Omdat het allemaal om geven draait… Zo help je mede-bloggers

22

Netwerken is één van de belangrijkste aspecten als je een succesvol blogger wilt worden. En wil je succesvol netwerken dan zul je vooral moeten geven. Aan je mede-bloggers bijvoorbeeld. Ontdek wat je voor hen kunt doen, i.p.v. alleen maar te kijken naar wat je van ze kunt krijgen. Ga voor tweerichtingsverkeer!

Een succesvol blog creëer je niet alleen door goed te kunnen schrijven, of mooie foto’s te kunnen maken. Je moet (kunnen) netwerken. Bloggers die goede banden hebben met andere bloggers of influencers in hun niche hebben veel meer kans op succes.

En hoewel veel mensen bij netwerken vooral bezig zijn met wat het hen kan brengen, moet je minstens – en misschien wel meer – stilstaan bij wat je anderen kunt geven. Netwerken is namelijk tweerichtingsverkeer. Of misschien nog een klein beetje meer eenrichtingsverkeer naar anderen: als je meer geeft dan dat je krijgt tijdens het netwerken, is de kans groot dat je een krachtigere band opbouwt. Op lange termijn zal alle tijd die je investeert in netwerken daarmee rechtstreeks worden terugverdiend.

Geven tijdens het netwerken: hoe doe je dat?

Ik zou je legio’s mogelijkheden kunnen geven om in contact te komen met mede-bloggers, en hoe je hen daadwerkelijk kan helpen. Mijn favoriete manieren van geven tijdens het netwerken, heb ik voor dit artikel voor je op een rijtje gezet:

 • Elke blogger wil reacties op zijn artikelen; elke individuele reactie staat voor een klein succesmoment. Mensen nemen de tijd om op jouw blog te reageren. Wil jij in contact komen met andere bloggers dan is het zaak om consistent op artikelen te reageren, op de juiste manier uiteraard. Heb jij bloggers met wie je zo in contact wilt komen en een sterkere band wilt opbouwen? Voeg ze toe op Bloglovin’ of in een andere RSS-reader. Zo krijg je automatisch bericht wanneer ze een nieuw artikel hebben gepubliceerd.
 • Raad jouw mede-bloggers aan onder jouw volgers. Schrijf een artikel over die blogger die je zo geweldig vindt. Een andere optie is om vanuit jouw blogpost naar relevante blogposts van bloggers in jouw niche te linken. Niet alleen levert dit meer verkeer op voor je mede-blogger, ook zal dit een positief effect hebben op diens Google-ranking.
 • Iets laagdrempeliger: deel de blogposts van die ene blogger in jouw niche via social media. Dit levert ze niet alleen direct verkeer op, jouw volgers kunnen dit ook nog eens delen en zo krijg je een domino-effect. Zorg ook altijd voor een @ naar de betreffende blogger, zodat deze ook op de hoogte is.
 • Heb jij gebruik gemaakt van de diensten of producten van iemand in je netwerk en ontdek je dat deze persoon referenties op zijn of haar website heeft staan? Bied aan om een testimonial te schrijven over de door jouw afgenomen diensten of producten.
 • Geef je mede-bloggers een podium. Zelf zet ik regelmatig bloggers in de spotlights, om ze aan het woord te laten over hun passie. Dit levert ze, buiten een geweldig compliment, ook extra verkeer en volgers op. En omdat ze met alle liefde hun interview delen, is er 100% sprake van tweerichtingsverkeer.
 • Netwerken wordt pas echt krachtig als je andere helpt om nieuwe connecties te maken. Als je ziet dat twee mensen in jouw netwerk wat met elkaar gemeen hebben, of elkaar ergens mee kunnen helpen, stel ze dan aan elkaar voor. Via e-mail of social media. Het kan maar zo zijn dat deze twee een waardevolle band opbouwen, met dank aan jou. Aan wie zullen ze de volgende keer denken als ze iets nodig hebben…?
 • Wel eens gedacht aan gastbloggen? Kijk of je een mede-blogger kan helpen met een blog op het gebied van jouw expertise. We hebben allemaal tijd tekort én we willen allemaal kwalitatief goede content. Met een gastblog los je twee problemen op van je mede-blogger. Oh, en ook voor jouw netwerk is dit direct nuttig, laat ik dat ook niet vergeten.
 • Hoewel ik niet elke blogger kan helpen, ben ik van mening dat je je kennis moet gebruiken om anderen te helpen. Vrijblijvend. Of nee, iets met karma. Zie ik dat een blogger ergens tegenaan loopt en kan ik met tien minuten van mijn tijd iemand op weg helpen, dan doe ik dat daar waar mogelijk. Zo hielp ik Mariska laatst, die er maar niet achter kwam waardoor haar serverruimte zo snel vol liep. Ook een aantal bloggers dat tegen problemen met de Facebook-box aanliep hielp ik op weg. Uiteraard is dit niet ongelimiteerd: en dag heeft immers maar 24 uur en ik moet ook nog slapen en werken. Ik kijk vooral wat ik tegen kom op Twitter. Kijk hoe je jouw kennis kunt inzetten om andere bloggers te helpen en zo een netwerk op te bouwen.

