Tijd voor een voorjaarsschoonmaak op je blog

19

Toegegeven: de afgelopen week was het nog niet echt lenteweer, maar het is dus echt lente. En tijd om jouw blog af te stoffen en weer fris te laten shinen. Waarom? Met een frisse make-over komen er vaak vanzelf ook weer enorm veel nieuwe ideeën voor artikelen.

Even de bezem er doorheen, alle troep die je van de winter hebt opgespaard verwijderen, misschien een kleine make-over qua design… Een voorjaarsschoonmaak voor je blog en je kunt er de komende zes maanden weer tegenaan. Maar waar begin je? Ik zet vijf bezemmomenten (plus extra tips) voor je op een rij.

1. Haal de bezem door je plugins

Hoewel vaak wordt gezegd dat je max. x plugins (het cijfer is altijd anders) mag hebben, is er geen precies perfect getal. Elke plugin heeft zijn eigen functionaliteit & daarmee kan één plugin al voor problemen zorgen zodra hij conflicteert met een andere plugin. De kunst is daarom om alleen die plugins te laten staan die je echt echt nodig hebt. Want hoe minder plugins hoe minder kans op conflicten. Bedenk dus goed welke plugins je echt echt nodig hebt. Maar er is meer…

 • Verwijder inactieve plugins. Hoewel je ze niet meer gebruikt, nemen ze wel ruimte in.
 • Update al je plugins. Updates van plugins bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates. Het laatste wat je wilt is dat je slachtoffer wordt van een hacker. Updaten dus. Altijd overigens, niet alleen tijdens je voorjaarsschoonmaak.
 • Bekijk welke plugins veel laadtijd veroorzaken. Hoe trager je blog, hoe vervelender voor je bezoeker. En dat niet alleen; ook Google wordt er niet blij van. Met de plugin P3 profiler kun je al je plugins onder de loep nemen. Misschien toch maar die ene plugin verwijderen…?

2. Ruim je tags op

Ik schreef er onlangs al een uitgebreid artikel over, mijn gouden regels voor tags. Grote kans dat jij ongemerkt ook veel meer tags hebt dan nodig is, en dan verstandig is voor Google. Zo heb je misschien wel een tag die ‘webshop’ heet en één die ‘webshops’ heet. Samenvoegen! Ook lege tags & tags waar maar één artikel aan gekoppeld is, zijn overbodig. Lees mijn eerdere artikel en gebruik deze als input om je tags op te ruimen. Een verademing!

3. Mest je sidebar uit

Het meest afleidende element op een blog? Je sidebar. Als je deze te volpropt met dingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Wanneer iets nodig is, is afhankelijk van je doelen. Pas je sidebar hier geheel op aan en verwijder alles wat niet bij je doelen past. Meer hierover lees je in het artikel Cut the crap! Kijk kritisch naar je sidebar.

4. Weg met 404-fouten

404-fouten, redirects… regelmatig zie ik vraagtekens in de ogen van bloggers als ik deze termen noem. Toch zijn het belangrijke termen, want 404-pagina’s kunnen voor veel irritatie zorgen bij bezoekers. Stel: jouw bezoeker komt vanuit Google en komt uit op een pagina die niet meer bestaat. Je bezoeker krijgt een vriendelijke, soms wat minder vriendelijke, melding dat de pagina niet meer bestaat. Ze klikken direct weg, zonde. Los van het feit dat het niet geheel gebruikersvriendelijk is, is het ook nog eens schadelijk voor de zoekmachine optimalisatie waar je juist zo druk mee bezig bent.

404-fouten ontstaan vrij snel. Bijvoorbeeld doordat je de slug van je artikel aanpast, of omdat je bepaalde artikelen uit je archief hebt verwijderd. Of de bezem door je tags hebt gehaald, zoals ik hierboven aanraad. Gelukkig kon je 404-fouten ook heel makkelijk herstellen door deze te redirecten. Je leest er alles over in het artikel 404-fouten voorkomen.

