kan rammen
 • … maak ik mijn mede-schrijvers van Like & Love (it!) deelgenoot van mijn vakantie, zodat ook zij een extra bijdrage kunnen leveren (let op: denk aan gastblogs voor je vakantie)

Hergebruik oude content

Als je vooruit wilt schrijven, moet je vaak in een korte tijd veel content publiceren. Heb je wel eens overwogen om oude content te herhalen? Maak een zomerspecial met links naar eerdere zomerartikelen. Zet je populaire blogs van de afgelopen maand op een rij? Blik terug op je vorige vakantie of zomer aan de hand van blogjes van het jaar daarvoor. Zo… die komen even makkelijk uit je vingers rollen!

Zorg voor een terugkerende zomerrubriek

Een andere manier van ‘snel’ content genereren, is een vaste zomerrubriek lanceren. Een goed voorbeeld is Summer School van Charlotte. In deze rubriek beantwoordt ze één keer per week juridische vraag op haar blog. Geheel kosteloos. Mocht je dus nog een juridische vraag hebben over jouw blog, stel hem haar gerust.

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen elke week een zomer-foto-dagboek te plaatsen. Of de voorbereidingen van je rondreis te delen, achteraf deel je natuurlijk ook je ervaringen. En dat is ook meteen datgene wat ik wél doe op vakantie: veel foto’s maken en verhalen verzamelen. Om later te delen op mijn blog.

Zorg voor een vakantiegevoel op je blog

Ik maak graag gebruik van de zomer(vakantie) als onderwerp voor mijn blog. Niet alleen in dit blogje, maar ook op Like & Love (it) vliegen de zomers items je om de oren. De leukste zomergadgets, recepten om zelf ijs te maken, de leukste badhanddoeken, toffe slippers… Iedereen wordt blij van aan vakantie denken en dus ook direct van jouw blog als je de zomer en de vakantie integreert in je onderwerpen.

Wat ik niet doen, maar voor jou wel zou kunnen werken

 • Plan je content vooraf in via WordPress, zodat je niet op gezette dagen en tijden aan je blog hoeft te denken.
 • Zet je social media berichten alvast klaar (bijv. via Hootsuite).
 • Ga je wel minder bloggen, meld dit dan vooraf bij je bezoekers. Verwachtingsmanagement is belangrijk, zo zul je ze in elk geval niet teleurstellen.

Wel vakantie, maar ga je niet weg?

Gebruik deze tijd om juist aan je blog te werken. Maak foto’s tot laat in de avond (want lang licht!). Of verdiep je in nieuwe onderwerpen.Wat dacht je van affiliatemarketing of zoekmachine-optimalisatie om maar wat te noemen? Ga gastbloggen voor andere blogs om jouw bereik te vergoten. Ga netwerken via Twitter of Facebook. Volg een mini-cursus Instagram, met dit handige boek. Neem je tags en categorieën eens onder de loep. Vervelen? Geen moment!

Hoe ga jij in de zomer en tijdens jouw vakantie om met je blog? Blog je ook op vakantie, of is dat echt een don’t? Schrijf je vooruit of laat je de boel een keer de boel? Let me know!

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties12 reacties

 1. Ik zit zes weken lang heerlijk relaxed op de camping…met Wifi…dus a. waanzinnig veel tijd en b. heel veel inspiratie voor mn blog over spelen. Ik blog eerder meer dan minder!!

 2. Ik heb wel een paar berichten ingepland, maar de frequentie gaat bij mij wel omlaag. Heeft er ook een beetje mee te maken of je je blog als hobby of als werk ziet, denk ik. Ik wil me niet verplicht voelen tegenover mijn lezers, want dan gaat het voelen als werk. Mijn Lief daarentegen verdient zijn boterham met een website, dus die gaat gewoon elke ochtend op vakantie even een paar uurtjes werken.

 3. Mijn blog is nog in het prille beginstadium. Om eerlijk te zijn ben ik door jouw blog geïnspireerd om er gewoon mee te beginnen. Ik ben zeker van plan om in de zomervakantie gewoon door te gaan met het plaatsen van nieuwe artikelen. Bedankt voor al je bruikbare en leuke tips Laura.

