7 feitjes die je als blogger echt zou moeten weten

15

Ik verbaas me er soms over; bloggers die niet weten wat een no follow is of ‘gejat’ beeld bij in mijn ogen gerenommeerde bloggers. Ik zou mezelf graag wat minder over dit gedrag verbazen en dus zet ik een aantal must know feitjes voor bloggers op een rij. Kijk je mee of jij er nog wat kan opsteken?

1. Betaalde linkjes moeten ‘no follow’ zijn

Ik kan er niet vaak genoeg op hameren; Google heeft regeltjes en daar dien je je aan te houden als je geen penaly wilt ontvangen en gevonden wilt blijven in zoekmachines. Een van die regeltjes is dat betaalde linkjes (bijv. bij gesponsorde artikelen of affiliatelinks) een no follow tag horen mee te krijgen.Was je hier nog niet van op de hoogte? Lees snel deze artikelen:

2. Met affiliatemarketing kun je met behoud van redactionele vrijheid geld verdienen

Ik schreef eerder een blog over waarom ik niet in banners geloof. En ook advertorials vind ik niet altijd de beste manier; je verliest soms echt wel een stukje redactionele vrijheid en er kan enorm veel geld gaan zitten in communicatie met de adverteerder.

Affiliatemarketing is voor mij de leukste en beste manier van geld verdienen met een blog. Waarom? Je bent zelf vrij te plaatsen wat je wilt; je kunt bijvoorbeeld toplijsten maken van producten die je allemaal stuk voor stuk leuk vindt en jouw bezoekers dan ongetwijfeld ook. Je kunt er geld aan verdienen bij livegang van een artikel, maar ook nog een jaar later. Het is een kwestie van jouw artikel goed laten scoren in zoekmachines. En dan kan een artikel zo maar – met minder werkuren – zorgen voor meer omzet dan een advertorial.

Een nadeel aan affiliatemarketing; linkjes omzetten kan veel tijd kosten. Gelukkig is dat met huidige tools steeds minder mogelijk. Bekijk bijvoorbeeld eens de mogelijkheden van LinkPizza.

3. Social media is geen éénrichtingsverkeer

Elke blogger maakt er zich in tijdsnoos – ja, ook ik! – wel eens schuldig aan; alleen maar zenden op social media. Zorg echter dat het tweerichtingsverkeer is, dat je een netwerk en/of een band opbouwt. Dan heb je niet alleen meer plezier in social media, maar waarschijnlijk ook nog eens meer verkeer naar je blog.

4. Zoekmachine optimalisatie is geen rocket science

Noem het woord ‘SEO’ (search engine optimization) en je ziet spreekwoordelijke vraagtekens boven een ieders hoofd verschijnen. Omdat ik er dagelijks mee bezig ben, kan ik wel zeggen dat het heel makkelijk is, maar daarmee ben ik ook niet helemaal eerlijk. Maar om nu te zeggen dat het rocket science is…?

Zoekmachine is niet alleen een kwestie van technische feitjes kennen, maar ook een kwestie van goed nadenken. Google wil weten over welk specifiek onderwerp jouw blogpost gaat. En hoe maak jij dat kenbaar? Door je bij één onderwerp te houden, een goede rode draad in je verhaal te hebben en te zorgen dat jouw onderwerp in alle vormen (bodytekst, tussenkoppen, plaatjes) terugkomt. Ja, zo simpel is de Jip & Janneke uitleg van zoekmachine optimalisatie.

Meer weten? Lees deze artikelen eens:

5. (Succesvol) bloggen kost geld

In een tijd dat alles online gratis lijkt te zijn, verwachten beginnende bloggers ook dat alles gratis voorhanden is. Ja, als je akkoord gaat met een gratis WordPress-site. Maar als je succesvol wilt worden, zul je naar mijn idee wel wat investeringen moeten doen. Een eigen domeinnaam, hosting en een betaald thema, om maar wat voorbeelden te noemen.

Of dat erg is? Nee, de meeste bloggers beginnen hobbymatig, maar welke hobby is er nu echt gratis? Ik vermoed dat een paar avondjes stappen gemiddeld meer kosten dan een half jaar bloggen. Als je dat er voor over hebt, staat niets je in de weg om succesvol te worden. Oké vooruit, er is ook doorzettingsvermogen nodig.

6. Plaatjes op internet mag je niet zomaar gebruiken

“Het staat op social media en dus mag ik het gebruiken”. Nee. Als poster geef je misschien gebruiksrechten aan Facebook/Instagram (en dan nog beperkt) als je plaatjes op social media knalt, dat betekent niet dat iedereen het maar zomaar vrij mag gebruiken. Er rusten nog steeds auteursrechten op.

