Hoe ook ik soms in de knel kom met mijn blogplanning

5

Afgelopen maandag ging #blogpraat over blogplanning. Een interessant onderwerp waar ik best wat over te vertellen heb. En tips kan geven. Toch moet ik toegeven dat ik momenteel ook een beetje faal als het op een goede blogplanning aan komt.

Mijn koffers staan al klaar om ingepakt te worden, de laatste werkdagen zijn in zicht: finally, de zomervakantie. Waar we mede door een verbouwing deze zomer (en daarbij komende tijdgebrek en korte nachten) enorm naar uitkijken. En hoe hard ik ook heb geprobeerd vooruit te schrijven voor Blogaholic.nl en Like & Love (it!), ik ben er nog niet en weet ook niet of ik de planning dicht ga krijgen. Ja, voor Like & Love (it!) wel, met dank aan mijn mede-schrijvers. Maar twee weken vooruit schrijven voor Blogaholic.nl, vraagt iets meer.

Jarenlang blogde ik naast mijn werk en dat ging altijd goed. Op de heenweg blogde ik, en ook op de terugweg kwam mijn laptop tevoorschijn. Zo’n 5 maanden geleden ging ik bij mijn nieuwe werkgever aan de slag. Een baan waarbij ik nog meer met tekst bezig ben en zeker terug niet altijd meer de concentratie kan vinden. Tel daarbij op de verbouwing en de topdrukte voor mijn fotografiebedrijf in augustus en bruiloften in de eerste week van september…. Ik heb het naast de treinmomenten ook niet echt kunnen compenseren. Terwijl ik de kennis wel in huis heb.

En dus zet ik, als reminder voor mezelf en voor jou nog even alle vragen van afgelopen #blogpraat op een rij. We hebben er ongetwijfeld beiden wat aan.

Werk jij met een blogplanning? Waarom of waarom niet?

Ja! Ik gebruik uiteraard mijn eigen blogplanner voor het nodige overzicht. Daarnaast ben ik een fervent gebruiker van Edit Flow. Hierdoor heb ik direct zicht op de voorraad die er nog is, en kan ik er voor zorgen dat de verschillende onderwerpen elkaar afwisselen.

Hoe houden jullie in je planning rekening met gebeurtenissen in de toekomst?

Zeker met Like & Love (it!) speel ik graag in op seizoenen en evenementen en feestdagen. Dat betekent dat ik nu al brainstorm met medeschrijvers over de feestdagen. En dat we al een lijst hebben van bijzondere dagen tot december waar we wat mee willen. Days of the Year is hier een handige tool voor.

Qua bloggen zijn er wat minder actualiteiten, maar daar speel ik meer in op recent verschenen blogboeken, Google-nieuws etc.

Wat zouden de voor- en nadelen van een content/blogplanning zijn?

Tijdens #blogpraat kwam veel ‘angst’ naar voren: een blogplanning zou ten koste gaan van je creativiteit. Ik ben het hier totaal niet mee eens. Het bedenken van ideeën rondom evenementen, het toevoegen van structuur met een blogplanning kan ook juist zorgen voor meer creativiteit. Je moet er alleen voor waken dat je je spontaniteit verliest. Je moet kunnen schuiven met onderwerpen als er ad hoc wat tussendoor komt. Zolang je dat doet, zie ik enkel voordelen.

Hoe lukt het je om je aan je blogplanning te houden?

Nou ja, dat lukt dus niet altijd. En daar moet ik vooral niet te gefrustreerd over zijn, want dat werkt wél belemmerend voor mijn creativiteit. Ik leg me daar dan dus tijdelijk bij neer en ergens on the flow pik ik de planning weer op.

Wat zijn goede tools om blogposts in te plannen, een planning bij te houden, ideeën op te slaan?