Hoe kijk jij tegen netwerken aan? Geef jij ook vooral, in de hoop – en dat lukt ongetwijfeld – op een gunfactor of laat je het vooral gewoon gebeuren?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties22 reacties

 1. Goed artikel!! Ik ben gevraagd voor gastlogger door een blogger, maar heb jij misschien tips voor mij hoe ik dit het beste kan aanpakken? Ik ben vereerd en vind het super lief, maar ik mag het artikel niet op mijn eigen blog zetten… Gaat dit juist niet ten kosten dan van mijn eigen inhoud? Of dat ik de helft op mijn pagina zet en de andere helft op die van haar, is dat niet vervelend voor volgers? Alvast bedankt Laura! Liefs, Cherry.

  • Een gastblog heeft in mijn ogen pas waarde als het unieke content is voor het platform waar jij hem voor schrijft, ik zou hier dus altijd een apart artikel voor schrijven en zeker geen half artikel wat vervolgens doorlinkt. De meerwaarde zit hem al in een enkel linkje naar jou. Goed voor je linkbuilding en het kan je direct nieuwe volgers opleveren. Gewoon echt een apart artikel insturen dus. Kost iets meer tijd, maar als het een website is die toegevoegde waarde voor je heeft, loont het wel.

 2. Geweldig artikel! Ik geloof heilig in netwerken en eerst geven, dan pas ontvangen. Ik vond het zelf altijd moeilijk om te bedenken hoe ik dan kan helpen. De tips in dit artikel zijn gewoon simple en super eenvoudig te doen. Ik bemerkte bij mezelf dat ik toch stiekem al best wat geef….

 3. Ik geloof dat dat netwerken bij mij wel goed zit, alleen aan gastbloggen doe ik eigenlijk niet. Toch eens kijken naar de mogelijkheden.

 4. Dank je wel voor de goede tips Laura. Netwerken is belangrijk, maar in de nieuwe (blog)wereld kost het even tijd om het op te bouwen. Jouw tips zijn heel praktisch toepasbaar!

 5. Ik let er zeker wel op om mensen waar ik een klik mee voel toch een extra keer te vernoemen. Maar sowieso deel ik interessante artikels van andere bloggers en reageren op hun posts probeer ik ook altijd te doen. Gewoon omdat ik anderen dat ook gun 🙂

 6. Je hebt als bloggers geen directe collega’s dus ik ga graag collegiaal om met mijn medebloggers.

  Je moet vooral niet bang zijn om mensen mwijt te raken als je andere bloggers bespreekt, gun een ander ook die leuke lezers.

 7. Wat ontzettend leuk dit artikel. Wij zijn ook groot voorstander van elkaar helpen, we hebben dan ook af en toe een blogpost over de blogs die wij recent ontdekt hebben. Je merkt dat deze meiden hier ook erg blij van worden! Xx

 8. Goed artikel, ik zet mensen graag in het zonnetje aangezien ik altijd heb geleerd: Behandel mensen zoals jij ook behandeld zou willen worden! 😉

 9. Ik vind het heel leuk om andere blogs in het zonnetje te zetten op mijn eigen blog. Niet omdat ik iets wil bereiken bij de eigenaar van deze blogs maar omdat ik het de moeite waard vind om te delen

 10. Als ik dit lees, denk ik dat ik een
  Collegiale blogger ben ! Altijd bereid tot het geven – I’ll always return the favour !

 11. Mooi bericht. Ik heb zelf alleen het gevoel dat ik niet veel kan bieden. Ik heb vorig week net 20 volgers gekregen. Daarnaast ben ik wel bezig met iemand dat we op elkaars blog een stuk schrijven. Dit gaat denk ik alleen nog wel even duren.

 12. Hallo Laura, dank je wel voor alle tips en artikelen over het bloggen ben nog niet zo lang een lezer van je blog en er staat zoveel informatie op dat ik voorlopig genoeg informatie heb om mijn blog te verbeteren. Groetjes, Marion Linnenbank

 13. Wat lief dat jij mij hebt vernoemd met een vermelding. 🙂 Ik ben nog steeds erg blij dat je me hebt geholpen en ben daardoor zeker verder gekomen!

 14. Ik heb niet echt een niche waarover ik schrijf, maar ik ben het met je eens dat je het helpt voor je netwerk om andere blogposts te delen. Het leidt tot leuk contact met andere bloggers.

 15. Ik vind het erg belangrijk collegiaal te zijn naar andere bloggers. Twee keer per week maak ik tijd om iedereen die bij mij een comment achter liet terug te bezoeken en een comment achter te laten.

 16. Dit zijn hele fijne tips! Het delen van blogposts ter bevordering van het netwerken was nog niet bij me opgekomen, daar ga ik meer mee doen!

 17. Ik heb zeker weten die gunfactor en help mensen graag op elk gebied, niet alleen per blog. Maar ook privé en persoonlijk vooral.

  Netwerken is geloof ik niet zo mijn ding, of ik zit nog niet in de juiste flow van netwerkers, hahaha zover is bloggen voor mij een hobby, heb ik een paar vaste volgers en dat is altijd leuk, reacties zijn leuk, interactief bezig zijn en elkaar beter leren kennen. Maar ik hoef niet groot te worden of te zijn qua bloggen.

  En de flow waarin ik meer en beter zou kunnen gaan netwerken, met haken en ogen tot nu toe, is de kunstwereld en kopers… 😉 Vind ik dat wel op een blog…. Who knows, maar zelfs dat vergeet ik te promoten, hahaha

  X

  PS, ik zit nu hier dankzij Sammie, weet je dat ook alvast 😉

Laat een reactie achter