Zorg dat je als blogger de juiste plaatjes met de juiste bronnen gebruikt en dat je conform de regels bronvermelding toepast. Waarmee ik overigens niet zeg dat als je de bron vermeldt, het dan wel goed is. Nee, zeker niet. Van een naamvermelding kan een fotograaf zijn hypotheek niet betalen.

Heb je als blogger dan een probleem als je niet zelf kunt fotograferen? Nee hoor. Er zijn genoeg beeldbanken met gratis foto’s. Nog wat interessante artikelen voor je:

Mocht je meer over dit onderwerp willen weten? Charlotte schrijft regelmatig interessante artikelen op haar website Charlotte’s Law.

7. Reacties op je blog komen niet vanzelf

Het aantal reacties op blogs is de afgelopen jaren enorm afgenomen. Steeds meer reageren we al op een Tweet of een Facebook-bericht en niet meer onder het artikel zelf. Korte reacties, veelal niet eens enorm op de inhoud.

Wil jij (veel) reacties op je blog krijgen dan zul je daar zelf aan moeten werken. Eerder gaf ik 8 handige tips om dit te bewerkstelligen. Laat je weten of het voor jou effect heeft?

Heb jij er wat van opstoken? Ik hoor het graag! Komende tijd zal ik met meer (en specifiekere) feitjes komen. Verzoeknummers? Laat het gerust weten.

Laura, 30-en-een-beetje. De drijvende kracht achter Blogaholic.nl, meisje 2.0 in hart en nieren en werkzaam in de online media. Dol op schrijven, uit eten gaan, fotograferen en reizen. Stiekem een enorme boekenwurm 1.0.

Reacties

reacties

Reacties15 reacties

 1. Haha, ik hoop dat dit bericht er niet is gekomen door mijn domme vragen :-). Als je blogt als hobby, zijn er gewoon heel veel wetten en regeltje die je niet weet of kent. Iedereen moet het stap voor stap leren kennen. Leuk om het nog eens op een rijtje te zien

  • Haha, nee hoor 🙂 soms zie je gewoon terugkerende vragen en heb je nieuwe bloggers die misschien de oude artikelen niet hebben gelezen. Dan zijn dit soort artikelen goede reminders.

 2. Erg handig dit lijstje! Ik begon met bloggen ongeveer 10 jaar geleden en toen was het nog niet zo’n hype als nu. Of big business. Veel dingen zeggen me niet eens wat, zoals punt 1. Dus ik heb meteen doorgeklikt en ben dat andere stuk gaan lezen. Super leerzaam. Dankjewel!

 3. Fijn zo’n overzicht met weetjes! Als ‘doorgewinterde’ blogger loop je er toch nog weleens tegenaan dat je dingen niet handig aanpakt. Fijne opfrisser!

 4. De baan van affiliate zet ik op mijn site voor gezellig waar mijn blog over gaat dan om erg mee te verdienen. Ik ben daar te klein voor. Je artikelen zijn altijd handig en ik lees ze graag. Bedankt.

 5. Het online wereldje verandert toch ook zo vaak he. Maar zitten wel enkele evergreens tussen. Als social media manager zie ik veel mensen het moelijk hebben met puntje 3. Social media werk alleen als je het gebruikt zoals het bedoelt is: sociaal. Het helpt ook enorm vind ik, als je de mensen ook in het echt ontmoet. Dat geeft toch altijd extra dimenties aan social media.

  Al is er niets mis met het gebruiken van de social media sites als advertentiekanaal, waar je voor betaalt. Dan liggen de zaken helemaal anders. Maar je hebt er ook het buget voor nodig.

  Leuke artikels schrijf je, Laura. Ik lees het graag.

  Linda

 6. Handige tips voor de beginnende blogger óf diegenen die er wat langer voor uittrekken om alles uit te pluizen. Na twee maanden loop ik nog geregeld tegen onduidelijkheden aan, maar ik doe het stapje voor stapje. En dan zijn tips als de jouwe fijn! Groetjes Cynthia.

 7. Gustavo Woltmann

  Goede tips, ik heb snel nog even de artikels over ‘no follow’ links doorgenomen.
  Affiliate marketing is dan wel interessant, voor mij levert het niet meer dan wat extra zakgeld op…
  Ik ben het ermee eens dat je toch een minimum aan geld moet investeren om eruit te springen met je blog, maar het kost inderdaad minder dan elke week gaan stappen of op restaurant gaan, en je krijgt er veel voor terug. Een goede investering, lijkt mij.

Laat een reactie achter