5. Kijk kritisch naar je drafts

Ben jij zo’n blogger – zoals ik – die alle ideeën op slaat als drafts en zo 20+ onafgemaakte artikelen in WordPress hebt staan. Waar je vervolgens nauwelijks meer naar kijkt… Onder het mom van: “Die ga ik ooit afmaken”, laat je ze dan staan. En de vergaarbak van concepten wordt steeds groter. Tijd om ook je concepten onder de loep te nemen:

 • Wees minder kritisch voor jezelf. Ja, ik heb artikelen in drafts staan die zo goed als af zijn. Maar die ik niet goed genoeg vind. Niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat ik te kritisch ben. Herken je dat? Probeer eens op ‘publiceer’ te klikken. Ga ik dat volgende week ook doen, deal?
 • Verwijder de drafts met alleen titel. Tenzij je natuurlijk nog wat met dit onderwerp gaat doen. Maar waarom heb je dat dan niet eerder gedaan? Was het toch niet zo geschikt voor je blog? Kijk kritisch of het de moeite waard is om te laten staan.

En verder…

 • Is het niet ook tijd voor een mooie nieuwe profielfoto? Ga met een vriendin op pad, of huur een professionele fotograaf in voor een paar mooie foto’s. Ik ben ook in te huren trouwens, en wil je best wat extra blogtips geven tijdens een te gekke fotoshoot.
 • Is jouw Over mij-pagina nog up to date?
 • Tijd over? Wat dacht je van een nieuw jasje? Zelf neus ik regelmatig rond op Themeforest voor de mooiste WordPress-templates.

Zooo…. er staat je wat te doen. Misschien even een weekendje eenzaam in een huisje (met WiFi) plannen zodat je ongestoord je gang kunt gaan.


Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties19 reacties

 1. Interessant artikel! Eigenlijk zou dit natuurlijk gewoon standaard ongeveer één keer per maand moeten gebeuren, maar ik denk dat er maar weinig bloggers zijn die daar daadwerkelijk aan toekomen 😉

  • Ik kom er zelf ook te weinig aan toe. Met name het onderhouden van tags. Ook omdat ik ambieer om voor elke tag een unieke introtekst te hebben. Maar dat lukt dus in de praktijk niet, dus ik doe er met regelmaat een aantal dan maar.

  • Misschien is de plug-in inmiddels verbeterd, maar in tijden dat ik hem testte verwijderde hij alle media die niet direct aan een bericht gekoppeld waren. Maar soms heb je plug-ins (bijv slideshow-plug-ins) die beeld wel in je media zetten, niet-gekoppeld dus, en die dan wel worden verwijderd. Het is dus niet altijd een handige oplossing. Tenzij hij is aangepast! Maar durf dat dus op mijn websites niet te testen 😉

  • Overigens had ik het lijstje qua opruimen nog veel langer kunnen maken, maar dan is iedereen in het najaar nog bezig. In het najaar gaan we gewoon verder met nieuwe dingen.

 2. Ja, redirecten! Ik kan dat niet genoeg zeggen!! Ik ken zelfs grote commerciële bedrijven waar het niet gebruikelijk is, kannie nagaan! Ik ben onlangs ook begonnen met opschonen van oude artikelen waarvan ik dank ‘SCHAAM dat ik ze ooit geplaatst heb’, delete en redirect!
  Nog een tip: de je blog controleren op doodlopende linkjes!

 3. Ik moet even lachen om de plug-in opmerking. Jij weet waarom. Haha. ;).
  Goede tips weer! Ik ga binnenkort een dag inplannen voor de voorjaarsbeurt.

 4. Zo te zien ben je geïnspireerd door de eerste opdracht van de Beter Bloggen Challenge van Craving Pages. Goede tip voor meer tips over een schoonmaak van je blog.

  • Nee. Puur toeval kwam ik vanmorgen achter 🙂 Door nieuwe baan ben ik vanaf februari vooruit gaan schrijven en dit stond dus al een maandje klaar. Heb nu alles tot eind april klaarstaan, waarin ik nog wel af en toe schuif.

  • PS er volgt er deze week ook nog één over grip op je mailbox, in het kader van voorjaarsschoonmaak. Mijn hele huis is al aan de buurt geweest, dat was de inspiratie, daarna nl digitaal verder gegaan…

 5. Inderdaad slim om een paar keer per jaar alles grondig door te spitten. Voor jezelf ook een stuk overzichtelijker op die manier dan dat je telkens kleine beetjes doet.

  Wij zijn van de week druk bezig geweest met het updaten van alle gegevens. Een pagina ‘in de media’ toegevoegd en ook onze ‘adverteren’ en ‘over ons’ pagina’s zijn weer up to date. En vanaf 1 april wordt het oranje op onze blog veranderd in blauw. Het is even wat werk, maar uiteindelijk heb je er zelf alleen maar profijt van!

Laat een reactie achter