7x waar ik bloginspiratie vandaan haal

10

“Maar Laura, hoe kun je meerdere keren per week over bloggen bloggen? Is er zoveel over te vertellen?” Een vraag die veel werd gesteld toen ik met Blogaholic begon. Ik kan je vertellen: geen probleem, bloginspiratie genoeg!

Ik heb nog een longlist aan ideeën liggen. Al vanaf het begin. Maar aan tijd altijd gebrek. Wie heeft er bedacht dat er maar 24 uur in een dag zit en zeven dagen in een week? De longlist wordt dus alleen maar groter. Tijd om te kijken waar ik mijn bloginspiratie vandaan haal.

1. Mail van bezoekers

Iets waar ik niet direct op had gerekend toen ik op 12 december Like & Love (it!) lanceerde, maar vanaf dag één komen er bezoekersmails binnen. Met uitdagende vragen, waar ik echt genoeg over kan schrijven. Zo hielp ik eerste Kirsten op weg met tags, en Renate met afbeeldingen. Ook Rosa kreeg antwoord op haar vraag over no follow links. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

2. Andere blogs

Niet alleen volg ik veel andere blogs over bloggen, of marketingblogs (die dingen net te ingewikkeld uitleggen voor de gemiddelde blogger), ik volg ook enorm veel lifestylebloggers. En die laatsten schrijven regelmatig over hun leven als blogger, of de dingen waar ze tegenaan lopen. Zo kom ik op ideeën voor nieuwe blogs. Want als één blogger er tegenaan loopt, zullen er meerder bloggers zijn. En die help ik graag op weg.

Ook als lifestyle-, food- of fashionbloggers kun je veel inspiratie halen uit andermans blog. Uiteraard zonder copycat neigingen. Voor mij werkt het nog steeds het best om blogs te volgen via Bloglovin’.

3. #blogpraat

Hoewel het onmogelijk is om elke maandagavond vrij te plannen in mijn agenda, zou ik dit het liefst wel doen. Dan kun je namelijk meepraten met #blogpraat, met elke week een nieuw blogonderwerp ter discussie. Of leerzame reviews van andere blogs. Het gebeurt ook regelmatig dat ik op maandagavond om 21.00 uur meteen begin met blogjes typen aan de hand van issues die aan bod kwamen in #blogpraat.

4. Nieuws& actualiteiten

Nee, bloggen is niet altijd in het nieuws. Maar Google bijvoorbeeld wel, als ze weer eens een nieuw algoritme uitrollen. Of als er onderzoek geweest is naar koopgedrag onder bloglezers. Interessant nieuws dat ik graag deel met jullie als bloggers.

Met Like & Love (it!) speel ik graag in op actualiteiten. Aspergeseizoen begonnen? Tijd voor de lekkerste asperge recepten. Rokjesdag? Dan vind je een selectie van de leukste rokjes op de website. Secretaressedag? De leukste cadeautjes worden op een rij gezet.

5. Google Analytics

Hoe fijn is het om cijfers op een rij te zetten en te zien wat aanslaat op je blog. Mijn twee best gelezen blogs? 6 dingen die je niet meer mag doen op social media, 8 WordPress-fouten die je vanaf nu nooit meer mag maken en 8 designfouten die je niet meer mag maken.

Duidelijk: angst aanpraten en zeggen dat je iets nooit meer mag doen, maakt nieuwsgierig. Tijd om meer artikelen met deze insteek op een rij te gaan zetten.

Als foodblogger kun je er op deze manier bijvoorbeeld achter komen dat chocolade favoriet is onder je bloglezers (of in Google). En misschien vind je als fashionblogger je outfitposts wel het leukst om te maken, maar worden ze juist helemaal niet gelezen.

6. Twitter-conversaties

Net als per mail komen er ook op Twitter veel blogvragen voorbij. Ik monitor deze door onder andere de hashtag #blogpraat te volgen. Ook dit is voor mij een bron van inspiratie.

7. Pinterest

Het bloggen in Amerika is enorm groot, net als Pinterest. Door de juiste mensen te volgen kom je ook op dit medium veel inspiratie over bloggen voorbij komen. Met cijfers, goede infographics en meer. Een geweldige bron van (achtergrond)informatie die ik kan gebruiken bij mijn onderzoek naar artikelideeën, maar ook voor het uitwerken van reeds bedachte onderwerpen.

Meer manieren om inspiratie te vinden

Ik heb een redelijke specifieke niche met Blogaholic, waardoor ik ook specifieke inspiratiebronnen heb. Als lifestyle blogger voor Like & Love (it!) haal ik mijn inspiratie uit meer.

Ideeën doe ik op tijdens dagjes uit, als ik films of reclames kijk of tijdschriften lees. Ook het bladeren door oude foto’s kan een bron van inspiratie zijn.

Waar haal jij je bloginspiratie vandaan?

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties10 reacties

 1. Tjee, als ik zou doen zoals jij doet kom ik ook tijd tekort… Dan is 48 uur per dag een betere afspraak. Mijn gewone werk en huishouden gaat ook nog gewoon door helaas. Misschien moet ik blogger van beroep worden om al jouw tips ter harte te kunnen nemen (dát zou pas leuk zijn! Professional Blogger!! Hahaha )
  Ik kijk dus vooral om me heen. In de trein, op het werk, in de krant die ik lees en naar mezelf en ons gezin. Meer sir er niet in. Helaas….

  • Laura

   Misschien scheelt het dan ik geen kinderen heb? 😉 Bij mij is het onderdeel van mijn dagelijkse ritme geworden, en 2,5 uur reistijd per dag met de trein helpt wel. Maar pik er uit wat kan helpen, je hoeft niet alles te doen. Dat lukt me ook niet elke dag.

 2. Leuk artikel! Ik lees je blog alleen als ik hem op Facebook voorbij zie komen, maar ik zou hier echt even een shortcut van moeten maken. Je schrijft zó duidelijk!
  Pinterest vind ik ook een fantastische bron van inspiratie!

 3. Overal en nergens, maar toch dat bloggen over bloggen zoals jij doet, ik snap de helft niet eens van wat je neerzet, omdat ik dus geen gadgets heb etc, of nieuwe Phone bladiebla, maar dan nog altijd best leuk om te volgen zo nu en dan 😀

 4. Ik heb het me ook al afgevraagd! Hoe jij dagelijks artikelen binnen je niche neerzet. De meeste dingen die je hier neerschrijft gebruik ik ook als inspiratiebron, al moet ik het wellicht met heel wat minder mails en vragen doen van de lezers. Haha, ik ben dan ook nog een groentje.

 5. Sommige situaties, zorgen er voor dat je meer inspiratie krijgt.
  pinterest en andere kanalen zijn inderdaad een grote inspiratie bron.

Laat een reactie achter