Eigenlijk zo ik minder tools moeten gebruiken, ik gebruik er teveel. Vooruit, mijn persoonlijke favorieten:

 • Edit flow – Zoals hierboven al aangegeven, geeft deze mij een goed overzicht van alle concepten die al klaar staan
 • Pocket – Om andere artikelen die ik kan gebruiken voor research te verzamelen
 • Facebook-groepen – Voor Like & Love (it!) hebben we een schrijversgroep waar we artikelideeën delen, ook doe ik ideeën op door de vele Facebook-groepen voor bloggers
 • Pinterest – Voor wie bekend is met de 9x-formule van Like & Love (it!); tijdens de research maak ik vaak verborgen borden aan voor deze artikelen

Mocht je niet hebben meegedaan aan #blogpraat afgelopen maandag, dan hoor ik hieronder graag of jij een blogplanning hebt en hoe je ervoor zorgt dat je je hier ook echt aan houdt.

 

 

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties5 reacties

 1. Ik ben echt een hele slechte planner. Ik maak lijstjes ( die ik kwijtraak ) ik maak een planning ( die ik kwijtraak ) ik koop een prikbord om alles op te prikken zodat ik niks kwijtraak, maar ook dat werkt niet. En steeds opnieuw had ik de teleurstelling in mezelf omdat het me niet lukte. Tot ik afgelopen zomer terecht kwam bij een psycholoog die een persoonlijkheidsprofiel opstelde. Blijkbaar ben ik een go with the flow persoon en absoluut geen planner. Nadat ik dat geaccepteerd had lijkt het ineens makkelijker te gaan. Ik werk met editorial calender en heb een papieren kalendertje voor mijn neus liggen. ( en ik raak het niet kwijt! ) Ik bedenk me nu waar ik komende week over wil schrijven en dan gaat het best goed eigenlijk. Ik hoef van mezelf niet elke dag te schrijven, maar mag ook gerust een dagje niks doen. En dat werkt voor mij blijkbaar beter. 🙂

 2. Ik voel mij zo gezegend dat ik eigenlijk tijd genoeg heb, en dan nog, op dagen dat ik alle tijd, niet eens een blog maak of inplan, ik probeer het overigens wel dat inplannen, omdat ook ik misschien ooit vaker van huis ben later, maar het wil niet zo lukken, samen met mijn vriendin overigens hebben we allebei last van de wordpress inplan klok… Zij, als zij een blog inplant op welke dag dan ook, staat deze een uur later online, ook al is het de bedoeling pas een paar dagen later.

  Bij mij, als ik nu inplan, dan komt ie NOOIT online, hij schuift hem telkens op en dan zit ik alsnog met de hand te klikken op de button ‘nu publiceren’ hahahaha

  En het waarom weten we niet, iemand zei mij al, dat dit soms gewoon zo is, maar het zou prettig zijn voor ons allebei, en we weten ook, dat de tijd goed staat, op Amserdam etc… als het zou werken, zij werkt namelijk wel een aantal dagen in de week, en juist dan is het wel erg prettig, ja ik werk ook, maar dat is maar halve dagen over 2 dagen verspreid… Zelf vind ik dat ik dan nog weinig doe omdat het ook gewoon leuk is wat ik doe 😉

  Succes met de verbouwing trouwens! En een fijne vakantie, of was is dit ingepland en ben je al weg 😉

  X

 3. Ik gebruik meestal wel een planning, vooral om te zien wanneer ik al wel en wanneer ik nog niet een artikel geschreven heb. Soms gaat er ook een periode voorbij dat ik niets schrijf, en het gebeurt ook dat ik juist elke dag iets online kan gooien.

 4. Ik gebruik geen echte blogplanning. Ik zou dat misschien beter wel eens gaan gebruiken want soms duurt het te lang vooraleer een artikel gepubliceerd raakt.

  Heb ik een onderwerp om over te schrijven, creëer ik in Google Drive een document waarin ik allerlei notities noteer. Ik noteer ook in een notitieboekje en verzamel links en ideeën via Evernote. Stilaan herschrijf ik alles tot een blogartikel. Maar veel structuur zit daar niet in. Een blogplanning zou hier echt nuttig kunnen zijn.

Laat een reactie achter