 4. Ik heb nu wel vakantie, maar ben nu juist heel veel bezig met het schrijven van artikelen voor tijdens mijn echte vakantie (twee weken weg) en voor daarna, wanneer mijn studie weer begint en ik minder tijd heb om te schrijven. Tijdens de twee weken dat ik weg ben, wil ik – vooral gezien het feit dat er waarschijnlijker niet dan wel een internetverbinding is – me niet verplicht hoeven voelen om aan mijn blog te denken en check ik meestal vooral de reacties of promoot ik het een of ander. Tijdens mijn vakantie schrijf ik dan alleen de artikelen die over de vakantie gaan en bijvoorbeeld boekrecensies, verder hou ik ook echt even pauze van het bloggen en gebruik ik die twee weken juist om aan andere passies toe te komen: lezen en schrijven.

 5. Tijdens mijn vakantie heb ik vakantie en blog ik niet. Natuurlijk doe ik we inspiratie op. Ik maak foto’s en wat aantekeningen en ga na de vakantie weer vrolijk verder met bloggen. Even afstand nemen, dan weer verder. Voor mijn blog kan dat gemakkelijk, ik verdien er niets mee en het is gewoon hobby.

 6. Buiten het gegeven of het voor je Google ranking enz. wel of niet goed is vind ik een blogpauze wel oké in de vakantie. Vooral omdat je dan tijd hebt om die weken artikelen te schrijven zonder dat er druk op staat of je te verdiepen in de vele andere facetten van het bloggen. Vind ik zelf erg fijn.

 7. Interessant artikel! Ik lees nu veel op andere blogs dat sommige minder artikelen online gaan zetten, sommige blijven doorgaan, andere zijn gewoon een tijdje afwezig .. Ik heb mijn zomervakantie al wat gehad en het loopt nu stilaan op zijn einde en ik heb gedurende die periode iets minder geblogd op bepaalde momenten, maar heb de draad nu weer wat opgenomen. En ik ga proberen gewoon verder te doen op die manier in augustus. Mocht het zijn dat het niet lukt, het zij zo. Ik ben een blogger die niet echt een planning heeft van “die en die dag komt er iets online”, ik zie gewoon wel 🙂 Inspiratie heb ik in overvloed, de zomer werkt enorm inspirerend voor me 🙂 Liefs! x

 8. Handig artikel. Over 3 week ga ik naar gran canaria en weet nog niet hoe ik het aanpakken moet met mijn blog. Ik ben net twee maand begonnen, maar mijn blog groeit qua bezoekers elke week en ben bang wanneer ik er niks opzet dat ik al mijn bezoekers kwijt ben, maar ik weet dat mijn vriend en familie (waar ik mee op vakantie ga) het niet echt op prijs gaan stellen wanneer ik met mijn blog bezig ga. Ik denk dat ik 3/4 artikelen in het voren maak en die gewoon ga verspreiden over de hele week.

  • Haha, dat zou mijn vriend ook niet enorm waarderen hoor. Ik doe dus alleen publicatie en evt keer op een mailtje reageren. Laptop blijft thuis!

 9. Ik denk juist dat je bezoekers het wel waarderen als je tijdens je vakantie minder blogt of even een pauze hebt.
  Zolang je dit laat weten. Een goede tip is om bijvoorbeeld te laten wetendat je op vakantie gaat en er dan geen blogposts komen, maar dat je je bezoekers wilt betrekken bijje vakantie via je social media kanalen. Vraag ze je te volgen om instagram en laat ze weten dat je hier vakantie updates wilt plaatsen.

  Je bezoekers begrijpen dat je geen machine bent en jij ook maar van vlees en bloed bent. En door ze bij je vakantie re betrekken dmv fotos of status updates, word de band met jevbezoekers nog sterker en betrek je ze bij je persoonlijke leven.

  Groeten chris

 10. Gustavo Woltmann

  Vooruit werken en toch nog wat werken tijdens de vakantie zijn inderdaad goeie ideeën, maar de frequentie iets naar omlaag halen tijdens de vakantie is toch niet zo erg? Bezoekers zullen het heus wel begrijpen dat je maar om de andere dag blogt i.p.v. elke dag. Ik doe normaal 2 berichten per week, maar tijdens de kerstperiode plan ik er maar 1 per week.
  Oude artikelen herwerken of een overzicht van de populairste blogs van het afgelopen jaar, zijn een erg goed idee!

Laat een reactie achter